KONCERT PRE MARTINU A JÁNA V GREGOROVCIACH UŽ TÚTO SOBOTU.

Richard Müller, Katarína Koščová, Slovenský komorný orchester, Folklórny súbor Šarišan, Folklórna skupina Javorníček a viacero zborov z celého Slovenska vystúpi v sobotu 18. mája na Koncerte pre Martinu a Jána v Gregorovciach pri Prešove. Koncertom si pripomenieme výročie plánovaného sobáša Martiny Kušnírovej a Jána Kuciaka.

Sme veľmi radi, že na koncerte pre Jána a Martinu vystúpi aj česko-slovenská legenda Richard Müller. Richard je, podobne ako väčšina ľudí, zhrozený z príbehu Jána a Martiny a chce aj takýmto spôsobom podporiť ich rodiny, respektíve prispieť k tomu, aby sa na nich nezabudlo. Na koncerte zaspieva najväčšie hity pôsobivej kariéry ako „Po schodoch“, „Cigaretka na dva ťahy“, „Milovanie v daždi“ a mnohé ďalšie. V Gregorovciach zahrá hodinový koncert s kapelou v zložení Juraj Kuchárek (bicie), Peter Markuljak (gitary), Martin Gašpar (kontrabas), Michal Žáček (dychové nástroje) a Martin Wittgruber (klávesy).

Slovenský komorný orchester pod vedením Ewalda Danela otvoril Pohodu 2018 koncertom venovaným Jánovi a Martine. S podobným programom sa predstaví aj v Gregorovciach. V jeho podaní zaznejú vrcholné diela baroka, romantizmu i súčasnej slovenskej hudby: svetoznáme Vivaldiho Štyri ročné obdobia, nádherná Musica Slovaca od slovenského skladateľa Ilju Zeljenku a Dvořákove Biblické piesne, počas ktorých sa k Warchalovcom pridajú zbory z celého Slovenska vrátane domáceho zboru Gregos.

Ďalšou účinkujúcou je prešovská speváčka Katarína Koščová. Tvorbou inklinuje k hudobným štýlom ako šansón, jazz či folk, no vychádza aj zo slovenskej ľudovej tradície. Katka má za sebou úspešné koncerty s Geišbergovcami, koncertuje s českou kapelou Neřež, zaspievala si s Danom Bártom, zhudobnila aj niekoľko textov Michala Horáčka, ktoré sa stali súčasťou Horáčkovho projektu Český kalendář. V Gregorovciach sa predstaví s tromi vlastnými skladbami v sprievode gitaristu Michala Brandysa.

Na koncerte vystúpia v spoločnom bloku FS Šarišan a FSk Javorníček, kde Šarišan symbolicky zosobňuje rodisko Martiny, zatiaľ čo Javorníček rodisko Jána. Šarišan predstaví divákom svadobné čepčenie nevesty a úryvok zo svadobnej zábavy, ktorá sa nikdy nestala a vystúpenie zakončí párovým tancom „Pri hudakoch“ z regiónu Zemplín. FSk Javorníček na koncerte zahrá repertoár svadobných a baladických piesní z rodnej obce Jána Kuciaka v pásme „Ňikdáj som takého veseľia ňemala“. Na záver sa spoločnou piesňou členovia oboch kolektívov rozlúčia s divákmi a vzdajú hold Jánovi a Martine recitovaním jednej z Jánových básní.

Podujatie sa začne o 15.00 svätou omšou v miestnom kostole Narodenia Panny Márie. Samotný koncert bude od 17.00 na neďalekom futbalovom ihrisku. Súčasťou akcie budú aj vizuálne diela – sochu „Spojili nás“ vystaví Martin Dzurek a Jano Vajsábel, inštaláciu „NEZABUDNEME“ bude realizovať Michal Kačmár.

Z prešovskej hlavnej stanice bude od 13.00 do Gregoroviec a späť premávať kyvadlová doprava, zastavovať bude okrem stanice aj pri Trojici a pri Šariš parku vo Veľkom Šariši.

Program Koncertu pre Martinu a Jána:

  • 17.00 FS Šarišan a FSk Javorníček
  • 17.30 Slovenský komorný orchester + zbory
  • 19.00 Katarína Koščová
  • 19.15 Richard Müller 

„Koncert v čase prvého výročia plánovanej svadby Martiny a Jána má v sebe symboliku stretnutia – v ten deň sa prostredníctvom nich mali spojiť dve rodiny, veríme, že podujatie spojí veľa ľudí, ktorým záleží na našej krajine. Chceme si pripomenúť týchto dvoch mladých ľudí a zdôrazniť, že nezabudneme na príčinu ich smrti. Chceme tiež vyjadriť spolupatričnosť s ich rodinami a so všetkými, ktorých táto tragická udalosť spojila v úsilí meniť Slovensko k lepšiemu,“ povedal o plánovanom koncerte Michal Kaščák.

Okrem Pohody sa na akcii podieľa klub Stromoradie a obec Gregorovce.

FB event tu: www.facebook.com/events/163043494600683
Mapa: http://bit.ly/mapa-koncert-gregorovce
#AllForJan a #AllForMartina #KoncertPreMartinuAJana

Zdroj: Pohoda