Vstupenky na Festival českého divadla sa začnú predávať 30. septembra.

Tradičnou súčasťou jesene v Štúdiu L+S je FESTIVAL ČESKÉHO DIVADLA, ktorý tento rok oslavuje 20. výročie. Od 4. do 14. novembra ponúkne reprezentatívnu vzorku súčasnej divadelnej scény z produkcie Divadla Járy Cimrmana, Studia Ypsilon, Komorní Fidlovačky, Divadla Kolowrat, Divadla na Jezerce, A Studia Rubín a MeetFactory. Vstupenky na predstavenia sa budú dať zakúpiť už od 30. septembra v pokladni Štúdia L+S alebo prostredníctvom siete Ticketportal.

hlavicka-FCD

Festival otvorí 4. novembra legendárne DIVADLO JÁRY CIMRMANA na čele so skvelým Zdeňkom Svěrákom. Tentoraz sa v Štúdiu L+S predstaví so svojou „klasikou“, hrou ZÁSKOK. K mnohým ťažkým stránkam Cimrmanovho života patrila chudoba. V jeho kočujúcej spoločnosti Lipany sa prejavila okrem iného aj fluktuáciou hercov. Pokiaľ išlo o odchod vopred dohodnutý dala sa situácia zvládnuť. Ak k nemu došlo s krikom a tresnutím dverami krátko pred predstavením, prežil súbor a jeho principál krušné chvíle. Skúsenosti tohto druhu stoja v pozadí  hry, ktorú divadlo uvedie na doskách Štúdia L+S aj 5. novembra.

YOU HAPPY ME HAPPY – je názov hry pražskej MeetFactory s originálnou produkciou, o ktorú sa postarala skupina tvorcov, patriacich k špičke súčasnej českej nezávislej scény. Inscenáciu podľa románu Michela Houllebecqa napísala Lucie Málková a rozpráva o túžbe po dotyku, nehe a blízkosti, za ktorú je jednoduchšie platiť, než ju hľadať.  Slovenskému divákovi ju divadlo predstaví 6. novembra.

S komédiou Petra Kolečka ZAKÁZANÉ UVOLNĚNÍ zavíta 8. novembra do Bratislavy  pražské divadlo – A Studio Rubín. V trpkej komédii sa stretnú tri mladé ženy v jednom čase a priestore, aby nemilosrdne rozobrali svoje životy, vzťahy a predovšetkým mužov. Tri skúsenosti, tri príbehy, tri pohľady na svet a jedno dramatické vyústenie. „Myslíš si, že keď som už vydatá, nemám zmysel pre humor?“ Únos nevesty… hokejistická krčma… búrka… práve prebieha semifinále majstrovstiev sveta v hokeji… Bar plný alkoholu, jukebox plný songov a ženích nechodí a nechodí … Ako to dopadne.

Aj večer 9. novembra sa bude niesť v duchu komédie. Na rozdiel od predchádzajúceho večera v podaní troch žien, bude tentoraz o štyroch remeselníkoch. Tí sú šťastní iba ak niečo ukradnú… A štvorica kumpánov má vydláždiť verejné záchody a umyváreň. Komédiu PRÁSKNI DO BOT uvedie na doskách Štúdia L+S Divadlo na Jezerce. „Je to pravdivý, veľmi zábavný a pritom aj vážny a dojemný príbeh. Mne sa už, úprimne povedané, páči máločo. A tento kus sa mi páčil hneď a veľmi,“ hovorí režisér Jan Hřebejk.  „Hrdinovia hry sú presvedčení, že k šťastiu sa môžu dopracovať iba vtedy, ak niečo ukradnú. To sa nám zdalo natoľko české, že sme hru preniesli z írskeho Belfastu do súčasnej pražskej reality,“ dodáva Jan Hrušinský.

Lenka Lagronová patrí medzi najvýznamnejšie žijúce české dramatičky. S jej hrou Z PRACHU HVĚZD príde na scénu 10. novembra Stavovské divadlo ND – Divadlo Kolowrat a skvelá herečka Jana Preisová. Tri starnúce sestry žijú s matkou v opustenom dome a márnia čas rozhovormi o snoch, dávnych láskach a  hlavne o vesmíre a mimozemských civilizáciách. Až raz zazvoní nový sused s misou chlebíčkov…Inscenácia  je typickou ukážkou Lagronovej mierne cynického zmyslu pre humor v excelentnom podaní výborných hercov.

Trio výborných českých herečiek – Eliška Balzerová, Iva Pazderková, Marie Doležalová – spoločne účinkuje v hre TŘI HOLKY JAKO KVĚT, ktorú na doskách Štúdia L+S uvedie 11. novembra divadlo Komorní Fidlovačka. V autorskom debute írskej dramatičky sa vzájomne prelínajú bravúrne napísané monológy žien troch generácií. V roku 2009 získala cenu za najlepšiu hru roka doma v Írsku, dnes patrí k celosvetovým hitom.

Záverečné predstavenie 20. ročníka Festivalu českého divadla bude 14. novembra patriť  divadlu Studio Ypsilon a jeho hre ŠKAREDÁ STŘEDA aneb TETA Z HALIFAXU. Bláznivá komédia o absurdnostiach dnešného života a aktuálny úspešný titul je trochu aj pripomienkou päťdesiateho výročia tohto divadla a diváci sa môžu okrem iného tešiť na skvelých hercov, akými sú Martin Dejdar či Jiří Lábus.

,,Všetky predstavenia festivalu sú nielen veľmi kvalitné, ale na svojich domácich scénach aj veľmi úspešné. Verím, že zaujmú aj našich divákov, bez ohľadu na žáner a pôvod vzniku,“ hovorí výkonný riaditeľ Štúdia L+S Pavol Danišovič.

Festival bude už tradične sprevádzať výstava, tentokrát pôjde o výber z kresieb dvoch autorov Vladimíra Jiránka a Fedora Vica s názvom PRED a (dvadsať rokov) PO.

Obaja pred rozdelením republiky publikovali spoločne v československom denníku LIDOVÉ NOVINY a výstava ponúkne ich reflexie na dianie v samostatných republikách. Výstavu pripravilo Štúdio L+S v spolupráci s Českým centrum.

20.ročník Festivalu českého divadla sa koná pod záštitou Veľvyslanectva Českej republiky na Slovensku a je realizovaný s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky a Ministerstva kultúry Českej republiky.

A4-direct-mail-FCD

Zdroj: Forza, a.s.