Vesmírná elektronika COMA pohltí MeetFactory.

Duo COMA má kořeny v bohaté klubové scéně Kolína nad Rýnem, jejich záběr ovšem od začátku mířil také k indie estetice a dreampopové melancholii. Na třetí desce Voyage Voyage (2019) oba směry vybalancovali – deset tracků spojuje piano, synťáky a futuristické vokály s elektronickými spodky v kompaktní tepavý celek. Pražská premiéra v MeetFactory v sobotu 14. března 2020. 

Spojení citlivosti popu s taneční energií. COMA, alias Georg Conrad a Marius Bubat, tvoří hudbu s bohatou melodií, kterou místy protkává melancholie. Jejich repertoár startuje emotivní elektronikou, kde se dynamické zvukové plochy spojují s upřímnými texty. Následně zatáčí k hranicím synth popu a občas zabrousí do indie rocku nebo synthwave, který okoření kapkou francouzského elektra. Výsledkem je organický nadčasový zvuk.

Název jejich aktuální, třetí nahrávky Voyage Voyage (2019) odkazuje k změnám a milníkům, které museli oba členové v posledních letech překonat na své životní cestě. Skladby odráží pocit nejistoty a nestálosti při vyrovnávání se s radikálními situacemi v životě jako je ztráta rodičů nebo narození dítěte. Tvorba nového alba tak pro ně byla formou terapie: „Vytváření hudby je jako druh útěku, dává dohromady různé světy, kde můžeš zapomenout na vše, kolem tebe.“

Do svého arzenálu přidali nově syntezátory a staré bicí, čímž spojují digitální a analogový vesmír. Tímto krokem se vrací k estetice 90. let, kterou lze tušit i ve shodném názvu desky Voyage Voyage s hitem od kapely Desireless. Vzpomínají tak na trendy, které vnímali v dětství. Tvorbu COMA popisuje Marius Bubat takto: „Vždycky nás inspirovala energie klubové hudby, ale raveři jsme nikdy nebyli.“

S Voyage Voyage přešli nově k labelu City Slang, pod který patří např. i Caribou (v Praze vystoupí 23. dubna), Son Lux nebo Tindersticks. Debut In Technicolor (2013) a druhá deska This Side of Paradise (2015) vyšly na kolínském legendárním labelu Kompakt. Na nich dominovala především minimalistická elektronika a melancholie dream popu.

COMA zavede návštěvníky smíchovské továrny na cestu do vesmíru v sobotu 14. března.

meetfactory.cz/coma
coma-music.de
coma-cologne.bandcamp.com
magneticmag.com/2019/11/album-review-coma-voyage-voyage/
www.loudandquiet.com/reviews/coma-voyage-voyage/

Vstupenky:
290 Kč na meetfactory.cz
290 Kč (+ případné poplatky) v ostatních předprodejích
350 Kč na místě

Zdroj:  MeetFactory