Veľký hudobný festival v centre Prahy láka na Morcheebu a Kraftwerk.

Metronome Festival Prague je jednou z najvýznamnejších hudobných akcií v Českej republike. Počas 21. a 22. júna 2019 sa uskutoční na pražskom Výstavišti už po štvrtý krát.

Privezie hneď niekoľko hudobných hviezd zo sveta. Prvými ohlásenými headlinermi sú britská nadžánrová Morcheeba a teraz aj nemeckí elektronickí klasici Kraftwerk. Predpredaj zvýhodnených vstupeniek z jesennej edície prebieha do 11. novembra na festivalových webových stránkach www.metronomefestival.cz.

Prečo navštíviť Metronome Festival Prague?

Metronome Festival Prague je prvý veľký hudobný festival, ktorý sa koná v Prahe a v týchto dňoch pozýva na svoj štvrtý ročník. K jeho špecifikám patrí zameranie na všetky na fanúšikov všetkých vekových kategórií a žánrov, pričom akcent kladie na to najaktuálnejšie z hudobnej súčasnosti aj to najživotnejšie z minulosti.

Organizátori však vsádzajú nielen na kvalitný program, schopný osloviť široké publikum, ale tiež na komfort pre návštevníkov v podobe open air pódií aj zastrešených scén, dostatok miesta na sedenie, veľký výber občerstvenia, veľkokapacitné wi-fi a od ročníka 2018 tiež na bezhotovostný platobný systém, ktorý divákom ponúka bezpečné platenie na festivale, kratšie rady a rýchlejšie obslúženie. Festival sa chystá s blížiacim sa novým ročníkom posunúť latku ešte vyššie.

Metronome Festival za dobu svojho konania navštívili hviezdy ako sú Iggy Pop, Foals, Sting, Chemical Brothers, Crystal Fighters, Kasabian, John Cale, David Byrne alebo Massive Attack. Z domácich interpretov napríklad David Koller, J.A.R. alebo Tata Bojs. Cestu si na jeho ostatný ročník našlo viac ako 17 000 návštevníkov.

Metronome Festival Prague sa koná na pražskom Výstavišti, ktoré je súčasťou širšieho centra hlavného mesta Českej republiky. Nachádza sa v tesnej blízkosti Národnej galérie, preslávenej veľkou zbierkou moderného umenia, neďaleko veľkej pražskej ZOO, na okraji najväčšieho pražského parku Stromovka. Pár minút mestskou dopravou sa návštevník z festivalového areálu dostane k všetkým zásadným pražským pamiatkam, či už je to Pražský hrad, Karlov most, Václavské a Staromestské námestie, secesné nábrežie Vltavy alebo pamiatky modernej architektúry, ktorými je Praha preslávená po celom svete.

Prvé hviezdy Metronome Festivalu Prague 2019

Britská skupina Morcheeba obohacuje svetovú hudobnú scénu od roku 1996, kedy vydala debutový album Who Can You Trust?. Hoci skupina vznikla v dobe, kedy hudobnej scéne dominovali elektronické projekty, skupina, ktorú založili bratia Godfreyoví – Ross (gitara) a Paul (elektronika) – spoločne so skvelou speváčkou Skye Edwards, dokázala primiešať k elektronickým zvukom radu ďalších vplyvov. „Použili sme všetko, čo nám pripadalo správne. Z 50. rokov sme si vzali blues, zo 60. psychedéliu, zo 70. dub reggae, z 80. electro a z 90. hip hop,“  hovorí Ross Godfrey. K tomu ešte musíme pripočítať silné hitové ambície a neprepočuteľný soulový feeling v hlase Skye Edwards. Zatiaľ poslednou položkou diskografie Morcheeby je tohtoročný titul Blaze Away.

Na elektronickej hudobnej scéne by sme len ťažko hľadali projekt, ktorý ovplyvnil dianie v tomto žánri viac, než sa to podarilo Kraftwerku. Skupinu založili už v roku 1970 Ralf Hütter a Florian Schneider. Ich práca vo vlastnom štúdiu Kling Klang v Düsseldorfe začala pomerne skoro prinášať svoje ovocie a Kraftwerk sa dostali do popredia nemeckej a následne aj európskej avantgardy. Od začiatku pracovali na multimediálnej báze, rovnakú váhu ako hudba mal v ich prejave spôsob vystupovania, vizuálna zložka, postupom času aj projekcia. V roku 2012 vyrazili Kraftwerk do sveta s multimediálnym projektom, v ktorom ich najslávnejšie skladby sprevádzali projekcie v 3D. Vystúpili s ním o.i. v newyorskom Museum of Modern Art, londýnskej galérii Tate Modern, sydneyskej Opere alebo v Guggenheimovom múzeu v španielskom Bilbau. Súčasťou projektu bolo aj vydanie kompletu živých nahrávok pod názvom 3-D The Catalogue, za ktorý skupina v tomto roku získala cenu Grammy v kategórii elektronickej a tanečnej hudby. Práva na toto vystúpenie sa môžu tešiť aj návštevníci Metronome Festivalu Prague, ktorí k umocneniu multimediálneho zážitku dostanú špeciálne 3D okuliare.

Vstupenky

Vstupenky na Metronome  Festival Prague 2019 sa teraz predávajú v tzv. výhodnej jesennej edícii na oficiálnom webe festivalu www.metronomefestival.cz. K dispozícii sú dostupné dvojdňové lístky na státie za 1 590 Kč (65 EUR) a na sedenie  za 2 290 Kč (95 EUR). Vstupenky v kategórii VIP si môžete zabezpečiť za 3 490 Kč (140 EUR) (státie) a 4 490 Kč (180 EUR) (sedenie) a zahŕňajú vstup do VIP zóny s garantovanými top miestami na tribúne pri hlavnej scéne, s vlastným exkluzívnym barom a pohodlným zázemím so službami za tribúnou a ďalšie benefity. Ceny platia do 11. novembra vrátane, od ďalšieho dňa sa budú zvyšovať.

redakciu informoval PR manažér Edo Kopček
foto: archív kapely a Metronome Festival Prague