Vo Svidníku predvedie majstrovstvo slovenská tuningová elita.

Prvý celoslovenský tuningový šampionát Cocaine Tuning Battle Slovakia začal písať svoju históriu minulý rok a v tejto sezóne má v programe šesť základných kôl, plus finále na autosalóne v Nitre. Piatykrát sa najlepší tuningoví majstri stretnú 9. – 11. augusta na TUNING ZRAZ-e Svidník.

Za projektom Tuning Battle Slovakia stojí Róbert Šimko, ktorý na rôznych akciách získal spolu 50 ocenení, vrátane dvoch druhých miest vo finále českého Tuning Cupu. V aktuálnej sezóne sa zaregistrovalo (zatiaľ) 130 súťažiacich v 11 kategóriách. Podľa pravidiel môžu získať 50% bodov za styling, 40% sa prideľuje za technické úpravy a 10% zohľadňuje celkový dojem.

Jednotlivé kola začínajú vždy predvýberom, kde sa skráteným hodnotením vyberú len autá spĺňajúce základnú úroveň úprav. Dôraz je kladený predovšetkým na kvalitu, rozsah, ich nápaditosť a celkové prevedenie. „V každom kole sa udeľuje maximálne 10 a minimálne 1 bod. Do finále v Nitre postupujú prví piati z každej kategórie, ale podmienkou je účasť na minimálne dvoch zrazoch. Pokiaľ sa niekto ešte nezaregistroval, práve vo Svidníku má poslednú šancu, pretože je to predposledná akcia v našom tohtoročnom seriáli,“ vysvetľoval Róbert Šimko.

Autá hodnotí odborná porota zložená minimálne z troch členov, ktorí sa aktívne venujú stylingu, funkčnému tuningu alebo audiu a majú za sebou viacero úspešných súťaží tohto typu, čo je garanciou ich vysokej profesionality. „Najväčší počet bodov sa dá získať za styling, teda veľmi pozorne hodnotíme exteriér, motorový priestor, kolesá, lak, interiér, či čistotu. Odporúčam nepodceniť ani výkon motora, podvozok a úpravu karosérie. Urobiť dobrý tuning nie je ľahké, no radi z vlastných skúseností poradíme každému, kto o to prejaví záujem,“ dodal R. Šimko.

O tom, že slovenská tuningová špička patrí medzi európsku elitu, svedčia jej úspechy na medzinárodnej scéne. Reprezentačná skupina okolo R. Šimka uspela v tomto roku na zrazoch v Maďarsku a Poľsku.

„Začiatkom roka vyhral Milan Forgáč v Budapešti so svojim Fiatom Bravo taliansku scénu, rovnako triumfoval v Krakowe, ja som získal druhé miesto v rámci best interier a Ján Zbyňovský zvíťazil s Fiat Coupé v kategórii street. Ak to mám zhrnúť, vo všeobecnosti úroveň tuningu na Slovensku stúpa, a teraz nehovorím iba o počte, ale najmä o kvalite, ktorá sa podpisuje i pod naše úspechy v zahraničí,“ zdôraznil R. Šimko.

Viac informácií získate na www.tuningbattle.sk.

Zdroj: GRAND STUDIO, s. r. o.