Útek cez hranice. Film, ktorý osloví celú rodinu.

Do kín prichádza Útek cez hranice, rodinný  film plný detskej poetiky, severskej atmosféry, odvahy a priateľstva. Dobrodružný príbeh sa odohráva počas nemeckej okupácie Nórska v roku 1942 a v divákovi otvára množstvo dôležitých a poučným tém. Film, ktorý získal Cenu mladého publika 2021, uvidíte v kinách od 23. septembra vďaka distribútorovi Asociácia slovenských filmových klubov.

Útek cez hranice rozpráva dobrodružný príbeh desaťročného dievčatka Gerdy a jej bračeka Otta a ich rodičov, ktorí boli súčasťou nórskeho odboja počas druhej svetovej vojny. Scenár napísala autorka literárnej predlohy – Maja Lunde, ktorá sa inšpirovala skutočnými udalosťami v krajine. Počas druhej svetovej vojny deportovali nacisti 771 nórskych židov. Viac než tisíc ich utieklo do Švédska. Tento film je venovaný všetkým, ktorí utiekli, všetkým, ktorí im pomáhali a všetkým, ktorí sa nevrátili. Útek cez hranice vychádza z oceňovanej knihy, ktorá vyšla v roku 2012 a je vzrušujúcim, dojímavým a podnetným príbehom dôvery, priateľstva a veľkej odvahy mladých ľudí. Film získal aj viacero významných ocenení: Najlepší detský film a nominácia za najlepší scenár – nórske národné filmové ceny Amanda, Zlatá črievička za najlepší celovečerný film pre deti – 60. Zlín Film Festival (Česko) 2021, Najlepší hraný celovečerný film – Festival židovských filmov Seattle (USA). Na našom území najviac zarezonovala Cena mladého publika, v ktorej sa stal film jednoznačným víťazom. Prekvapilo ma, že sa deťom najviac páčil film, ktorý nám pripomína dôležitosť uznania histórie, holokaust a zároveň vo mne vzbudzuje nádej, že táto generácia už nedopustí robiť chyby z minulosti. Myslím si, že rodičia detí, ktoré sa do Ceny mladého publika zapojili, môžu byť na ne právom hrdí, povedala moderátorka online hlasovania o Cene mladého publika na Slovensku – Martina Mlichová.

O cene mladého publika

Takmer 3600 mladých porotcov z 38 krajín sveta, vrátane Slovenska, rozhodli v apríli tohto roku o víťazovi Ceny mladého publika (EFA Young Audience Award). Z troch vybraných filmov mladú porotu najviac oslovil práve nórsky film Útek cez hranice. Medzinárodné podujatie pre deti vo veku od 12-14 rokov – Cena mladého publika, ktoré je organizované v spolupráci s Európskou filmovou akadémiou, sa už po ôsmykrát vrátilo  na Slovensko. Cena mladého publika sa z dôvodu pandémie Covid-19 už po druhý raz konala online, no prvýkrát naozaj prekročila hranice Bratislavy.

Do online hlasovania o najlepší film sa zapojilo takmer 50 mladých porotkýň a porotcov zo všetkých kútov Slovenska. Organizátori si zároveň pre účastníkov pripravili aj online diskusie, počas ktorých spoločne s moderátorkou Martinou Mlichovou rozoberali jednotlivé filmy a to nielen z hľadiska príbehu, ale aj filmového spracovania. „Musím povedať, že som bola veľmi milo prekvapená, na akej úrovni vedeli deti o filmoch diskutovať. Boli schopné konfrontácie a prijímali aj ostatné názory. Je to pre mňa povzbudenie, že nám vyrastá generácia mladých ľudí, ktorí majú kritické myslenie a zároveň vedia počúvať a akceptovať aj odlišné nazeranie na tému a poetiku filmov,“ povedala Martina Mlichová.  

Cenu mladého publika (EFA Young Audience Award) organizuje a udeľuje Európska filmová akadémia a EFA Productions s podporou Mitteldeutsche Medienförderung (MDM). Hlavným organizátorom podujatia na Slovensku je občianske združenie Boiler, spoluorganizátorom je Asociácia slovenských filmových klubov.

Organizátori Ceny mladého publika momentálne plánujú priniesť niektoré z vybraných filmov aj do partnerských kín podujatia (4.-5.9.2021 v rámci 10. výročia kina Lumiere v Bratislave, 2.-3.10.2020 kino Tatran Poprad, 9.-10.10.2021 kino Iskra Kežmaroka 27.-28.11.2021 kino Mier Nové Zámky). Premietania budú sprevádzať aj zaujímavé diskusie. Prvýkrát tak aspoň zlomok z atmosféry Ceny mladého publika zažijú spolu s deťmi aj ich rodičia. Táto iniciatíva má za cieľ oživiť opätovný záujem o kiná.

Režisérka Johanne Helgeland o filme Útek cez hranice

Žáner vojnového filmu nemusí byť pre mladé publikum práve prvou voľbou. Čím bol teda scenár príťažlivý pre režisérku filmu?Chcela som nakrútiť klasický trilerový príbeh s akcentom závažnosti, ktorý by bol určený pre celú rodinu. Druhá svetová vojna zostáva súčasťou našej nedávnej histórie, i keď sa to tak dnešným deťom nemusí zdať. Pre väčšinu nórskych rodín znamená päť rokov okupácie množstvo nikdy nevypovedaných príbehov, ktoré stojí za to zdieľať̌. Jednou z našich ambícií bolo nakrútiť film, ktorý by oslovil celú rodinu, od detí po prarodičov a dokonca i praprarodičov. A budeme radi, keď sa mladé publikum po pozretí filmu bude pýtať svojej rodiny na ich vlastné prežívanie vojny. Myslím, že druhá svetová vojna je stále relevantná a zaujímavá téma, pretože v tej dobe národy a jednotliví ľudia boli často nútení vybrať si jednu alebo druhú stranu v scenári tak zhubnom, že je takmer nemožné ho pochopiť, a to za cenu obrovských ľudských obetí. To je potrebné mať na pamäti,“ uviedla Johanne Helgeland.

Nórska režisérka Johanne Helgeland začínala pri filme v roku 1997 ako asistentka produkcie mysteriózneho trileru Ostrov temnoty (Mørkets øy). Režírovala niekoľko krátkometrážnych filmov, hudobné videoklipy a reklamy. V roku 2014 režírovala štyri epizódy seriálu Kampen, ktorý získal cenu nemeckej nadácie Prix Jeunesse podporujúcej tvorbu pre mládež na celom svete. O rok neskôr režírovala šesť epizód zo seriálu Magické telo (Den magiske kroppen). Útek cez hranice (Flukten over grensen, 2020) je jej celovečerným debutom.

Útek cez hranice prináša do kín distribútor Asociácia slovenských filmových klubov a diváci ho uvidia v slovenských kinách od 23. septembra. Zoznam aktuálnych premietaní nájdete na stráne www.asfk.sk.

O filme: https://asfk.sk/film/utek-cez-hranice/
O cene mladého publika: https://mladyfilm.sk/o-cene-mladeho-publika/

Zdroj: TS