Tatra Flowers majú za sebou svoj úvodný ročník.

Vysoké Tatry sa stali počas uplynulého víkendu dejiskom úvodného ročníka podujatia Tatra Flowers. Krásne zákutia slovenských hôr sa od piatka 1. septembra do nedele 3. septembra snúbili s výkonmi významných slovenských umelcov, ktorí často našu krajinu a kultúru reprezentujú po celom svete.  Výsledkom bol víkend plný umenia a nezabudnuteľných (nielen) hudobných zážitkov.

DEŇ PRVÝ

V úvodný deň privítali Vysoké Tatry účinkujúcich Tatra Flowers krásnym počasím. Slnečný deň sa niesol v znamení nákazlivo príjemnej priateľskej atmosféry za tónov jazzu, klasiky i hudby mladých talentov. Návštevníkov prilákali aj filmové projekcie a vlastne  celý  zaujímavý program.

„Rok a pol práce a príprav priniesol svoje ovocie. Bolo to náročné po všetkých stránkach, s víkendom, ktorý sme zažili v Tatrách sme však spokojní.

Niekedy je ťažké vyjadriť slovami to, čo by sme chceli. A ťažké je niekedy aj pochopiť, prijať to, čo vám chcú iní ľudia povedať.  Tatra Flowers je toho asi vhodným príkladom.

My tento príbeh vnímame trošku širšie, nie iba ako podujatie, ktoré sme práve zažili. Malo by to byť niečo, čo tu s nami chvíľu zotrvá a bude tešiť ľudí svojou unikátnosťou. Veríme, že čas ukáže a potvrdí našu víziu. Že ľudia porozumejú tomu, čo im chcú Tatra Flowers povedať.

Od začiatku sme chceli priniesť niečo, čo bude pre ľudí, pre kohokoľvek, kto bude chcieť prežiť  zážitky vytvorené spojením výnimočného umenia a prostredia, v ktorom sa odohrá. Vrátiť Tatrám to, čo nejako stratili. Zvýrazniť ich výnimočnosť, hodnotu, dôstojnosť, dar inšpirovať a meniť náš pohľad na život. A často meniť aj samotné životy ľudí.  

Sme radi, že sa nám to podarilo, ľudia a atmosféra, ktorú spolu s umelcami vytvorili, aj napriek nie úplne ideálnemu počasiu, bola výnimočná. Poďakovanie patrí aj zapojeným umelcom, partnerov, ktorí nás podporili a hlavne všetkým vám, ktorí to vnímajú rovnako, ako my,“ zhodnotil Tatra Flowers organizátor František Tököly.

Peter Hámor: „Atmosféra na Štrbskom Plese bola neuveriteľná!“

Prvý ročník i prvý deň Tatra Flowers otvoril v piatok 1. septembra na Štrbskom Plese Tatranec Peter Hámor. Rešpektovaný slovenský horolezec osobne zavítal na Štrbské Pleso, aby predstavil svoj film „Koruna Zeme“ i aktuálnu novinku „Himalayadventure MMXVII – Dhaulágirí“. Po skončení projekcií sa v príjemnej atmosfére podpisoval desiatkam fanúšikov a ochotne odpovedal na ich otázky, týkajúce sa jeho horských expedícií a života spojeného s horami.

„Prvýkrát som na Štrbskom Plese v takejto situácii. Vždy som sem chodil pracovne, som tu doma, chodil som sem liezť… A prvýkrát som mal možnosť stretnúť sa tu s ľuďmi, ktorí si prišli pozrieť moje výstupy na plátne. Tá atmosféra bola neuveriteľná. Až je škoda, že to nebolo viackrát a už skôr. Cítil som sa veľmi príjemne, pretože ľudia, ktorí prišli, sú moja krvná skupina a to je dôležité – aby sme tu nedávali rozumy niekomu, kto o to nestojí. Prišli sem ľudia, ktorých kopce bavia, vďačne počúvali, pýtali sa, jednoducho sa tešili, že sú v kopcoch, rovnako ako ja sa teším, že som tu s nimi,“ zhodnotil vrúcnu atmosféru, ktorú vytvorili na Štrbskom Plese diváci jeho filmov a priaznivci.  

