V Bratislave zaznejú raritné skladby v podaní hlavného organistu horného kostola Baziliky sv. Františka v Assisi Eugenia Becchettiho.

Pár dní po závere úspešného ročníka filmovej prehliadky MittelCinemaFest prichádza do Bratislavy Eugenio Becchetti, hlavný organista horného kostola Baziliky sv. Františka v Assisi, aby vo Františkánskom kostole v Bratislave odohral výnimočný koncert venovaným sv. Františkovi, s názvom “Mistero Gaudioso”. Záštitu nad týmto hudobným podujatím prevzal veľvyslanec Talianskej republiky na Slovensku, J.E. Gabriele Meucciho. Organový koncert sa uskutoční v pondelok 4. decembra o 18.00 hod., vstup voľný.

Program vybraný pre hlavné mesto Slovenska prezentuje absolútne rarity, zatiaľ nepublikované skladby z hudobného pápežskej fondu Baziliky sv. Františka v Assisi,” povedala muzikologička Sylvia Urdová z Hudobného múzea v Bratislave.

Program koncertu bude zahŕňať repertoár od klasickej hudby po skladby autorov blízkych nášmu hudobnému vkusu ako Pietro Yon – taliansky organista, ktorý emigroval do Spojených štátov, kde dokonca roky učil mladého Cole Portera, neskoršiu jazzovú hviezdu, Gustav Merkel, Jehan Alain a ďalší,” doplni Marco Gerbi z Talianskeho kultúrneho inštitútu v Bratislave, ktorý koncert organizuje. Na programe zaznejú tiež diala od  autorov ako sú: Giovanni Paisiello, Niccolò Zingarelli, Pierre Edmond Lemaigre a ďalší.

Becchetti prichádza do Bratislavy po vystúpeniach v mnohých krajinách sveta, koncertoval aj v prítomnosti pápeža Jána Pavla II., Benedikta XVI. a Františka. Nahral albumy pre prestížne vydavateľstvá, medzi inými pre Deutsche Grammofon Gmbh a BBC.

Vyštudoval klavír, klavičembalo, organ a organovú kompozíciu na Konzervatóriu v Perugii, absolvoval semináre historického ladenia nástrojov, študoval aj elektronickú hudbu. Od roku 1980 je profesorom, sprevádzajúcim klaviristom na Konzervatóriu v Perugii. Vyše 35 rokov sa venuje koncertnej činnosti ako sólista a tiež v rôznych komorných formáciách, vystupoval pre najvýznamnejšie koncertné spoločnosti v Taliansku a zahraničí. Aktívne sa venuje aj reštaurovaniu historických organov, na poverenie regiónu Umbria sa zaoberá katalogizáciou historických organov. Vyučuje Dejiny a technológiu hudobných nástrojov a Náuku o organoch na Štátnom hudobnom konzervatóriu v Perugii.

Zdroj: TS