Voice Live 33: Reportáž!

Prvá „lajfka“ roku 2014 naplnila svoje ambície naplno. 20. februára sa v bratislavskom Divadle Tower Stage o úžasný mix zážitkov postarali Jana Kirschner, košická kapela Kolowrat, spisovateľka a herečka Zuzana Cigánová a ďalší.

Tento už tradičný multižánrový večer otvára príležitosť mnohým (nielen) mladým ľuďom predstaviť svoje projekty, svoje plány a vízie.

_mg_1492

V stredu 20.2 im na spestrenie zaspievala aj Jana Kirschner, ktorá práve v ten deň docestovala aj s dcérou vlakom do Bratislavy. A ako vtipne poznamenala „Ja spotená, ona šťastná“. A možno aj takto by sa dal charakterizovať tento večer. Tanečníci sa zapotili, speváci zaspievali, mladí šikovní ľudia porozprávali a všetci sme odtiaľ odchádzali aspoň s malou dávkou šťastia.

Jana hovorila nielen o albume „Moruša Biela“ ale aj o pripravovanom albume „Moruša čierna“, ktorý vyjde 20.10.2014. Z tohto albumu je hotová už 75% materiálu.

_mg_1550

Po Janinom vystúpení si mohli prítomní diváci pozrieť krátky film o projekte IPčko.sk v rámci cyklu „Nápad sa ráta“. IPčko je internetová poradňa pre mladých, ktorí majú strach vyhľadať  inú pomoc a riešiť svoje problémy cez internet je pre nich menej zahanbujúce poprípade si inak nevedia dať rady. Títo mladí ľudia vnímajú svoje IPčko ako priateľstvo, jednotu, pravdu, nádej a „chaty“ [čety].

Ďalším zaujímavým hosťom bol mladý muž Michal Turban z Kysúc, ktorý je zakladateľom spoločnosti Websupport. Nápad s vlastnou firmou tohto druhu vznikol už na strednej škole, keď aj on potreboval, aby  mu niekto spravil webhosting. Na základe svojich skúseností pomáha teraz iným neziskovým organizáciám spravovať ich webové stránky, sponzorujú či mentorujú rôzne „Start-up“ projekty. Michal zároveň veľa času venuje svojmu hobby – stať sa Ironmanom. Napriek tomu, že nevedel plávať a nemal bicykel, nevzdal to a dnes je tento šport jeho neoddeliteľnou súčasťou. V kocke iba zhrnul, aby ľudia robili aj to, čo nevedia. Keď sa v tom zdokonalia, začnú to mať radi, lebo im to bude prinášať radosť.

_mg_1808

Pohybovú stránky na prvom Voices live zabezpečil Lacko Cmorej z tanečnej skupiny CreDance v hudobnom sprievode Martina Geišberga. K tancu sa dostal cez svoju prvú služobnú cestu do Bratislavy a už tu ostal. Ako sám povedal, v jeho prípade sa k scénickému tancu prepracoval od komerčných vystúpení. Lacko je predsedom výberovej komisie pre projekt „Divé maky“ a takto sa snaží pomôcť aj rómskym deťom s talentom zažiariť.

Ďalším hudobným hosťom bola košická kapela Kolowrat, ktorá prišla predstaviť svoj nový album „Pobiť sa/Utiecť“.

Na záver sa konala čítačka z knihy Zuzany Cigánovej „Špaky v tŕni“. Je to veľmi autentická kniha, ktorá sa nevyhýbala vulgarizom. Napriek tomu to k tejto knihe patrilo a určite odporúčam si zadovážiť Pipinin príbeh. Možno vás chytí depresia, ale určite sa aj nasmejete. A na záver už len pozvánka do SND, kde sa bude hrať dráma z pera Zuzany Cigánovej „Pes bude rád“.

Fotky od našej fotografky Jany z Voice Live 33 nájdete tu:
Voices Live 33 | 20.2.2013 | Heineken Tower Stage | Bratislava | Foto: Jana

Napísala: Ľudmila Richnavská
Foto: Jana