Medzi projekciami horských filmov zaznela aj zaujímavá hudba,  postarali sa o ňu slovenskí producenti Dalibor Kocian známy pod menom Stroon a Samuel Štefanec – Bulp, vystupujúci s vokálnou podporou svojej sestry Jany Štefancovej.

Exkluzívna premiéra …potichu!  

Zatiaľ čo poludnie na Štrbskom Plese sa nieslo v znamení horského filmu, na Téryho chatu dorazila skupina Billy Barman a pätica speváčok zo SĽUKu, aby tu úplne akusticky uviedli v exkluzívnej premiére svoj nový spoločný projekt „Billy Barman a dievčatá… potichu!”

Po zostupe z Téryho chaty zhodnotil premiéru projektu riaditeľ umeleckej prevádzky SĽUKu Maroš Červenák: „S chalanmi z Billy Barman sa poznáme už veľmi dlho. Tento rok sme už tretíkrát vystupovali na Festivale Grape a už dvakrát sme boli súčasťou ich videoklipov. Keď predstavili na Grape akusticky pieseň Vrkoče, naše tanečníčky boli pri tom. Od všetkých týchto spoluprác už bolo naozaj blízko k tomu, aby sme vymysleli spoločný projekt,“ vysvetľuje Maroš Červenák, ako presne sa zrodila spolupráca s názvom „Billy Barman a dievčatá… potichu!”

„Myslím si, že koncert sa veľmi vydaril. Atmosféra bola úplne prirodzená a ľudia reagovali výborne. Keďže koncert nebol nijako ozvučený, koncept sa naozaj osvedčil – Billy Barman a dievčatá zo SĽUKu si doslova hudobne pomáhali navzájom – hudobnými nástrojmi, vokálmi… Ja osobne som mal z tej atmosféry zimomriavky. Nemalo to atribúty klasického koncertu, a o to to bolo vrúcnejšie a spontánnejšie. Publikum bolo veľmi ohľaduplné – doslova bolo cítiť to spojenie umenia a úcty k horám. Aj umelci mali úžasný zážitok – nestáva sa im každý deň, aby vystupovali v takom prírodnom amfiteátri,“ dodáva riaditeľ umeleckej prevádzky SĽUKu.

„Bolo pre mňa dôležité, byť tam a vidieť to, vnímať to.  Bolo to príjemné, prirodzené, jednoduché a krásne. Až sa nechcelo veriť, že v takýchto podmienkach, bez použitia akejkoľvek techniky sa dá dosiahnuť taká atmosféra. Vlastne ono to tak bolo práve vďaka tomu.

Krásne počasie a predĺžený víkend pritiahli na Téryho chatu veľa ľudí, mnohí z nich však o vystúpení a Tatra Flowers ani netušili a napriek tomu si to užili. A veľa z nich o vystúpení netušilo ani počas neho. Konalo sa na plošine nad, resp. za chatou, približne 30 metrov od chaty a ľudia, ktorí boli pod ňou, pri plesách, vôbec netušili, že sa tam niečo deje. Najdôležitejšou emóciou, však bolo správanie ľudí. Bolo to priateľské a to počas výstupu, koncertu aj po ňom. Odpadky neostali v prírode žiadne, ani tie, ktoré tam boli predtým. Po koncerte nebolo potrebné upratovať takmer nič, ľudia odpad odniesli, či už so sebou dole, alebo ho sami dali kam patrí. Všetkým, ktorí tam boli úprimne ďakujeme,“  dodáva František Tököly.

