Vo filme Pozor, padá SNG! bojuje kultúra za našu dôstojnosť. Do kín prichádza jedinečný časozberný dokument. 

Pred rokom sme mohli prvý raz vstúpiť do zrekonštruovanej Slovenskej národnej galérie. Jej otvorenie sprevádzalo nadšenie verejnosti aj odborníkov, otvorenie dokonca v ankete Denníka N označili za kultúrnu udalosť roka 2022. Proces rekonštrukcie bol však strastiplný a režisérky filmu Jana Durajová a Lena Kušnieriková boli po celý čas pri tom. Desať rokov sprevádzali generálnu riaditeľku galérie Alexandru Kusú a zaznamenávali jej zápas s mnohými veternými mlynmi. Film Pozor, padá SNG! prichádza do kín už vo štvrtok, 14. decembra.

Nový dokumentárny film Pozor, padá SNG! režisérok Jany Durajovej a Leny Kušnierikovej sleduje proces rekonštrukcie desaťročia zanedbávanej a rozpadávajúcej sa budovy Slovenskej národnej galérie. Režisérky sledujú boj Alexandry Kusej s úradmi, dodávateľmi, slovenskou realitou či nedostatkom zdrojov. Dokáže jeden človek zvrátiť osud významnej kultúrnej inštitúcie? Ako sa desaťročný boj s veternými mlynmi podpíše na Alexandre samotnej?

Film pôvodne vznikal ako študentský projekt, ktorý však rokmi dospel. „Z úvodného nadšenia, že rekonštrukcia je už na spadnutie, sme nejako spadli do rokov a rokov odkladania prestavby a čakania. Čas rozhodol o tom, že film bude o niečom rozsiahlejšom, než o samotnej rekonštrukcii,“ spomína si Jana Durajová. „Keď sa na to pozerám spätne, tak naťahovanie procesu rekonštrukcie bolo pre nás vlastne plusom. Mali sme čas skúšať a hľadať,“ dodáva Lena Kušnieriková.

Producentom filmu Pozor, padá SNG! je spoločnosť PubRes a producentkami Zuzana Mistríková a Ľubica Orechovská. Autorky ich oslovili v roku 2018: „Mali sme vtedy rozpracovaných viacero dokumentov a celovečerných filmov a zdalo sa nám, že na ďalší už nemáme kapacitu. Lenže režisérky povedali, že už päť rokov nakrúcajú situáciu v Slovenskej národnej galérii a že veria, že je to téma na celovečerný film. Názov projektu znel Pozor, padá SNG!. Tomu názvu (a všetkému, čo sa na ním skrývalo) sa nedalo odolať,“ vraví Zuzana Mistríková. Za možnosť podieľať sa na projekte sú dnes producentky vďačné, od začiatku ich zaujal veľmi zodpovedný a otvorený prístup režisérok, dôvera, ktorú si dokázali získať u protagonistov príbehu a vytrvalosť a nasadenie, vďaka ktorému film po viac ako desiatich rokoch dokončili.

„Bola to pre ich celovečerný debut dlhá a neľahká cesta a Jana s Lenou majú náš veľký obdiv. Veľmi si na nich vážime i to, že sa na tej dlhej ceste dokázali párkrát zastaviť a na chvíľu od svojho diela poodstúpiť, aby sa naň mohli pozrieť novými očami. Pozor, padá SNG! je tragikomickou metaforou o stave našej spoločnosti. V tomto prípade s dobrým koncom – i keď to vo filme (rovnako ako tomu bolo v živote) dlho tak nevyzerá. Film prináša príbeh ľudí, ktorí išli dlhé roky „nadoraz“, pretože inak by sa veci nemohli podariť (a niekedy sa nepodaria ani tak). Sme im vďačné, že nás (a divákov) pustili k sebe tak blízko a veríme, že náš film poskytne nádej tým, ktorí bojujú podobné boje. Možno menšie, ale pre zdravie tejto spoločnosti rovnako dôležité,“ doplňuje Ľubica Orechovská.

Koproducentom filmu je Rozhlas a televízia Slovenska. „Film dokázal veľmi presne cez osobné príbehy autora stavby, autorov rekonštrukcie a riaditeľky SNG poukázať na postavenie „najvyššej a centrálnej galerijnej inštitúcie“ v našej  spoločnosti a teda ukázal ako sa naša krajina stavia ku kultúre a kultúrnemu dedičstvu. Zároveň je to silný príbeh odhodlania jednotlivcov, ktorý je univerzálny a zrozumiteľný aj pre zahraničné publikum,“ vraví za RTVS Ondrej Starinský.

„Máme veľkú radosť, že môžeme byť pri ďalšom uvedení debutového snímku novej generácie filmáriek a filmárov,“ vraví Adam Straka z distribučnej spoločnosti Film Expanded, ktorá film prináša na plátna. „Pozor, padá SNG! vstupuje do kín v časoch, kedy je obzvlášť dôležité pripomínať si zmysluplnosť neúnavných aktivít častokrát neviditeľných kultúrnych pracovníčok a pracovníkov. Preto dúfame, že snímka okrem podania správy o rekonštrukcii budovy SNG prinesie kultúrnej obci aj dôkaz, že ich úsilie má zmysel.“

Partnerom filmu je Slovenská národná galéria a vývoj a realizáciu projektu finančne podporili program Creative Europe MEDIA a Audiovizuálny fond.

Synopsa:

Kafkovský proces rekonštrukcie Slovenskej národnej galérie trval viac ako desať rokov. Príliš dlho sa zdalo, že svetlo na konci tunela a dokončenie stavby ostane v nedohľadne. Celé tie roky riaditeľka galérie Alexandra spolu so svojím otcom, architektom rekonštrukcie a kolegyňami a kolegami bojovali za to, aby sa slovenskej spoločnosti splnil sen o modernej kultúrnej inštitúcii. Šialená horská dráha plná politických úskalí, chýbajúcich financií a bojov so stavebníkmi priviedla Alexandru viackrát k pochybnosti, či jej úsilie má vôbec zmysel.

Webtránka distribútora: https://www.filmexpanded.com
Facebook distribútora: https://www.facebook.com/filmexpanded

Zdroj: TS