Vyhlásenie nezávislých kultúrnych centier, kultúrnych a vzdelávacích inštitúcií a občianskych kolektívov na Slovensku.

Táto iniciatíva je spoločnou reakciou nezávislých kultúrnych centier, kultúrnych a vzdelávacích inštitúcií, občianskych kolektívov, komunít a jednotlivcov na vraždu novinára Jána Kuciaka († 27) a archeologičky Martiny Kušnírovej († 27).

Šok a bolesť, ktoré spôsobila absurdná a brutálna smrť dvoch mladých ľudí sa mení na tmel, ktorý v týchto dňoch spája celé Slovensko. Ich mená si budeme opakovať a pripomínať už navždy. Budú symbolmi doby, ktorú charakterizuje prítomnosť zdiskreditovaných ľudí v najvyššich vládnych a exekutívnych funkciách.

Táto krajina bola počas poslednej dekády obeťou neviazaného oligarchického rozkrádania, korupcie a klientelizmu. Po vražde dvoch mladých nevinných ľudí však už nejde iba o peniaze a dôstojnosť, ale aj o životy občanov tejto krajiny. Vnímame to ako bezprecedentné ohrozenie demokracie a bezpečnosti slovenskej občianskej spoločnosti. Každá vražda človeka je neodpustiteľný zločin, no keď sa stane obeťou novinár, je to aj priamy útok na slobodu slova a prejavu v celej krajine.

Dlhodobo sme svedkami rozkladu základných pilierov demokratickej spoločnosti a straty dôvery v štátne inštitúcie, nezávislé súdnictvo a políciu. Nespočetné korupčné kauzy, ktoré dlhé roky ostávajú bez vyvodených dôsledkov, absencia základnej politickej kultúry, verbálne i fyzické útoky štátnej moci na vlastných občanov sú všetko vážnymi traumami slovenskej spoločnosti. Stačilo!

Vyjadrujeme hlbokú úprimnú sústrasť rodičom, príbuzným, kolegom a priateľom zavraždenej Martiny Kušnírovej a Jána Kuciaka. Zároveň si dovoľujeme sformulovať dlhodobé príčiny súčasného stavu: https://www.facebook.com/notes/nov%C3%A1-cvernovka/vyhl%C3%A1senie-nez%C3%A1visl%C3%BDch-kult%C3%BArnych-centier-kult%C3%BArnych-a-vzdel%C3%A1vac%C3%ADch-in%C5%A1tit%C3%BAci%C3%AD-a/1420535984736402/

Zdroj: Nová Cvernovka