Voices Live 23: Reportáž!

Kubánske rytmy, akustické gitary, letná fotoškola, dobrovoľníctvo; všetky tieto prvky súčasného života mohli diváci dvadsiatej tretej „lajfky“ vidieť naživo. Posledná Voices Live pred letnou pauzou mala poradové číslo 23 a uskutočnila sa vo štvrtok 23. júna od 19:00 h v divadle Heineken Tower Stage v Bratislave.

O nový tradičný večer plný zážitkov sa postarala multižánrová slovenská kapela La3no Cubano. Pre La3no Cubano sú charakteristické predovšetkým koncerty a zábava. Spravidla pri ich hudbe ide o poriadny tanečný žúr. Táto svieža dávka rytmov od Karibiku po Tatry vytvorila skvelú atmosféru počas upršaného stredajšieho večera.

Multižánrovú rytmickú kapelu doplnila skupina Hex. Hex-áci prišli predstaviť svoj nový album „Ty a Ja“, ktorý aktuálne získal zremixovanú podobu vďaka známym aj menej známym slovenským hudobníkom. Chalani v trojici zahrali špeciálne upravené skladby pre unplugged vystúpenie.

Voices 23

Voices predstavili ďalší krátky film zo svojej dielne „Nápad sa ráta“ o kultúrno-sociologicko komunitnom projekte urbanE.T., ktorého pilotný ročník sa uskutočnil začiatkom apríla v Ružomberku. Projekt urbanE.T. (čítaj urbanity) predstavuje jedinečný projekt, ktorý pracuje s témou mesta ako so živou štruktúrou a organizmom. Ide tak o oslavu, či priam ódu na urbanizmus a architektúru.

Druhým premierovaným filmom bol film o podujatí „Svet začína na sídlisku“, ktoré Voices organizovala pre študentov stredných škôl v Bratislave s cieľom priblížiť im neziskové aktivity mladých ľudí, dobrovoľníctvo a život v komunite prostredníctvom krátkych videofilmov a rozhovorov.

Ďalším hosťom na Voices bol básnik, prozaik, výtvarník a kazateľ Daniel Pastirčák. V predčítaní jeho knihy kázní „Zdravé telo v kóme“ a následnom rozhovore s ním sa mohli diváci dozvedieť veľa z jeho pohľadu na svet. Tento kazateľ z Cirkvi Bratskej zaujal svojim vystupovaním a názormi všetkých prítomných. Ako povedal: „Svet je priestor mnohých hlasov; tvoria spolu súzvuk, alebo si protirečia. Tam kde znejú spolu počujeme akord, ktorý poteší, tam kde si protirečia vznikajú otázky a tie nás posúvajú ďalej.“

Voices 23

V programe ďalej vystúpila kurátorka a riaditeľka Domu fotografie v Liptovskom Mikuláši Lucia Benická. Organizátorka v poradí už 15. ročníka Letnej fotoškoly ponúkla účastníkom približne 12 intenzívnych fotografických dielní v rôznych žánroch a témach pod vedením renomovaných fotografov z celého sveta.

Po programe boli pre návštevníkov tradične pripravené chutné špeciality z Chránenej kaviarne Medzi nami vytvárajúcej pracovné príležitosti pre ľudí s duševnými poruchami. Zároveň aj handmade veci od dizajnérov združených na portáli SAShE.sk.

Najbližšie Voices live 24 sa síce bude konať až po letných prázdninách, ale už teraz sa tam určite budeme opäť všetci vidieť.

Napísala: Ľudmila Richnavská
Foto: Jana
Publikoval: Redakcia GREGI.NET