Vážna hudba má vážne ohlas.

Když Prago Union vydají po dvou letech nové album, otřese se svět. Minimálně ten mediální. Na jednu stranu natěšením. Na druhou stranu lehkým zděšením „už zase?“ Dva roky se najednou zdají být děsný fofr, zvlášť u kapely, co bývávala vděčným tématem fórků, že vydává desky často jako Michael Jackson nebo Dr.Dre. Když Prago Union už potřetí za sebou dokonce dodrží ohlášené datum vydání, padají brady a snad i zuby.

Čert to vem, faktem zůstává, že deska Vážná hudba opravdu 16.6. na Katovi narozky vyšla a daří se jí víc, než slušně. Změřit ohlas, vzbuzenou radost a nadšení jde jen blbě, změřit veličiny jako počet prodaných nosičů nebo placených stažení jde o dost líp, a ani v těchto ohledech nedopadli Prago hůř. Naopak. Třeba na domácích iTunes byli Prago Union a jejich Vážná hudba týden po vydání #1 – tedy nejstahovanější deska v Česku bez ohledu na zemi původu autora. Za první týden prodeje CD byli pak Prago Union a Vážná hudba #3, když se před ně dostali jen Black Sabbath a Jaromír Nohavica (ten své pomyslné stříbro uhájil náskokem 3 prodaných CD navíc). Až za sebou pak PU nechali třeba takovou Lucku Vondráčkovou. A to je v našich luzích a hájích poměrně cenný skalp, ne?

MISTŘI PERA KRITICKÉHO

Spolu s ohlasy veřejnosti laické samozřejmě začínají vylézat i ohlasy veřejnosti „odborné“. Ty se jako obvykle liší tím, že nejde o nějaké bezpodmínečné poblouzněné adorování, ale střízlivě kritický pohled na desku uchem hudebního publicisty. Výsledky se ale vlastně nakonec vzácně shodují s reakcemi lidí bez jména ve světě mediálním a jsou veskrze pozitivní, ať už vychází na iDnes („Prago Union mají skvělou desku, ale dalo se na ní škrtat“), Rádiu Wave („Co Kato říká. dává smysl a že svoje témata zpracovává s tak originální poetikou, že mu může závidět prakticky kdokoliv z domácího popu od rapperů po písničkáře. Čímž chci říct, že autoři jako Tomáš Klus nebo Richard Krajčo by i pro ty nejslabší verše z Katova repertoáru nejspíš vraždili.“) nebo slovenském serveru Ohudbe.sk („Kato si vie svoj rodný jazyk rozobrať do poslednej slabiky a spoľahlivo nájsť miesta, ktoré po jednoduchom prehádzaní zmenia svoj význam smerom k vtipným pointám“). Možná jen s tím rozdílem, že posloucháním znavení odborníci by si bývali přáli desku kratší, případně s menší záplavou slov. 

RÁDYJO

Množiny světů muziky Prago Union a domácího rádiového éteru mají v průniku vakuum. To se ví a dává to smysl. Pouštět třeba jemnou lyriku skladby “Recept“ vedle kdákající Debbi by ho nedávalo. Nicméně jsou tu i rádia, co hrají muziku jinou. Expres, Wave, slovenské Rádio_FM a nebo tradičně pražské Rádio 1. To hrálo Vážnou hudbu ještě před jejím vydáním a skladba “Klobouk dolu“ se v jejich domácí hitparádě Velká Sedma zabydlela tak dobře, že si po čtyřech týdnech sedí na samotné špici. 

PRAGO LIVĚ

Kdo chce živou kulturu, nemusí doma čumět do jogurtu, ale může vyrazit na koncik Pragofky, se ví. Nekonečný příběh o jednom nekonečném tour běží sice už třetím rokem, ale ne a ne se vyčerpat. S novu deskou a novým bubeníkem kapely Champion Sound jménem Gury v zádech navíc chytli koncerty opět novej šmrnc. Moravský křest v tropických teplotách brněnské Flédy zůstane zapsán v análech nejen díky rekordní teplotě v sále, kde se vařila lidská krev přímo v žíle. Podobné nadšení totiž Prago vzbudili třeba i na festivalech Votvírák nebo United Islands, kde měli pod pódiem tisícovky lidí (na Votvíráku cca 7.000, na United Islands cca 4.000 kusů člověka). Festivalovou sezonu letních prázdnin mají Prago s výjimkou pouhých 3 termínů již dlouho dopředu vybookovanou a už teď se kapela těší na podzim, až zaleze s novou deskou do klubů od Chebu po Košice.

Zdroj: BOOMBOX booking