V rovnakom čase pobyt na Hrebienku turistom spríjemnilo indie/folkové sesterské zoskupenie Genius Locci. „Hralo sa dobre, počasie bolo fajn, ľudia prišli a nehádzali po nás paradajky :) Naopak, pristavovali sa, alebo spokojne posedávali na lúke. My sme si užili, že sme mohli zahrať aj pomalšie skladby, ktoré tak často naživo neodznejú,“ vyjadrila sa po koncerte Kery Kisová.

Popoludní Hrebienok doslova preniesla v čase dámska vokálna „retro-úderka“ Paper Moon Trio v zložení Andrea Kružliaková, Barbora Medeková a Juliana Šeregiová. Svojou autentickou interpretáciou groteskného charlestonu a koketného swingu trojica šarmantných dám v sprievode ukulele, huslí a gitary na chvíľu vrátila čas v Tatrách do 20. až 40. tych rokov.   

„V otvorenej voľnej prírode sme sa ocitli prvýkrát. Hrať v prírode je úžasné a zároveň zvláštne. Vzbudzuje vo vás veľký rešpekt a zrazu ste akýsi menší. Na ľuďoch, ktorí sedeli okolo nás v tráve a počúvali, sme videli, že sa cítia rovnako pozitívne a pohodovo. Akoby sme na chvíľu boli prepojení s prírodou. Hralo sa fantasticky, najmä po technickej stránke, mali sme perfektný zvuk. Sme špecifické zoskupenie, s nazvučením mávajú zvukári niekedy problém, no dnes sa aj vďaka nim hralo veľmi pohodovo!“ zhodnotila koncert Andrea Kružliaková.

Skalnaté pleso navštívili v piatok Vrbovskí víťazi i zoskupenie WoodPack Brothers so svojím akustickým hudobným nástrojom WoodPack. „Silná scenéria hôr, inšpirovaní hudobníci a spokojné a vďačné publikum, ktoré si náš ambientný koncert na Skalnatom plese úprimne vychutnalo – to sú moje dojmy po prvom koncerte v Tatrách. Našou hudobnou  improvizáciou sme len dokreslili  krásu prírody a ľudia sa tak mohli na chvíľu stať súčasťou akéhosi živého dokumentárneho filmu,prezradil svoje dojmy po koncerte Boris Čellár.

Park v Tatranskej Lomnici v piatok rozkvitol hudbou zoskupenia Carpet Cabinet a tiež speváčky Lucie Lužinskej. Celý deň mi prišiel čarovný. Stretnutia s ľuďmi, nevšedné miesta, radosť na tvárach ľudí, skvelé počasie, to je niečo, z čoho sa na konci dňa veľmi teším! povedala nadšená Lucia Lužinská, ktorej podvečerné vystúpenie bolo jedným z posledných koncertov úvodného dňa Tatra Flowers.  

 

DEŇ DRUHÝ

V druhý deň Tatra Flowers si návštevníci slovenských veľhôr vychutnávali intímne tóny harfy, sláčikových nástrojov, gitary či perkusií v ďalších akustických vystúpeniach. Sobota sa niesla v znamení viacerých koncertov, ale  najmä v znamení oslavy slovenského folklóru priamo pod majestátnymi štítmi hôr. Hoci počasie v Tatrách bolo hmlisté a chvíľami mrholilo, všetky koncerty sa napokon podarilo úspešne odohrať.

„Ďakujeme veľmi pekne všetkým návštevníkom, že sa správali k prírode ohľaduplne, všetkým umelcom, ktorí odohrali nádherné koncerty inak, ako ich poznáme, všetkým lokálnym ľuďom, ktorí pomohli a podporujú tento projekt, celému tímu za to, že zvládol a precízne pristupoval k zabezpečeniu plynulého a bezpečného priebehu a to hlavne v nepriaznivejšom počasí, kedy sme museli všetci zapnúť na plné obrátky. Aj táto skúška preverila a potvrdila našu pripravenosť na všetky situácie a zrušený musel byť iba jeden nedeľný koncert Petra Luhu na Štrbskom Plese. 

