V Kulturparku zahrajú v pondelok všetkým matkám.

Po napísaní 15 muzikálov za tri sezóny a svojom pôsobení viac za oponou ako pred ňou si košický skladateľ inštrumentalista a producent Miňo Mojžiš opäť sadne za klávesy na pódiu, aby po 7 rokoch vrátil na scénu svoj Magic Orchestra.

Odbočka od rockového Exactu k orchestru.

„Magic Orchestra som založil v roku 1990, pretože som pociťoval potrebu vyjadrovať sa aj inak, ako len cez rockovú muziku“, vysvetľuje Miňo, ktorý sa ničím iným ako muzikantom ani stať nemohol, pretože hudba sprevádzala jeho rodinu celé generácie dozadu. „Vyrastal som v rodine kde znela rôzna hudba – folklór, klasika, country… V našom domácom orchestri sme hrali celá rodina.“ Country a trampské piesne Miňa naučil jeho otec, skaut. K vážnej hudbe ho viedla jeho stará mama, absolventka viedenského konzervatória. Bola učiteľkou hudby a jej žiakmi boli neskorší významní slovenskí skladatelia Svetozár Stračina, Igor Bázlik, či huslista Jano Pecník ľudovej hudby Pecníkovci z Podpoľania. Jej cesta k hudbe bola veľmi zaujímavá.

Mino Mojzis

Láska k hudbe má korene až v 19 storočí.

„Je to zaujímavá anabáza. Otec mojej starej mamy – môj prastarý otec sa rozviedol a žil s Adelou Straussovou, vdovou po Johannovi Straussovi mladšom. Tá mala moju starú mamu veľmi rada. Sama hrala na klavíri a veľmi sa pričinila o to, že sa stará mama dostala na viedenské konzervatórium“, prezradil košický skladateľ ako sa v jeho rodine dedila láska k hudbe.

Koncert venovaný mamám.

„V pondelok o 19.00 hod. odohráme v košickom Kulturparku koncert venovaný Dňu matiek“, vraví Miňo. Na koncerte venovanom všetkým matkám zahrá Magic Orchestra, ktorého základom je sláčikové kvarteto KomBoZet plus doplnené o ostatné nástroje (hoboj, kontrabas, klávesy, gitary, basová gitara a bicie) ktoré sú súčasťou Magic Orchestra rôzne žánre.

„Od snivej, lyrickej muziky, až po rockové úpravy baroka a klasiky. Koncert bude rozdelený na dve časti, z ktorých má každá 10 kompozícií. Prvú polovicu budem hrať sám iba s klavírom a druhú časť odohráme s orchestrom. V tej sólovej časti zaznejú moje srdcovky od Ricka Wakemana, Keitha Emersona, možno Stairway to Heaven od Led Zeppelin, ale takým wakemanovsko –  mojským – emersonovským štýlom a zahrám aj nejaké svoje veci. V druhej časti zahráme barokového Johanna Pachelbella, Alžbetínsku serenádu od Bingeho a tiež Mozartiádu, čo sú pospájané a prearanžované Mozartove témy“, pozýva Miňo na pestrý hudobný večer.

Zdroj: Natália Novotná
Foto: Marián Cvik