Utorok večer bude na Dvojke venovaný afganskej kultúre.

RTVS pripravila v spolupráci s festivalom Pohoda celovečerný program venovaný afganskej kultúre na Dvojke. Už zajtra (v utorok 7. septembra) si môžete po desiatej večer pozrieť v televíznej premiére dokument z produkcie Pohody Orchester z Krajiny Ticha. Film režisérky Lucie Kašovej zobrazuje túžby, sny a prípravu na vystúpenia členiek prvého ženského afganského orchestra Zohra.

Po dokumente bude nasledovať Večera s Havranom, v ktorej budú diskutovať režisérka dokumentu Lucia Kašová, vedec Juma Haydary a religionistka Katarína Šomódiová. V relácii Anjeli strážni porozpráva svoj životný príbeh bývalá študentka VŠMU v Bratislave, dnes svetovo uznávaná filmárka a prvá ženská riaditeľka inštitúcie Afghan Film Sahraa Karimi. Program uzavrie po polnoci záznam z koncertu afganského ženského orchestra Zohra na festivale Pohoda 2019.

Black and white personal portrait by Michal Sebena, personal portraitist. Analogue B&W photography, developed from black and white film. Zohra is the first afgan female orchestra. Girls and women dressed in emroided costumes are playing musical instruments. It is led by musicologist Ahmad Sarmast.

Program:

  • 22:00 Televízna premiéra dokumentu Orchester z krajiny ticha (r. L. Kašová)
  • 22:30 Večera s Havranom (L. Kašová, J. Haydary, K. Šomódiová)
  • 23:40 Anjeli strážni (Sahraa Karimi)
  • 00:05 Záznam z koncertu ZOHRA Afghan Women’s Orchestra na Pohode 2019
(c) Tomáš Tkáčik www.tkacik.net

Viac info o dokumente: https://orchesterzkrajinyticha.sk/

Zdroj: Pohoda