V Banskej Bystrici zaznie naživo prvýkrát na Slovensku prvý legendárny album brazílskej bossa novy.

V sobotu 15. februára pozývame do Bethlenovho domu Stredoslovenskej galérie na Dolnej 8 v Banskej Bystrici na podujatie s názvom Valentín v galérii: KONCERT BRAZÍLSKEJ BOSSA NOVY. Prvýkrát na Slovensku zaznie naživo legendárny album Chega de saudade (1959) ako spomienka na najväčšieho interpreta bossa novy všetkých čias Joãa Gilberta (*10.6.1931, †6.7.2019).

Štvorica hudobníkov z Banskej Bystrice a okolia (Juraj Havlík – gitara a spev, Juraj Gažmerčík – bicie, Pavol Pondelík – tenor saxofón, Alexandra Volentierová – priečna flauta) sa rozhodla pripraviť špeciálny spomienkový koncert svetovej hudobnej legende Joãovi Gilbertovi, jednému z otcov brazílskej bossa novy. Hovorí sa, že skladba Girl from Ipanema je po Yesterday od Beatles druhou najnahrávanejšou popovou skladbou sveta. Miles Davis vo svojej ostrej kritike svojich hudobných súčasníkov kedysi uviedol, že pokiaľ ide o Joãa Gilberta, tak tam nie je čo vytknúť, lebo ten keby čítal hoci len noviny, tak je to hudba.

João Gilberto zomrel v lete 2019 vo veku 88 rokov, 60 rokov po vydaní „prvého albumu bossa novy“ Chega de saudade, ktorého 12 skladieb v celkovej dĺžke 23 minút predstavovalo svojho času absolútny hudobný zlom. Presne tento album už tri mesiace pripravujú domáci hudobníci, aby ho mohli zahrať čo najvernejšie od začiatku do konca, ako poctu a spomienku na Joãa Gilberta. 

Iniciátor myšlienky a bystrický nadšenec brazílskej hudby Juraj Havlík hovorí: „…kvôli Joãovi som začal skúšať spievať, učiť sa portugalsky, skončil som najprv v Portugalsku a nakoniec v Brazílii. Vraj sme bývali v tej istej štvrti ešte predminulú jeseň v Riu, a hoci sa mi podarilo stretnúť niektoré moje brazílske hudobné vzory a svetové legendy od Hermeta Pascoala až po Miltona Nascimenta, Joãa som žiaľ nestretol, a už ho ani nestretnem. Práve pre to, čo pre nielen hudobný svet urobila jeho bossa nova, by sme mu radi venovali tento spomienkový koncert…“

FB udalosť: https://facebook.com/events/s/koncert-valentin-v-galerii/658212258320292/  
Vstup: 5 Eur

Zdroj: TS