Festival českého divadla v Štúdiu L+S uzavreli Polívkovci.

České divadlo vie vypredať každý večer. Dôkazom toho je úspešne uzavretý 24. ročník Festivalu českého divadla v ŠTÚDIU L+S, ktorý sa skončil vypredaným predstavením Šašek a syn v hlavných úlohách s Bolkom a Vladimírom Polívkovcami.

V rámci programu vystúpilo v Bratislave šesť scén z Prahy a Brna, ktoré dokázali sedem večerov naplniť sálu bratislavského divadla do posledného miesta. Najväčšiemu záujmu sa tešilo Divadlo Járy Cimrmana, ktoré patrí stále medzi klasiku festivalu, ale aj spomínaní Polívkovci. Aktuálny ročník najznámejšej prehliadky českého divadla u nás, ktorá trvala od 6. do 22. novembra, navštívilo okolo 1600 ľudí.

„Tešíme sa, že o predstavenia našich západných susedov je stále taký veľký a intenzívny záujem. Tak nech žije aj ten ďalší ročník, ktorým oslávime štvrťstoročnicu,“ hovorí výkonný riaditeľ Štúdia L+S Pavol Danišovič.

 Na festivale účinkovalo skvelé Divadlo Járy Cimrmana, pražské divadlo Ungelt, La Fabrika, Agentúra Harlekýn, Švandovo divadlo a napokon Divadlo Bolka Polívku. Festival privítal také osobnosti súčasného českého divadelníctva, akými sú: Zdeněk Svěrák, Simona Stašová, Zlata Adamovská, otec a syn Prachařovci i Polívkovi a mnohí ďalší.

Podľa Pavla Danišoviča je Festival českého divadla aj o výbornej komornej atmosfére, ktorá v Štúdiu L+S panuje. A aj vďaka tzv. genius loci, ktorým je humor prítomný v každom predstavení. ,,Spokojní boli divadelníci, aj diváci. A to je dôležité,“ dodal.  

Festival už tradične sprevádza výstava českého umelca. Tentokrát to bola výstava Jiřího Slívu s názvom Nonsens? Nesmysl! Výstavu jeho diel pripravilo Štúdio L+S v spolupráci s Českým centrom a otvorila ho česká veľvyslankyňa na Slovensku Lívia Klausová. Veľvyslanectvo drží nad festivalom záštitu už dlhé roky a o jeho realizáciu a finančnú podporu sa postarali aj Fond na podporu umenia a Ministerstvo kultúry Českej republiky.

Zdroj: TS