V OPUSe vychádza exkluzívny 3CD komplet Karola Duchoňa k jeho nedožitým 70. narodeninám.

V apríli 2020 by jeden z najlukratívnejších umelcov vydavateľstva Opus KAROL DUCHOŇ oslávil životné jubileum – 70 rokov. Pri tejto príležitosti vychádza 3CD komplet Karol Duchoň 70 Opus 1970 – 1985, na ktorom sa nachádza presne 70 piesní z repertoáru tohto významného a po rokoch stále viac oceňovaného umelca.  Komplet veľmi starostlivo zostavil Juraj Čurný, ktorý k nemu napísal výstižný a pre mnohých fanúšikov Karola Duchoňa aj objavný sprievodný text.

Karol Duchoň sa na slovenskej hudobnej scéne začal presadzovať práve v dobe, kedy vzniklo slovenské hudobné vydavateľstvo OPUS a je preto logické, že tento komplet je zostavený z nahrávok, ktoré pod touto značkou vyšli v období rokov 1970 – 1985 na vinylových singloch, albumoch  a kompiláciách. Je medzi nimi aj viacero takých, ktoré na CD nikdy nevyšli,“ píše v booklete Juraj Čurný. Exkluzívne 3CD oficiálne vychádza v piatok 29.5.2020.

Jeden z textárov, Ľuboš Zeman, sa 3CD veľmi potešil a nešetril slovami chvály: „Karol Duchoň bol  výnimočný spevák a šarmantný muž s veľkým srdcom. Keď začal  spievať, padali jazykové i generačné bariéry. Jeho hlasový rozsah, medová farba hlasu, belcantový repertoár a bezprostrednosť sú stále  nadčasovým etalónom. Tlieskali mu v mnohých krajinách sveta, bol skutočne svetovým umelcom, no on stále zostal skromným človekom bez hviezdnych manier. A bez pátosu a veľkých slov mal rád krajinu, v ktorej sa narodil a kde mu poslucháči naozaj rozumeli.  V dejinách našej populárnej  hudby nemá konkurenciu. Je to naša  národná legenda.“ 

Juraj Čurný, ktorý tento hudobný nosič dával dohromady, sa vyjadril k výberu a zostaveniu skladieb: „Práca na dramaturgii tohto kompletu bola príjemná a zaväzujúca zároveň, pretože Karol Duchoň oslovuje nielen svoju pôvodnú, ale aj stále novú generáciu fanúšikov. Pri výbere skladieb z rôznych pohľadov, o ktoré som sa snažil, som si len potvrdil jeho výnimočnosť. Teší ma aj skutočnosť, že po prvýkrát sa objaví na CD a tiež aj na online platformách štrnásť skladieb, ktoré od svojho vydania na nikdy nereedovaných singloch boli dlhodobo širšej verejnosti nedostupné.“ 

Prvé CD predstavuje Karola Duchoňa ako skvelého interpreta skladieb zo zahraničného repertoáru, ktorým dokázal dať svoju vlastnú neopakovateľnú pečať (Cliff Richard, Demis Roussos…).

Druhé CD je venované skladbám, ktoré boli vytvorené priamo pre neho a ktoré mu „dodávali“ doslova desiatky najlepších domácich skladateľov i textárov.

Tretie CD je určené pre najväčších fanúšikov a ponúka ďalšie pohľady na Karola Duchoňa –  festivalový, duetový a raritný. 

Svoje krásne myšlienky o spevákovi a jeho piesňach prezradil aj choreograf Ján Ďurovčík: „Karol Duchoň je dar, ktorý táto krajina mala, dar, ktorý ale ostal nie úplne rozbalený, lebo odišiel veľmi skoro.No aj to málo, čo sa stihlo  rozbaliť, bolo dosť nato, aby sme si hlas tohto umelca, ktorého talent presahoval hranice, navždy zapamätali. Obkolesil sa bardami slov hudobnej a textárskej scény a spolu sa zrodili hity, ktoré nikdy nezomrú. Aj preto, že sme už teraz nemali možnosť vidieť,  ako by v modernej ére vyzerali scénické spracovania jeho piesní, sme sa rozhodli pre show The Duchons, čiže poctu mladých umelcov Karolovi! Tento umelecký projekt sa stal najúspešnejšou show posledných rokov, a to hlavne vďaka fenoménu mena Karol Duchoň.“

Zoznam piesní na 3CD, kde spievajú a hrajú Karol Duchoň, Dušan Grúň, Eva Kostolányiová, Jana Kocianová, Marcela Laiferová, Zdena Studenková, orchester Gustava Broma, Olda Zemana, Juraja Velčovského, Vlada Hronca, skupina Ľuba Beláka, Prognóza, Vivat, TOČR Bratislava, V.V. Systém:

CD1
01. NÁLADY
02. NA SRDCI HRAJ
03. PIESEŇ O DECEMBRI
04. SEN O MIERI
05. DÁVNO
06. JAZVEČÍK BOBY
07. PREDAVAČ ŽREBOV
08. ŠIEL, ŠIEL…
09. SPÝTAŤ SA MÔŽEM
10. ELENA
11. RUŽOVÉ RÁNO
12. DIEVČA Z BUDMERÍC
13. MÁM DOBRÚ SPRÁVU
14. NA NÁS ČAKÁ LÁSKA
15. TANCUJEM S TEBOU RÁD
16. ZAJTRA BUDE KRÁSNE
17. KAM SA DÍVAŠ
18. CÍTIM
19. SĽÚBENÉ ĽÚBENIE
20. MÁM ŤA RÁD
21. DYCH TVOJ PÁLI
22. SMÚTOK KRÁSNYCH DIEVČAT
23. VZDIALENÁ
24. SEN O VEĽKEJ LÁSKE

CD2
01. BIELA PANI
02. RODNÝ MÔJ KRAJ
03. ZVONY PRE ŠŤASTIE
04. USPÁVANKA
05. S BIELOU HMLOU
06. SIEDMY SVETADIEL
07. HODVÁBNY PRÍBEH
08. PIESEŇ O MATKE
09. V SLOVENSKÝCH DOLINÁCH
10. HRAJ, HRAJ
11. ČO TI JE
12. MATKA
13. PIESEŇ PRE MILÚ
14. S ÚSMEVOM
15. BATOH S PÁPERÍM
16. TENTO SVET
17. BRAT SLNKO, SESTRA ZEM
18. USPÁVANKA
19. TO ZNÁME MIESTO
20. F1
21. BLUES PRE KAROLA
22. PRIMÁŠOVO SRDCE
23. STRETNUTIE
24. ĽUBICA

CD3
01. KTO MÁ ŤA RÁD
02. ZÁHRADA PIESNÍ
03. CHVÁLA HUMORU
04. KEBY NÁHODOU
05. ZEM PAMÄTÁ
06. ZRNKO SOLI
07. PIESEŇ PRE TEBA
08. ČARDÁŠ DVOCH SŔDC
09. MÁM ĽUDÍ RÁD
10. HRÁM
11. VOLÁM ŤA LÁSKA
12. VONIA KAKAO
13. JE ČIERNY
14. KAMENNÝ KVIETOK
15. NÁŠ UČITEĽ
16. NEČAKAJ MA UŽ NIKDY – DVE OČI NEVERNÉ
17. RAPID, DO TOHO
18. SLOVAN JE LEPŠÍ
19. EDELTRAUT
20. WENN DIE SONNENBLUMEN BLÜHEN
21. LASS UNS EINE NACHT LANG TANZEN
22. O MARIA

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCIt0b_UzwIl11N-2qhHoNPg

Zdroj: TS
Foto: archív Opus