Ešte raz veľké ďakujeme,“ zhodnotil Tatra Flowers šéf produkcie Jozef Murín. 

Hudobná „dámska jazda“ v tatranskej prírode  

Stálica slovenského jazzu Lucia Lužinská, hviezdny swing z Rakúska v podaní Mariny Zettl, vystúpenie sesterského zoskupenia Genius Locci i koncert unikátneho objavu našej scény – Kataríny Málikovej – aj tak vyzerala sobota na Tatra Flowers v podaní krásnych a talentovaných dám. 

Druhý deň Tatra Flowers otvorili v sobotu 2. septembra o 12:00 Lucia Lužinská na Hrebienku a skupina Genius Locci vystúpením na Skalnatom plese, ktorá na tento koncert vybrala svoje známe skladby v novej úprave v originálnych akustických aranžmánoch s gitarou a trojhlasným spevom. Po poslednej piesni

opísali dámy z Genius Locci svoj druhý koncert na Tatra Flowers ako „veľmi príjemný, ešte intímnejší a bezprostrednejší než ten prvý.“

Po Lucii Lužinskej nastúpilo na pódium swingové hudobné zoskupenie Marina & The Kats na čele s Marinou Zettl, ktorá prezradila, že v Tatrách je prvýkrát a slovenskú prírodu si okamžite zamilovala.

Na začiatku sme sa medzi všetkými turistami v našich čapiciach, trakoch a košieľkach cítili príliš vyobliekaní :) Publikum vyzeralo tiež trošku prekvapené zo svižnej dávky swingu.

Ale videli sme na ľuďoch, ako si ich naša hudba získava a bavia sa spolu s nami. Bol to skvelý pocit! Dúfam, že občas rozumeli aj našim anglickým textom. Hráme vždy vlastnú tvorbu a snažíme sa, aby sa ľudia v myšlienkach na chvíľu zastavili a zamysleli – som šťastný? Žijem tak ako naozaj chcem? Tatra Flowers a krásna príroda vašich hôr je na to ideálnym miestom!“ 

Nečakané prekvapenie od Mucha Quartet v podobe pridaného koncertu

Na poludnie vystúpilo na Téryho chatu hudobné zoskupenie Mucha Quartet. Uznávané sláčikové kvarteto sa samé rozhodlo i napriek nepriaznivému počasiu absolvovať vysokohorskú túru a odohrať aspoň krátky 20 minútový koncert. Najväčšie prekvapenie však prišlo až po ňom – po zostupe z Téryho chaty Mucha Quartet neplánovane prekvapil organizátorov aj priaznivcov umenia druhým pridaným koncertom na Hrebienku. Pre všetkých tých, ktorých od výstupu na Téryho chatu odradilo nepriaznivé počasie. „Bol to pre nás super zážitok a veľmi dobrodružný deň! Ráno sme kvôli počasiu ani neverili, že na Térynke vôbec budeme hrať. Napokon sme si ale povedali, že to skúsime. Výstup bol bezproblémový, skvele ho zvládla aj naša Veronika, ktorá je práve tehotná. Páni nosiči boli skvelí, pomohli nám vyniesť nástroje a po krátkom koncertíku sme sa ponáhľali dole, aby sme stihli druhý koncert na Hrebienku,“ opísal svoj zážitok z Tatra Flowers líder Mucha Quartetu Juraj Tomka. 

Park v Tatranskej Lomnici zaplnili opäť, rovnako ako v prvý deň, priaznivci jazzu. Tentokrát si prišli na svoje počas vystúpenia skupiny Valér Miko Trio v zložení Valér Miko (klávesy), Tamás Belicza (basgitara) a David Juraj Raši (bicie). „Bolo to pre mňa povznášajúce, cítil som veľa inšpirácie, sychravé počasie zohrievala pozitívna a veselá energia ľudí v hľadisku. Nikdy na to nezabudnem,“ opísal svoje pocity Valér Miko.

