Vychádza POZHASÍNANÉ od skupiny MODUS ako to najlepšie z rokov 1979 – 1988

Rozsiahla vinylová edícia vydavateľstva OPUS prináša ďalší skvost – Best of 1979-1988 – Pozhasínané, výber najlepších piesní legendárnej slovenskej skupiny MODUS vo formáte 2LP a 2CD. Dvojalbum dramaturgicky zostavil stály spolupracovník Opusu Juraj Čurný a aj tentoraz k nemu pridal zasvätený sprievodný text. Dvadsať piesní z najúspešnejšieho a suprehviezdneho obdobia skupiny predstavuje to najlepšie, čo skupina vytvorila. Je to dvadsať nezabudnuteľných hitov, ktoré tvorili dejiny slovenskej modernej populárnej hudby.

Dvojalbum ponúka (dramaturgicky využívajúc primárne formát vinylového dvojalbumu) štyri spevácke pohľady na tvorbu obsiahnutú celkovo na ôsmich štúdiových albumoch. V dvadsiatich pesničkách budete počuť celkovo osem speváckych sólistov, pričom prirodzený dôraz ostal na spomínanej superhviezdnej skladateľsko-speváckej trojici. Jeden z tých ôsmich sólových hlasov patrí hosťujúcemu Pavlovi Hammelovi, na ktorého dôsledne vlastnú tvorbu Modus nadviazal. No a mierou najvrchovatejšou to platí o skladateľskej výnimočnosti a všestrannosti Janka Lehotského, ktorého kongeniálnym autorským partnerom sa stal Kamil Peteraj. Spoločne tak vytvorili jednu z najlepších a najúspešnejších slovenských hitmakerských dvojíc. „Som rád, že všetky tieto pesničky poznám a majú stále vysokú počúvateľnosť. Snažil som sa, aby mal tento výber typický modusácky sound, čo sa aj po určitom čase potvrdilo. Piesne sa dajú počúvať aj po rokoch, majú svedomitý základ a ľahko zapamätateľné refrény, a tak sa dostávajú do evergreenovej podoby. Ako autor som tomu veľmi rád a teším sa, že sa to podarilo,“ vyjadril sa k výberu Janko Lehotský.

MODUS – materská lietadlová loď slovenského popu“, začal písať úvodný text do bookletu nosiča hudobný publicista Juraj Čurný a ďalej pokračuje: „Na eponymnom modusovskom albumovom debute sa podieľala superskupina, ktorej štyri najznámejšie osobnosti (Gombitová, Lehotský, Lučenič, Žbirka) potom v priebehu desiatich rokov 1979-1988 nahrali celkovo 23 radových albumov a k tomu ešte dve desiatky anglických verzií či kompilácií. Na začiatku boli všetci spolu, avšak  bolo jasné, že táto koncentrácia kvality v rámci jednej skupiny je umelecky a aj ekonomicky neudržateľná. Z Modusu sa po „superskupinovom rozchode“ koncom roku 1980 definitívne stala symbolická materská lietadlová loď slovenského popu na čele s kapitánom Jankom Lehotským, na ktorú prilietali a vzápätí z nej odlietali speváci aj inštrumentalisti. V priebehu desiatich rokov sa ich vystriedali viac, ako dve desiatky a pre väčšinu z nich patrí účinkovanie v Moduse k ozdobám ich hudobných životopisov.“

Zoznam  piesní na 2LP MODUS BEST OF 1979-1988 POZHASÍNANÉ:

Strana A
Janko Lehotský

  1. POZHASÍNANÉ
  2. SLADKÝ HLAS
  3. PRÁZDNY RÁM
  4. MÁGOVO ČÍSLO
  5. NAPOSLEDY

Strana B
Marika Gombitová

  1. SLÁVNOSŤ KVETÍN
  2. PRIPÚTANÁ
  3. NEPRICHÁDZAŠ
  4. BÁJEČNÍ MUŽI NA LIETAJÚCICH STROJOCH
  5. TAJOMSTVO HIER

Strana C
Miroslav Žbirka

  1. VIEŠ BYŤ ZLÁ
  2. LÁSKA NÁM DVOM VŠETKO ODPUSTÍ
  3. MALÝ VEĽKÝ VLAK
  4. MÁM SVOJ VEK
  5. STRATENÝ SEN

Strana D
Pavol Hammel, Ľubomír Stankovský, Ivona Novotná, Jozef Paulini

  1. TY, JA A MÔJ BRAT
  2. KAPELY STARNÚ
  3. KEĎ SA RAZ OČI DOHODNÚ
  4. ROBERTA
  5. KARTY SÚ UŽ ROZDANÉ

Zoznam piesní na 2CD:

  1. POZHASÍNANÉ
  2. SLADKÝ HLAS
  3. PRÁZDNY RÁM
  4. MÁGOVO ČÍSLO
  5. NAPOSLEDY
  6. SLÁVNOSŤ KVETÍN
  7. PRIPÚTANÁ
  8. NEPRICHÁDZAŠ
  9. BÁJEČNÍ MUŽI NA LIETAJÚCICH STROJOCH
  10. TAJOMSTVO HIER
  11. VIEŠ BYŤ ZLÁ
  12. LÁSKA NÁM DVOM VŠETKO ODPUSTÍ
  13. MALÝ VEĽKÝ VLAK
  14. MÁM SVOJ VEK
  15. STRATENÝ SEN
  16. TY, JA A MÔJ BRAT
  17. KAPELY STARNÚ
  18. KEĎ SA RAZ OČI DOHODNÚ
  19. ROBERTA
  20. KARTY SÚ UŽ ROZDANÉ

Zdroj: TS