V kine uvidíte Mira Žbirku celkom zblízka.

Meno Mira Žbirku, ktorému hovoria Meky, poznajú vďaka jeho hitom všetci. Jeho skutočný život však pozná len málokto. Podobá sa skvelej piesni, má strhujúci príbeh, tempo, emócie a aj prekvapenia. Intímny filmový pohľad na hudobný a životný príbeh Mira Žbirku bude mať v novom dokumente MEKY slovenskú premiéru 16.júla 2020.

Režisér Šimon Šafránek, držiteľ Českého leva a ďalších cien za dokument King Skate, ho s Mekym nakrúcal celý minulý rok v Prahe, Bratislave a Londýne. Kombináciou spevákovej otvorenej spovede, súčasných záberov a unikátneho archívneho materiálu vznikol energický filmový portrét, ktorý predstavuje populárneho speváka úplne otvorene, úprimne, z tesnej blízkosti a v nečakaných súvislostiach aj s humorom.

„Snažili sme sa urobiť filmový portrét, aký tu ešte nebol. Bez sentimentu a pátosu, skôr s humorom. Svieži a pravdivý. S hlasnou hudbou a hlavne, čo najviac úprimný, emocionálny a ľudský,“ objasnil režisér filmu Šimon Šafránek.

Film MEKY rozpráva o úplnej oddanosti hudbe, o viere vo vlastnú cestu, ktorá bola často iná, než mu všetci odporúčali. O tom, ako sa dajú s eleganciou prekonávať veľké spoločenské revolúcie i životné zvraty. O tom, čo všetko stretlo Mekyho Žbirku od chvíle, keď prvýkrát zobral do rúk gitaru, až do momentu, keď svoj život poodhalil filmárom. O ceste rockera s dlhými vlasmi, britského elegána, s okuliarmi, či bez, ktorý už pred osemnástkou hrával ako nájomný muzikant v zahraničí, zažil stratu brata, vyhadzov z kapely, ale aj davy fanúšikov, slávu a hudobné triumfy. O tom, ako prežíval odchod do ústrania aj veľký návrat. A aj o tom, ako sa vyrovnal s haváriou blízkej osoby, či s nástrahami všemocnej komunistickej strany v časoch socializmu.

„Sledovali sme ho takmer rok. Pripadá mi, že žije vo svojom vlastnom svete, kde hlavnú úlohu hrá hudba. Stále si pospevuje, pohmkáva. Má svojský a veľmi nákazlivý zmysel pre humor,“ povedal o nakrúcaní  Šafránek.

Čo všetko prežil muž, ktorý napísal piesne Biely kvet, Atlantída, Co bolí to přebolí, Múr našich lások, 22 dní, Nespáľme to krásne v nás, Denisa, S tebou je kríž, Katka, Prvá, Len s ňou, Možno sa ti zdá a ďalšie? Kto je Meky? A aký je?  Na tieto otázky hľadá odpoveď dokument MEKY. Potvrdením jeho kvality je aj to, že dramaturgia tohoročného Medzinárodného filmového festivalu Karlovy Vary ho zaradila medzi šesťnásť filmov, ktoré budú festival reprezentovať v 96 kinách v celej Českej republike.

“Som rád, že sa podarilo dokončiť dokumentárny film MEKY. Dostali sa do neho zaujímavé veci, ľudia, miesta aj piesne. Bolo to náročné, ale režisér Šimon Šafránek  mi neúnavne kládol otázky a dostal zo mňa aj to, čo o sebe neviem,“ povedal s úsmevom o novom dokumente Miro Žbirka a dodal: “Zatiaľ som ho nevidel. Nechal som to všetko na tvorcoch. Už sa teším na to, keď si ho pozriem v kine.”

K filmu sa na jeseň pripravuje exkluzívne CINEMA ACOUSTIC TOUR 2020. Bude prebiehať netradične v kinosálach a spojí sa na ňom premietanie nového dokumentu Meky a akustický koncert. V septembri a októbri bude mať zastávky vo vybraných slovenských (Prešov, Martin, Bratislava) a českých mestách (Ostrava, Olomouc, Liberec, Praha). Termíny a miesta konania koncertov budú zverejnené už čoskoro.   

https://www.zbirka.cz
https://www.facebook.com/MiroZbirka/
https://www.instagram.com/mirozbirka/

Zdroj: TS