V kinách je mexická Mamacita, film o odpustení a živote zostarnutej kráľovnej krásy.

Vo štvrtok 10. júna uviedla distribučná spoločnosť Film Expanded do slovenskej kino i alternatívnej distribúcie svoj nový mexický titul Mamacita. Nakrútil ho bývalý študent pražskej FAMU, Mexičan José Pablo Estrada Torrescano. Ten svojej svojráznej babičke raz sľúbil, že o nej urobí film a po rokoch svoj sľub aj naozaj splnil. Film s podtitulom „Nikdy nie je neskoro na odpustenie” predstavuje intímnu dokumentárnu sondu nielen do duše jedného osamelého človeka, ale aj do duše celej jednej rodiny. Mamacita svoju medzinárodnú cestu odštartovala na prestížnom kanadskom festivale Hot Docs a teraz doputovala až k slovenským divákom a diváčkam, ktoré ho okrem svojich obľúbených kino klubov budú môcť zažiť aj na netradičných premietacích miestach.

Mamacita je extravagantnou mexickou kráľovnou krásy. Vo svojom kráľovstve žije v spoločnosti lojálnych služobníkov: záhradníka, kuchára, šoféra, gazdinej a sestričky. Takmer storočná žena vytvorila zo svojho domu palác, v ktorom sa ukrýva pred okolitým svetom. Keď jej vnuk José Pablo odchádza študovať na filmovú školu do zahraničia, Mamacite sľúbi, že sa do Mexika vráti a natočí o nej film. Po rokoch svoj sľub plní. Do babičkinho paláca prichádza ako trójský kôň, odhaľuje duchov vlastnej minulosti a núdzu po láske, ktorá ovplyvnila niekoľko generácií jednej rodiny.

„Moja stará mama Mamacita má takmer 100 rokov a určite už nebude žiť veľmi dlho. Táto húževnatá žena, ktorá sa vypracovala sama od piky, je hlavným pilierom mojej rodiny. Bohužiaľ som nemal možnosť poriadne ju spoznať. Vyrastal som ďaleko od nej, odkedy mama umrela, teda odkedy som mal 13 rokov,” vyjadril sa režisér José Pablo Estrada Torrescano. „Spolu s Mamacitou odídu aj mnohé príbehy našej rodinnej minulosti. Preto som sľub, ktorý som jej kedysi dal, splnil a natočil som film o jej živote. Bola to moja posledná príležitosť byť si s Mamacitou blízky, dozvedieť sa o nej viac a pochopiť zložité dospievanie, ktoré ju spravilo takou silnou,” dodal Estrada Torrescano, ktorý svoj film a kreatívny proces jeho vzniku považuje aj za nástroj, pomocou ktorého uzavrie jednu zásadnú kapitolu svojho života.

Mexický režisér študoval filmovú réžiu na pražskej FAMU a Mamacita je jeho celovečerným debutom. V zdravici slovenskému publiku pritom spomína, že ho v jeho tvorbe najviac ovplyvnil najmä slovenský režisér a predstaviteľ legendárnej česko-slovenskej novej vlny Juraj Herz.

Distribučná spoločnosť Film Expanded chce filmom otvoriť spoločenskú diskusiu o tom, čo prináša staroba a starnutie, aké krehké a dôležité sú rodinné väzby a aká potrebná je kontinuálna starostlivosť o duševné zdravie. Mamacitu prináša do slovenských klubových kín aj netypických projekčných miest, medzi ktoré patria napríklad bratislavské miesta ako komunitné centrum Kalab či T3 – kultúrny prostriedok, kde sa odohrá projekcia open air.

Distribúciu filmu finančne podporil Audiovizuálny fond.

Tu je doterajší zoznam plánovaných premietaní:
11.6. / Kino Lumiére, Bratislava
12.6. / Kino Lumiére, Bratislava
14.6. / Kino Lumiére, Bratislava
15.6. / Kino Akademik, Banská Štiavnica
17.6. / Kino Úsmev, Košice
17.6. / Kalab centrum, Bratislava
18.6. / Kino Úsmev, Košice
20.6. / Kino Lumiére, Bratislava
23.6. / T3 – kultúrny prostriedok, Bratislava

Sekcia filmu na webe distribútora: https://filmexpanded.com/mamacita/
Facebook stránka distribútora: https://www.facebook.com/filmexpanded
Instagram stránka distribútora: https://www.instagram.com/film.expanded/

Zdroj: TS