Zlatým klincom programu v Tatranskej Lomnici sa stal koncert slovenského jazzového fenoménu Petra Lipu, ktorý po záverečnej skladbe „položartom“ prezradil, čo ho najväčšmi potešilo – že počas koncertu nezmokol. „Priznám sa, mal som trochu obavy, že počasie nebude úplne ideálne. Ale napokon nám vydržalo počas celého koncertu a nerozpršalo sa. Atmosféru sme mali vynikajúcu, pretože prišlo veľmi veľa ľudí a čo je skvelé, všimol som si, že to boli naozaj moji fanúšikovia, nie iba náhodní okoloidúci. Držali nám palce, tlieskali, takže my sme mali veľmi dobrý pocit.“

Medzi spomínanými koncertmi sa uskutočnila tradičná charitatívna dražba, ktorá sa uskutočnila pod záštitou mesta Vysoké Tatry a ako každý rok uzatvára Tatranské kultúrne leto, ktorého súčasťou bol tentokrát aj program Tatra Flowers.

SĽUK,  Jana Kirschner a ich krásna hudobná a tanečná pocta Tatrám  

Tak citlivo urobenú akciu v Tatrách som ešte nezažil! Tento rok som tu hral už trikrát, dokonca aj s rockovou skupinou, no naše dva koncerty na Tatra Flowers boli po všetkých stránkach prevedené naozaj na vysokej úrovni. Na Skalnatom plese sme stretli mnohých kamarátov, bolo nádherné počasie a náš koncert bol vlastne už len príjemným spestrením krásneho tatranského dňa,“ opísal atmosféru na Tatra Flowers Braňo Jobus, frontman Vrbovských víťazov, ktorí sa predstavili nielen v piatok na Skalnatom plese, ale tiež otvorili hlavné podujatie Tatra Flowers, na zahriatie návštevníkov pred vystúpeniami SĽUKu a Jany Kirschner v amfiteátri pod skokanskými mostíkmi na Štrbskom Plese.

Do Tatier už vo štvrtok pricestoval celý takmer 40 členný ansámbel SĽUKu, ktorého sobotňajšie hudobno-tanečné predstavenie ľudových piesní a tancov z viacerých regiónov Slovenska Krížom-krážom bolo jedným z najočakávanejších okamihov v bohatom programe Tatra Flowers. Napriek chladnému počasiu si napokon vystúpenie plné tradičných živých piesní, talentovaných tanečníkov a hravého humoru vychutnalo takmer úplne plné hľadisko. Počas vystúpenia SĽUKu bola v areáli doskočiska hmla, ktorej intenzita sa menila a všetci dúfali, že sa rozplynie. Nakoniec sa tak, možno aj vďaka pozitívnej atmosfére,  stalo.

„Trošku nás potrápilo vlhké chladnejšie počasie. Kým v piatok na Téryho chate svietilo slnko, teplota v sobotu klesla, čo je vždy pre umelcov komplikované. V takýchto podmienkach vždy bojujeme medzi umeleckou stránkou a ochranou našich účinkujúcich a nástrojov. Kým tanečníci sa zohriali výkonom na pódiu, sláčikári tú možnosť nemali a tak museli prstami preberať veľmi rýchlo,“ prezradil umelecký vedúci SĽUKu Stanislav Marišler.

Následne sa na rovnakom pódiu predstavila speváčka Jana Kirschner so samostatným koncertom v sprievode svojej kapely. „Veľmi vám ďakujeme, že ste dnes prišli. A napriek tomu, že nám dnes Tatry ukázali, kto je tu pánom, my si ich vážime a rešpektujeme ich a dúfam, že budeme mať všetci spoločne krásny večer,“ privítala na úvod fanúšikov na Štrbskom Plese.  

Éterická, bosá a plná nespútanej energie, predviedla Jana Kirschner zimomriavkový program, ktorý gradoval s každou ďalšou skladbou a v ktorom sa striedali okamihy strhujúceho koncertu s minimalistickými intímnymi baladami.

