V Košiciach cez víkend začína piaty ročník Literárneho festivalu LiKE.

Posledný septembrový víkend sa v Košiciach uskutoční piaty ročník multižánrového festivalu LiKE, ktorého nosnou témou bude sci-fi. Súčasťou festivalu sú okrem literárneho programu aj koncerty. Vystúpi Katarína Máliková, Leto s Monikou a Bert & friends. Program ponúka divadlá, detský workshop či prechádzku po nedostavaných budovách s Východným pobrežím.

Aj keď je nosnou témou festivalu sci-fi, neznamená to, že si na svoje neprídu aj fanúšikovia a fanúšičky inýchžánrov. „Je to len tematické ukotvenie, ktoré sa objaví v niektorých bodoch programu, ako napríklad v diskusii s kultúrnym angažovaným mesačníkom Kapitál, ktorý venuje svoje septembrové vydanie filmovejsérii Star Trek,“ uviedol František Malík, riaditeľ festivalu. Návštevníkov určite potešia diskusie so slovenskými literárnymi vedcami a vedkyňami, vďaka ktorým budú môcť zistiť, aké kultové sci-fi diela na Slovensku máme.

Počas dvoch festivalových dní program ponúka možnosť stretnúť sa so zvučnými menami miestnej, ale ajceloslovenskej kultúrnej scény. V piatok sa predstavia finalista a finalistky 2. ročníka národnej ceny za poéziu Zlatá Vlna 2020, a to konkrétne Jana Bodnárová, Ľuboš Bendzák a Eva Luka. O už zosnulom spisovateľovi Petrovi Pišťankovi, najvýraznejšej postave slovenskej ponovembrovej prózy budú debatovať autor monografie On, Pišťanek Peter Darovec a literárne kritičky Mária Klapáková a Marta Součková.

V Kine Úsmev sa v sobotu predstaví bábkové divadlo pre deti Morgonrock s hrou Tri kocky droždia. Finále festivalu sa v Tabačke ponesie v znamení zaujímavých hudobných mien, akými sú brnenská kapela Bert & Friends a speváčka Katarína Máliková so svojou premiérovou audiovizuálnou performance k novému albumu Postalgia.  Na  vizuálnej  podobe  koncertu  sa  podieľal  interdisciplinárny  umelec   a finalista Ceny Oskára Čepana 2019 Ján Ďurina.

Súčasťou festivalového programu bude v piatok aj Slam Poetry. Predvedie sa špička československého slamu Samčo Brat dážďoviek – undergroundová legenda a majster Slovenska 2018, Svetozár Šomšák – víťazkvalifikácie 2020 a otec košických open micov a Tomáš Straka – reinkarnátor slovenského slamu. Českou hosťkou je Ellen Makumbirofa – miláčik Košíc a výnimočná tvár ženského slamu.

Na LiKE festivale sa bude porovnávať slovenská a česká poézia. Ako dnes vyzerá mladá česká poézia a v čom je odlišná od tej slovenskej ukážu v sobotu večer v Tabačke poetky a poet Marie Iljašenka, Emma Kausc a Jan Škrob.

Pre tých a tie, ktorí budú mať záujem spoznať zákutia Košíc, pripraví komentovanú prehliadku mesta aktivista a architekt Michal Hudák. Spolu so svojimi kolegami         z občianskeho združenia Východné pobrežie je autorom knihy KSC kód, ktorá je doteraz v kníhkupectve Atrforum najpredávanejším knižným titulom popularizujúcim život v Košiciach.

Podrobný program festivalu nájdete na adrese: www.festivallike.sk alebo na https://www.facebook.com/LiterarnyFestivalLIKE/.

Zdroj: TS