Väzni apartheidu na úteku.

Takmer celú druhú polovicu 20. storočia vládol v Juhoafrickej republike politický systém založený na rasovej segregácii, známy ako apartheid. Tento represívny režim ale začal dostávať výrazné trhliny v 70. rokoch, kedy rástla všeobecná nespokojnosť, nielen na strane utláčaných černošských obyvateľov.

Práve v tejto dobe došlo k fascinujúcej udalosti, dvaja politickí aktivisti, ktorí verejne vystupovali proti režimu boli za svoje názory a aktivity uväznení vo väznici pre belochov v Pretórii, odkiaľ v roku 1979 úspešne utiekli. A práve o okolnostiach ich úteku rozpráva film Útek z Pretórie, ktorý uvidíte už 10. 2. o 18:30 na televíznej stanici AMC.

Bratia v zbrani

Tim Jenkin a Stephen Lee sa stretli na hodinách sociológie na Univerzite v Kapskom meste. Stali sa priateľmi a spoločne sa venovali čítaniu kníh, ktoré režim zakazoval, začali ich aj kopírovať a rozširovať medzi ďalších študentov. Postupne nazerali hlbšie do útrob neférového nedemokratického režimu útlaku a silnela v nich túžba po zmene, ku ktorej sa mohli priblížiť len cestami, ktoré režim považoval za nelegálne. Čoskoro sa dozvedeli o aktivitách Afrického národného kongresu (ANC), politickej strany, ktorá bola zakázaná a pôsobila v ilegalite. S politikou ANC sa stotožnili a rozhodli sa za jeho hodnoty bojovať. Po nejakom čase sa im podarilo stať sa členmi strany a získali tréning v rôznych taktikách, najmä ako šíriť myšlienky kongresu ďalej formou letákov a ako si vytvoriť komunikačné a finančné štruktúry.

Lietajúce letáky v hľadáčiku polície

V roku 1975 si Lee s Jenkinom zaobstarali v Kapskom meste písací stroj, tlačiareň a kopírku na výrobu letákov a prenajali si garáž a následne malý byt. Krátko na to boli vyslaní na prvú misiu, ich úlohou bolo odpáliť „letákovú bombu“ v Johannesburgu. Úloha so skvelými výsledkami, pomocou niekoľkých bômb sa im podarilo rozšíriť stovky letákov. Rovnakú metódu v nasledujúcich rokoch niekoľkokrát úspešne zopakovali v Johannesburgu aj Kapskom meste. Nezlomne vo svojom úsilí pokračovali ďalej, ale začali sa objavovať varovné signály, že sa dostali do hľadáčiku tajnej polície.

Hoci sa nikdy nedozvedeli, ako presne boli odhalení, boli v roku 1978 za svoju činnosť zatknutí. Boli prevezení do väzby, rozdelení a vypočúvaní bez toho, by im boli vysvetlené konkrétne obvinenia, či aby boli informovaní o svojich právach. Krátko na to boli odsúdení za distribúciu letákov s informáciami o zakázaných organizáciách – Komunistickej strane JAR a ANC. Jenkin bol odsúdený na 12 rokov väzenia, Lee mal stráviť za mrežami 8 rokov. Túto dobu mali stráviť vo väzení pre belochov v Pretórii.

Útek z väzenia

Stephen Lee vo väzení od svojho otca dostal kópiu knihy Motýľ, ktorá ho inšpirovala k úteku. Obaja aktivisti čoskoro začali plánovať cestu na slobodu a začali si starostlivo všímať svet okolo seba do najmenších detailov. Jenkin prepašoval do väznice peniaze a začal vyrábať drevené kľúče, ktorými dokázali otvoriť všetkých 9 dvier, ktoré im stáli v ceste. V decembri 1979 Tim Jenkin, Stephen Lee a politický aktivista Alex Moumbaris úspešne utiekli z väzenia v Pretórii. Pri úteku sa stretli s mnohými ďalšími nepredvídateľnými prekážkami, nakoniec im pomohol aj ďalší politický väzeň Denis Goldberg, ktorý na seba upútal pozornosť dozorcov a uvoľnil im cestu na slobodu. Potom, čo úspešne prebehli bránami väznice, útek nebol zďaleka na konci. Museli sa čo najrýchlejšie dostať preč z Juhoafrickej republiky, okamžite vyrazili na náročnú cestu cez Mozambik, Zambiu, Angolu a Tanzániu rovno do Londýna.

Fascinujúci príbeh Tima Jenkina a Stephena Leeho si môžete pozrieť vo filme Útek z Pretórie už 10. februára o 18:30 na televíznej stanici Spektrum. Jenkin sa osobne zúčastnil natáčania v austrálskom Adelaide, kde radil s prízvukom a ďalšími detailmi úteku Danielovi Radcliffovi, ktorý ho vo filme stvárnil a sám sa vo filme objavil ako komparzista v úlohe väzňa.

Zdroj: TS