V road movie „Horčica“ skupiny Banda si zahral aj gunár!

Slovenská worldmusic skupina BANDA nakrútila úsmevnú gurmánsku road movie! Tak by sa dal nazvať nový klip „Horčica“, v ktorom členovia skupiny cestujú vlakom a navštívia Banskú Bystricu, Košice, Bratislavu a všade niečo degustujú. Skladba „Horčica“ zaranžovaná v štýle rom-pop pochádza z nového albumu „Telegrafy“. Album a klip predstaví BANDA na turné po celom Slovensku, ktoré štartuje dnes v bratislavskom Ateliéri Babylon.

Nový klip bude mať verejnú premiéru zajtra v Košiciach v priestore Kasárne/Kulturpark. Jeho základom je pieseň z nového albumu „Telegrafy“ s názvom „Horčica“, ktorú členovia skupiny zaranžovali v štýle rom-pop.

„Ide o rómsku pieseň, z ktorej zostala len jedna sloha v rómčine. Spieva sa v nej o tom, ako som si v Bystrici kúpil a uvaril hus a ponúkol z nej deťom a žene. Ďalšie slohy v podobnom, gurmánskom duchu, som už v slovenčine napísal sám,“ hovorí líder skupiny BANDA Samo Smetana.

Klip je vlastne gurmánska road movie, v ktorej členovia skupiny cestujú vlakom a navštívia Banskú Bystricu, Košice a Bratislavu a všade niečo degustujú.  V záverečnej časti sa stretnú v železničnom vozni. A pripojí sa k nim tanečná skupina PARTIA a zatancuje temperamentný rómsky čardáš.

„Aj keď náš prvý hraný klip Javor bol náročnejší fyzicky, nakrúcali sme aj na streche idúceho auta, tento bol náročnejší na čas a financie. Ale inak to bolo príjemné, najedli sme sa všakovakých úžasných dobrôt. Najväčšmi rizikové zábery s gunárom Gustom sa zvládli v pohode vďaka pani Zigovej, ktorá to s ním vedela,“ vysvetľuje Samo Smetana.

Celý klip je zameraný výtvarne, jednotlivé lokácie boli vyberané na základe veľkoplošných diel a architektúr najmä z polovice 20. storočia, ale aj modernej architektúry. Námet pripravili Peter Obuch a Samo Smetana, scenár a produkciu si zobral na starosť Samo Smetana. Strih a postprodukciu zabezpečil Juraj Kráľ, realizačný scenár, kameru a réžiu má na konte Michal Žák.

„S Mišom Žákom sme zohratý tím ešte z minulého klipu, takže pracovalo sa super. Aj keď moje vysoké „umelecké“ nároky ako producenta a minimalistické plnenia, ako produkčného, mu boli asi až na smiech. Ale nakoniec sme sa vždy dohodli, povolenia sa vybavili, rekvizity zohnali, protagonisti sa dostavili a hladní sme tiež neboli. Keďže s nakrúteným materiálom v rámci postprodukcie Ďuro Král doslova čaroval, s výsledkom sme spokojní,“ neskrýva radosť Samo Smetana. 

V klipe účinkujú členovia skupiny BANDA v rôznych polohách. Samo Smetana si zahral scénku s gunárom Gustom a s Alžbetou Lukáčovou si užil husacie hodovanie. Ivan Hanula a Eva Brunovská predviedli scénku s jaternicami. Igor Ajdži Sabo exceloval s vajcom a šalátmi a Peter Obuch s hotdogmi.

„Gunára nám zohnali manželia Lukáčovci, rodičia našej cimbalistky Betky a pani Zigová z Banskej Bystrice, ktorí ako folkloristi majú k takýmto veciam vzťah, a požičali nám ho od chovateľky z nejakej dediny pri Bystrici. Bol to gunár navyknutý na ľudí, takže bol veľmi disciplinovaný. Svoju úlohu neuletieť a ostať počas toho, ako ho nesiem z trhu cez celé bystrické centrum až do kuchyne Národného domu živý a čiperný v prútenom koši, bravúrne zvládol,“ smeje sa Samo Smetana.

V závere klipu účinkuje tanečná skupina PARTIA v zložení Alfred Lincke, Martina Lincke, Mária Miklovičová, Libuša Bachratá, Lenka Krnáčová, Vladimír Michalko, Maroš Čižmárik. Choreografiu má na konte Vladimír Michalko. V epizódnych úlohách si zahrali aj Anna Zigová, Dušan Drozd, deti z Banskej Bystrice – Ema Čvikotová, Dorota Mičková, Šimon Kyška, Kristína Sarah Kyšková a Barbora Kyšková.

Skladbu „Horčica zahrá kapela aj na BANDA Telegrafy tour 2018, počas ktorého navštívi sedem miest po celom Slovensku a Prahu. Šnúra úspešnej worldmusic kapely štartuje už dnes v bratislavskom Ateliéri Babylon, kde nové CD uvedie do života hudobník a spisovateľ Braňo Jobus z Vrbového. Bližšie informácie o turné a predaji vstupeniek nájdete na www.banda.sk  Vstupenky na bratislavský koncert a CD si môžete kúpiť na  www.drhorak.sk. Lístky nájdete aj v sieti Ticketportal, Predpredaj a v mieste konania koncertov. CD je dostupné v kníhkupectvách Artforum, Martinus, Panta Rhei a predajniach s CD nosičmi.

BANDA Telegrafy tour 2018:
24.10.  Praha Divadlo u Hasičů – uvedenie do života ČR
25.10.  Brezno Bombura
26.10.  Prešov Christiania
30.10.  Nové Mesto nad Váhom  Blue Note

Zdroj: NK Factory