Koncert otvorila pieseň O láske nepoznanej, zaznel i hit Modrá, Na čiernom koni, či pieseň Líška, ktorú speváčka fanúšikom opísala ako „jednu zo skladieb, ktoré prejdú skúškami všetkých časov a zostanú s vami už navždy“.

Na štyri skladby sa k Jane Kirschner pridali i tanečníci a hudobníci zo SĽUKu a spoločne vytvorili v amfiteátri priam epickú, slovami len ťažko opísateľnú atmosféru. Výkon súboru po boku Jany Kirschner v náročných podmienkach diváci ocenili standing ovations, za ktoré ich performeri odmenili zopakovaním energického tanečného vystúpenia k skladbe Na čiernom koni. 

„Ďakujeme festivalu Tatra Flowers, teda Tatranským kvetom, že sme tu vďaka nim mohli tiež rozkvitnúť,“ poďakovala sa Jana Kirschner na záver a fanúšikom zaspievala svoj hit Pokoj v duši.

„S Janou si rozumieme ľudsky aj umelecky. Prvýkrát sme sa s ňou spojili pre galaprogram RTVS. Keď nás oslovili Tatra Flowers, z jedného existujúceho čísla postupne vznikli až štyri. Sú to skladby, ktorých rytmus má blízko k ľudovej hudbe a vieme sa na ne výborne hýbať.

Návštevníci Tatra Flowers nám dodali úžasnú energiu, domov odchádzame v úplnej eufórii,“ dodal Stanislav Marišler zo SĽUKu.   

DEŇ TRETÍ 

Ďalší program Tatra Flowers spestril návštevníkom Vysokých Tatier posledný deň letných prázdnin hneď niekoľkými magickými okamihmi a nezabudnuteľnými stretnutiami i zážitkami.

„Príroda  je hudba. Zvuky potoka, vetra, či zvierat majú svoje noty, ktoré do seba ladia. Povedľa tejto hudby vznikla iná – rovnako citlivá, no vytvorená človekom. Tatra Flowers  sa podarilo tieto dva svety spojiť v jeden harmonický celok, tak aby nebolo jasné, kedy hrá príroda a kedy človek.“ zhodnotil Tatra Flowers dramaturg Pavol Hubinák.  

Pavol Barabáš: „Tatra Flowers vrátili do Tatier umelcov“

Na Štrbské Pleso sa v nedeľu opäť vrátilo to najlepšie zo slovenského horského filmu. Jedna z najrešpektovanejších osobností slovenskej dobrodružnej dokumentaristiky, Pavol Barabáš osobne predstavil svoje „Stopy na hrebeni“ a „Slobodu pod nákladom“.

V Tatrách som prežil celý svoj život, ja aj moje filmy sme tu doma. Keď som robil šesť-dielny seriál Príbehy tatranských štítov, bol som veľmi prekvapený, koľko umelcov chodilo do Tatier, zbieralo tu inšpiráciu, písalo básne a prózy, koľko hudby a obrazov tu vznikalo. Po roku 1989 som mal pocit, že kultúra z Tatier odišla, ostala len tá platená. Umelec by nás mal posúvať za hranicu videného, kultivovať nás, vytvárať v nás lepší a intímnejší vzťah k prírode a robiť nás lepšími. Vďaka tomuto podujatiu sa umelci do Vysokých Tatier budú vracať,“ opísal uznávaný slovenský filmár svoje dojmy z atmosféry na Tatra Flowers.

Na Štrbskom Plese mal podľa pôvodného programu v nedeľu vystúpiť tiež multiinštrumentalista Peter Luha, jeho koncert, však museli organizátori napokon pre nepriaznivé počasie zrušiť.

