VÍŤAZ BERLINALE V SLOVENSKÝCH KINÁCH!

Ostrov Lampedusa je pomerne malý, jeho rozloha je len 20 km2 a nachádza sa medzi Sicíliou a Tuniskom. Má tak ideálnu pozíciu pre lode plné migrantov, ktorí utekajú do Európy. Gianfranco Rosi chcel o živote na ňom nakrútiť krátky film. Po tom, ako na ostrov dorazil si uvedomil, že desať minút na príbeh Lampedusy nebude stačiť. Ostal tu bývať celý jeden rok a nakrútil dokument, ktorý sa stal tento rok víťazom prestížneho festivalu v Berlinale.

Dokument Oheň na mori ukazuje život na talianskom ostrove Lampedusa, ktorý sa v posledných rokoch sa spája najmä s migračnou krízou. Pre jeho polohu sa z neho stala vstupná brána pre tisícky migrantov z Afriky a Blízkeho Východu, ktorí chcú nájsť v Európe lepší život. Režisér Gianfranco Rosi sa na istý čas na ostrov presťahoval, zachytil jeho históriu, kultúru a aktuálnu každodennú realitu života na ostrove, ako aj cestu migrantov na malých člnoch v katastrofálnych podmienkach. Pôvodne mal v pláne len krátky film. Producent chcel urobiť krátky, rýchly film, ktorý by predstavil Lampedusu z iného uhla pohľadu, než na ktorý je pohodlná Európa, ktorá má na celej situácii svoj podiel a ktorej pohlaď na narastajúcu migračnú krízu bol skreslený a zmätený, zvyknutá. Ja som nebol iný. Aj pre mňa Lampedusa dlho predstavovala iba spleť hlasov a obrázkov vysielaných v televízii a šokujúce novinové titulky, v ktorých sa písalo o smrti, mimoriadnych udalostiach, invázii a populistických gestách. Akonáhle som ale na ostrov dorazil, zistil som, že realita je veľmi odlišná od obrazu prezentovaného v médiách a v rečiach politikov, a uvedomil som si, že by nebolo možné zhustiť tak komplikovaný svet, akým Lampedusa je, do niekoľkých málo minút,“ hovorí Rosi.

fire_at_sea_web-7-800x494

Lampedusa má 6000 obyvateľov, každý týždeň sa však na ňom vylodia stovky migrantov. V dokumente sa však Rosi nezameral len na nich. Ústrednou postavou je malý deväťročný chlapec Samuel, ktorý na tomto ostrove žije od narodenia a sledujeme jeho detstvo, ktoré je na prvý pohľad rovnaké ako kohokoľvek z nás – hrá sa s prakom, chodí na loď so strýkom, do školy…Vďaka Samuelovi som mal možnosť pozrieť sa na ostrov inými očami a s takou jasnosťou, ktorá pre mňa bola úplne nová,“ dopĺňa režisér. Cez neho Gianfranco Rosi predstavuje aj ďalšie postavy, napríklad doktora Bartola. Ten je jediným doktorom na ostrove a teda zároveň aj tým, kto rozhoduje koho z lode s utečencami pošlú do detekčného centra, koho do nemocnice a kto je mŕtvy.

Silný dokument oslovil aj na festivale v Berlíne, odkiaľ si odniesol to najvyššie ocenenie – Zlatého medveďa ako najlepší film festivalu. Teraz ho majú možnosť vidieť aj slovenskí diváci a to vďaka najväčšej filmovej putovnej prehliadke PROJEKT 100 – 2016 spolu s krátkym predfilmom Superbia Lucy Tóth, ktorý je maďarsko – česko – slovenskou snímkou. Príbeh bez slov rozpráva o surrealistickej krajine s názvom Superbia, kde spoločnosť rozdeľujú prísne pravidlá na mužskú a ženskú. Krátke animované filmy sú osobitné umelecké diela, ktoré si zaslúžia byť videné v podmienkach kvalitnej kino projekcie, pre ktorú vznikli. Práve artovo zamerané publikum PROJEKTu 100 je ideálny cieľový divák, umelecky hodnotného krátkeho filmu, akým je SUPERBIA. Je dôležité prinášať takéto filmy do povedomia širokej verejnosti formou distribúcie, nakoľko je to súčasťou synergického efektu, v snahe znovu naštartovať priemysel animovaného filmu v stredoeurópskom regióne, hovorí Juraj Krasnohorský, slovenský koproducent tejto krátkej snímky.

Do kín prichádza Oheň na mori a Superbia od 20. októbra.

Zdroj: Asociácia slovenských filmových klubov