Věra Špinarová: Jednoho dne se vrátíš. 12 najväčších hitov nezabudnuteľnej speváčky opäť na vinyle.

Věra Špinarová – dáma malá vzrastom, no veľká hlasom i srdcom by tento rok v decembri oslávila 69. narodeniny. Bohužiaľ, osud to chcel inak a výnimočná speváčka nás opustila predčasne. Čo, však stále pretrváva, je jej hudobný odkaz, vďaka ktorému právom získala status jednej z legiend českej pop-music. Supraphon ho teraz pripomína na stále obľúbenejšom a vyhľadávanejšom formáte LP v podobe výberu jej najväčších hitov Jednoho dne se vrátíš, prostredníctvom ktorého sa úchvatný hlas z Ostravy dostáva do drážok gramofónovej platne po niekoľkých desaťročiach.

„Zďaleka nie si sám, kto si myslí, že pochádzam z Ostravy,“ smiala sa speváčka, keď prišla do budovy Českého rozhlasu na Vinohradskej triede v Prahe na nahrávanie relácie Kulaté noty, ktorá bola venovaná jej 60. narodeninám. „Som ale s Ostravou tak neodmysliteľne spätá, že vlastne nikoho ani vo sne nenapadne, že by som mohla byť odinakiaľ. A ja pri tom pochádzam z južnej Moravy, narodila som sa 22. decembra 1951 v Pohořelicích u Brna. Do Ostravy som sa potom dostala s rodičmi v siedmich rokoch, keď tam otecko odišiel ako baník za prácou. Celý môj ďalší život a hudobná kariéra sú už potom späté výhradne s Ostravou.“ Spomína na nahrávanie s fenomenálnou speváčkou neodmysliteľne spojenou s rázovitým severomoravským regiónom Miloš Skalka v sprievodnom texte LP.

Singer Vera Spinarova, 1988 file photo

Práve Skalka, renomovaný hudobný publicista a dlhoročný moderátor Českého rozhlasu je okrem obsiahleho biografického textu podpísaný tiež pod výslednou zostavou dvanástich piesní. Vybral do nej songy z obdobia rokov 1970 až 2001. Každú pieseň navyše doplnil zaujímavým komentárom, ktorý ponúka historický presah, detailnejšie informácie o vzniku a autoroch i osobné spomienky samotného kompilátora.

Hoci je každá kompilácia v podstate nedokonalá a mnohým na nej môže chýbať tá či iná pieseň, podstatné je, že žiadna tu nie je navyše. V stopách nesmrteľnej verzie jednej z ústredných hudobných tém Ennia Morriconeho pre filmový spaghetti western Vtedy na Západe, v našom prípade titulnej skladby Jednoho dne se vrátíš (Un jour  tu reviendras), tu fanúšikovia nájdu pestrú kolekciu prevzatých pesničiek ako napríklad „abbovské“ Fernando alebo Slunečné pobřeží (Knowing Me, Knowing You), ale rovnako tých od najlepších domácich autorov. Tí skladateľsky vzdávali svojimi nezabudnuteľnými skladbami ako Meteor lásky (Jiří Zmožek), A já tě závidím (Lešek Semelka) či Kouzlo bílejch čar (Michal David) hold neuveriteľnému spevu,  obvykle využívajúcemu slová popredných českých textárov (Pavel Vrba, Vladimír Čort, Eduard Krečmar alebo František Ringo Čech a ďalší).

LP Jednoho dne se vrátíš tak – i napriek skutočnosti, že paní Věra teraz už spieva kdesi v nádejnom nekonečne – poslucháčom ponúka stále hodnotný hudobný zážitok. Ten je navyše vďaka formátu i vybraným fotografiám (titulná Petra Škvrně i ikonické Alana Pajera a Otta Dlabolu zdobiace vnútro obalu) krásne hmatateľným kusom spomienok na jedinečnú osobnosť, ktorú skvele vystihujú slová skladateľa, textára a producenta Petra Šišku (na výbere je zastúpený skladbou A pořád tě mám ráda): „Bola to ženská, ktorá žila muzikou. Srdcom i dušou rockerka. Do rockového baru sa vydala priamo z hudobného pódia. Pre mňa odišiel najväčší hlas českej hudobnej scény.“ 

Zdroj: TS