Milovníci vážnej hudby si v nedeľu nenechali nechať ujsť huslistu Dalibora Karvaya na Hrebienku a Mucha Quartet so špeciálnym hosťom Ivou Bittovou na Skalnatom plese. „Hrali sme v Galérii Encián a hmla všade okolo nás mala v sebe jedinečnú mágiu,“ opisuje atmosféru Iva Bittová. „Ľudia boli ponorení do hudby, bolo to úžasné. Verím, že aj na budúci rok sa podarí zopakovať toto skvelé podujatie, zanechalo vo mne naozaj úžasný dojem.“

Nedeľná meditácia s WoodPack Brothers plánovaná na Téryho chate, sa pre nepriazeň počasia premiestnila do zaujímavého prostredia, pre koncert určite netradičného. Juraj Raši so svojím Hang Drum a WoodPack Brothers s akustickým nástrojom WoodPack napokon odohrali špeciálny koncert v pozemnej lanovej dráhe z Hrebienka do Starého Smokovca a spríjemnili tak návštevníkom Tatier krátku cestu medzi Hrebienkom a Starým Smokovcom.

Počas všetkých troch dní si mohli návštevníci Tatier a Tatra Flowers vychutnať tiež koncerty uznávaného slovenského harfistu Michala Matejčíka. Úvodný deň Tatra Flowers sa Michal predstavil svojím koncertom Tribute to Depeche Mode pred plným Evanjelickým kostolom v Tatranskej Lomnici. Vábivé tóny harfy sa niesli cez otvorené dvere plného kostola von do príjemného letného večera. Návštevníci, ktorí prišli cielene, sa spolu s náhodnými okoloidúcimi pohodlne pousádzali na trávniku okolo kostola a vychutnávali si čaro momentu.

Unikátnu atmosféru si vychutnal aj samotný Michal: Môj depešácky koncert si prišli pozrieť deti od päť rokov aj staršia generácia ľudí až po deduškov s paličkami. Milo ma prekvapilo, že si takúto harfovú temnejšiu hudbu dokázali vychutnať a oceniť. Veľmi si vážim, že môžem byť súčasťou prvého ročníka Tatra Flowers. Je to čarovné podujatie, ktoré určite pretrvá do ďalekej budúcnosti.“ 

S rovnakým programom sa Michal Matejčík vrátil v nedeľu do Grand Hotela Starý Smokovec.

Fanúšikovia klasickej harfy si prišli na svoje v sobotu, ak zavítali do Evanjelického kostola v Tatranskej Lomnici, kde sa Michal predstavil opäť, tentokrát s programom zameraným na prierez harfovej hudby posledných 400 rokov, od renesancie cez barok či klasicizmus až po world music.

Záverečný koncert úvodného ročníka Tatra Flowers patril aj speváčke Kataríne Málikovej. Zatiaľ čo v sobotu odohrala štvornásobná držiteľka hudobného ocenenia Radio Head Award komorné vystúpenie na Skalnatom plese, v nedeľu sa na Hrebienku predstavila v plnej zostave s celou kapelou.

„Po celý čas sme cítili úprimnú rodinnú atmosféru. Na naše koncerty prišli mnohí cielene, čo nás tešilo, no skvelí boli aj diváci, ktorí sem len „zablúdili“, nevedeli čo čakať, a boli otvorení a ochotní si nás vypočuť. Videli sme aj ďalšie vystúpenia, bol to naozaj krásny víkend!“ hovorí Katka Máliková.

Na Popradskom plese mohli turisti počas všetkých troch dní Tatra Flowers nájsť edukatívno – zážitkovú zónu TANAPu, určenú najmä pre rodiny s deťmi a spoločne tak lepšie spoznať prírodu Národného parku.  Pri realizácii TANAP zóny na Popradskom plese organizátorom pomohol partner Tatra Flowers Slovenská sporiteľňa a spoločne odovzdali aj finančný dar s cieľom aj takto pomôcť ochrane prírody.

Veľké poďakovanie všetkým, ktorí rozkvitli spolu s nami, tešíme sa na potračovanie Tatra Flowers príbehu.

Viac info: www.tatraflowers.sk

Zdroj: TS