V oficiálnom programe MFF Cannes bude Slovensko reprezentovať Chlieb náš každodenný

V programe prestížneho Medzinárodného filmového festivalu v Cannes bude v jeho jubilejnom 75. ročníku Slovensko reprezentovať študentský film Chlieb náš každodenný (2021) Alice Bednárikovej. Uvedený bude v sekcii La Cinef, ktorá je zameraná na podporu mladej generácie filmových tvorcov. MFF Cannes sa uskutoční v termíne od 17. do 28. mája 2022, súbežne sa uskutoční aj filmový trh Marché du Film, kde bude slovenská kinematografia bohato zastúpená.  

Študentský film v oficiálnom programe festivalu

Súťažná sekcia La Cinef je príležitosťou pre mladých tvorcov predstaviť svoje diela medzinárodnému publiku prestížneho festivalu. Film Chlieb náš každodenný Alice Bednárikovej zobrazuje tri generácie pod jednou strechou, ktorých pokojné nažívanie rozbúri návšteva vnučky. V tichej spoločnosti Boha a alkoholu rodina z južného Slovenska rozpletá svoju tragicko-komickú minulosť a (takmer) zamlčané tajomstvá.

Chlieb náš každodenný je jedným z mála slovenských titulov, ktorým sa v histórii festivalu podarilo prebojovať do výberu sekcie študentských krátkych a stredometrážnych filmov La Cinef (predtým Cinéfondation). „Zúčastniť sa festivalu v Cannes je pre mňa a celý štáb veľká pocta,“ hovorí Alica Bednáriková, študentka Vysokej školy múzických umení. „Verím, že sa nám jej dostalo aj vďaka tomu, aký obrovský kus práce sa za filmom skrýva. Osobne tomu stále úplne neverím a asi si to uvedomím až na mieste. Zatiaľ sa len teším a dúfam v hladký priebeh premietania filmu.“V minulosti bol v sekcii Cinéfondation za svoj film Pandy (2013) ocenený napríklad mladý slovenský režisér Matúš Vizár.

Na festivale budú mať trhové projekcie dva ďalšie filmy, v oboch prípadoch ide o minoritné slovenské  koprodukcie. Účastníci festivalového trhu Marché du Film si budú môcť pozrieť hraný film Čiapka (2022) Slobodana Maksimovića o dvoch odlišných deťoch a ich dobrodružnej nočnej ceste za Santom. Na druhej trhovej projekcii bude uvedený film Ako som sa naučila lietať (2022), ktorý režíroval Radivoje Andrić. Snímka hovorí o zdanlivo nudnej dovolenke dvanásťročnej dievčiny s dvoma starými dámami, ktorá jej obráti život úplne naruby.

Slovenské zastúpenie v sprievodnom programe na Marché du Film 

Zo sprievodných podujatí festivalu sa veľkému záujmu teší program Producers on the Move, v ktorom je Slovensko tento rok opäť zastúpené. V tomto ročníku bude slovenským reprezentantom producent a výkonný riaditeľ Visegrad Film Forum Jakub Viktorín. V programe sa opäť stretne dvadsať nádejných filmových producentov z rôznych európskych krajín. Náročný program bude prebiehať hybridnou formou, ako kombinácia online stretnutí pred festivalom a živých podujatí na festivale. Účasť pre mňa znamená príležitosť nového vzdelania o pracovných metódach v medzinárodnom filmovom priemysle. Osobne chcem získať nové skúsenosti v odbore medzinárodných koprodukcií, vývoja filmových projektov, vzdelávania a fundraisingu. V neposlednom rade je to pre mňa príležitosť spoznať nových potenciálnych partnerov pre medzinárodné koprodukcie,“ reaguje na účasť v Cannes Viktorín.

Na festivalovom trhu Marché du Film sa bude prezentovať aj slovenský dokumentárny projekt Becoming Ema, ktorý bol vybraný na Cannes Docs v rámci prezentácie Docs-in-Progress exkluzívneho vzdelávacieho programu pre dokumentaristky CIRCLE Women Doc Accelerator. Celovečerný debut režisérky Particie Drati, ktorý sa zaoberá materstvom, koprodukuje Marcel Pázman zo slovenskej  produkčnej spoločnosti Frame Film. Pripravovaný slovenský koprodukčný film Les režisérskej dvojice Tomáš Weinreb a Petr Kazda a producenta Jakuba Viktorína sa zúčastní programu L’Atelier, ktorý tento rok privíta šestnásť režisérov a umožní im prístup k medzinárodným kontaktom a potenciálnym koprodukčným partnerom. ScripTeast je celoročný tréningový program navrhnutý pre skúsených scenáristov zo strednej a východnej Európy. Zameriava sa na vývoj scenára aj celkovú prezentáciu filmového projektu a jeho autorov. V aktuálnom ročníku bude Slovensko reprezentovať Ján Koóš s pripravovaným projektom Prievozník.

Popri kinematografiách iných krajín má každoročne svoj prezentačný pavilón na filmovom trhu aj Slovensko, opäť spoločne s Českou republikou. Stánok je základným miestom pre získanie informácií o slovenskej i českej audiovízii a zároveň priestorom na pracovné stretnutia zástupcov nášho audiovizuálneho prostredia so zahraničnými producentmi, distribútormi, programovými pracovníkmi festivalov i ďalšími filmovými profesionálmi. Návštevníci pavilónu budú mať k dispozícii katalóg Slovak Films 2021, ďalej anglické číslo Film.sk a katalóg New & Upcoming Slovak Films 2022 – v oboch prípadoch ide o špeciálne vydania pri príležitosti prezentácie v Cannes. „Návrhy obálok katalógov tento rok pripravila animátorka a grafická dizajnérka Kristína Saganová. Koncept obálok reflektuje tému kreativity a jej vzťah k nevedomej mysli. Zároveň pomocou nových technológií a aplikácie AR aktívne zapája čitateľa do tvorivého procesu,“ hovorí Lea Pagáčová z Národného kinematografického centra (NKC) SFÚ. SFÚ bude na MFF Cannes zastupovať riaditeľ NKC Rastislav Steranka a Kristína Aschenbrennerová a Veronika Krejčová.

Kino Lumière v Cannes udelí cenu Europa Cinemas Label  

Na aktuálnom ročníku MFF Cannes bude mať zastúpenie aj Kino Lumière. Z kín združených v Europa Cinemas sa dostalo do výberu štyroch kandidátov, ktorí udelia ocenenie Europa Cinemas Label jednému spomedzi dvanástich európskych filmov vo výbere Directors‘ Fortnight (Quinzaine des Réalisateurs). Tento rok tvoria porotu zástupcovia kín z Francúzska, Nórska, Srbska a Slovenska, ktoré bude prostredníctvom Kina Lumière zastupovať Anita Póscová. Štvorčlenná porota vyhlási cenu Europa Cinemas Label vo štvrtok 26. mája 2022 na Director’s Fortnight Beach.

Oficiálna stránka MFF Cannes
Slovenská kinematografia na MFF Cannes
Ocenenie Europa Cinemas Label – Directors‘ Fortnight

Zdroj: TS