Tvorcovia akčného thrilleru Vojna policajtov predstavujú trailer a plagát!

Vojna policajtov je príbeh založený na skutočných udalostiach, ktoré spracoval novinár Arpád Soltész najprv do knižnej podoby a teraz aj ako filmový scenár pre režiséra Rudolfa Biermanna. Soltész, ktorý bol po vzniku samostatnej Slovenskej republiky jedným z prvých domácich investigatívnych novinárov, písal a tvoril na východe Slovenska v dobe, keď si ruka v ruke nažívali mafiáni, podvodníci, drogoví díleri po boku polície a predstaviteľov štátnej moci. Tí veľmi často a ochotne privierali oči nad skutkami v podsvetí. 

Vojna policajtov je drsný príbeh policajta, ktorý keď pochopí, že zákon nič nerieši – teda v jeho dobe, v 90. rokoch – tak sa rozhodne vydať na cestu pomsty. Ale je aj o tom, že je síce pravdou, že ten, kto sa nepostaví zlu, stáva sa jeho spolupáchateľom. Ale ten, kto sa proti nemu postaví a začne bojovať s netvormi, sa na konci boja stáva sám netvorom,” opísal svoj príbeh jeho autor. Vojna policajtov ponúkne mrazivý dej, ktorý sa síce odohral takmer pred 30-timi rokmi, ale zároveň môže veľmi pripomínať aj súčasnosť. “Príbeh, ktorý sa odohral v 90. rokoch a ktorý som písal preto, aby si ľudia pripomenuli, čo máme za sebou, by mohol byť zároveň aj príbehom blízkej budúcnosti. Obávam sa, že sa do toho rútime znova. Vojnu policajtov vidíme v nejakej podobe aj dnes,” dodal Soltész.

Scenár vychádzajúci z knihy Hnev má podľa režiséra Rudolfa Biermanna najmä unikátnu výpovednú hodnotu. “Nechcem byť patetický, ale je dôležité pre každú, nielen mladú generáciu, aby sa dokázala pozrieť do zrkadla. Pretože to, čo sa dialo v 90. rokoch, ako to Arpád opísal vo svojej knihe, je silné sústo. Jedna vec je čítať si jednotlivé články o tom, že niekto niekoho zabil, niekto niečo ukradol a nevidieť tie súvislosti. Ale dostať to napísané tak, ako to napísal Arpád, že poukázal na súvislosti a diania, ktoré spolu na prvý pohľad akoby ani nesúviseli, je už úplne iná vec, ktorá dáva iný zmysel. Keď vidíte, ako kauzy súvisia a že existujú dodnes, tak sa musíte trochu zmobilizovať. Myslím si, že film, ktorý to prenesie na obraz, by mohol byť ešte o niečo výpovednejší,” hovorí Biermann, pre ktorého ide o prvý samostatný režijný počin. Svojej novej úlohy pri tvorbe filmu sa však zhostil viac ako dobre. “Rudo mal veľmi jasnú predstavu o tom, ako to chce robiť, dal mi aj návody na to, čo by som si mohol pozrieť, ako sa to bude nakrúcať po technickej stránke. Absolútne som mu dôveroval a devízou je to, že sme to nakrúcali s Martinom Štrbom, ktorý je špičkový kameraman,” povedal predstaviteľ hlavnej postavy policajta Mikiho Miku, Alexander Bárta. Jeho policajného partnera si zahral Juraj Loj a, naopak, najväčšieho mafiána v okolí stvárnil raper Patrik Rytmus Vrbovský.

Práve týchto troch protagonistov nájdete na plagáte k filmu, ktorí tvorcovia tiež predstavujú dnes.

Snímka Vojna policajtov príde do kín 1. februára 2024. Ešte predtým, 27. januára, ju však čaká veľkolepá slávnostná premiéra. Tá sa za účasti tvorcov a hercov uskutoční veľmi netradične v košickej hokejovej Steel Aréne. Rozhodnutie o tom padlo prirodzene, keďže v Košiciach sa dominantná časť filmu nakrúcala, z východu pochádza približne 350 komparzistov, ktorí si vo filme zahrali a ktorí sú všetci na premiéru pozvaní. Premiéry sa ale môže zúčastniť ktokoľvek. Lístky sú už v predaji v sieti predpredaj.sk.

VOJNA POLICAJTOV
Réžia: Rudolf Biermann
Scenár: Arpád Soltész
Produkcia: Rudolf Biermann, Marek Jeníček, Vanessa Biermannová, Tomáš Janísek
Dramaturgia: Peter Nagy
Kamera: Martin Štrba
Zvuk: Richard Fulek
Kostýmová výtvarníčka: Katarína Štrbová-Bieliková
Architekt: Peter Čanecký
Hudba: Vladimír Martinka
Strih: Ondrej AzorMasky: Juraj Steiner, Martin Blizniak
Hrajú: Alexander Bárta, Juraj Loj, Róbert Jakab, Patrik Vrbovský, Jakub Štáfek, Marián Mitaš, Jakub Rybárik, Ady Hajdu, Petra Dubayová, Bronislava Kováčiková, Martin Nikodým, Matej Marušin, Barbora Švidraňová, Anežka Petrová, Annamária Janeková, Jevgenij Libezňuk, Branislav Bystriansky, Erik Ollé
Štúdio: InFilm, CinemArt
Film podporil: Audiovizuálny fond
Distribútor: CinemArt SK
Premiéra: 1. 2. 2024
Žáner: dráma, thriller, akčný film
Minutáž: 150 minút
Formát: 2D 5.1. DCP
Prístupnosť: 18+

filme

„Keď hľadíš do priepasti, aj priepasť hľadí do teba.” 

Vojna policajtov je akčný politický thriller renomovaného producenta Rudolfa Biermanna, ktorý film natočil ako svoj režijný debut na základe námetu knihy Hnev Vtedy na východe a podľa scenára  novinára a spisovateľa Arpáda Soltésza. Jeho kniha, na základe ktorej vznikol film Sviňa, rezonovala už pred štyrmi rokmi nielen na knižnom trhu, ale aj v kinosálach kde pritiahla skoro 400-tisíc divákov a stal sa najúspešnejším filmom modernej histórie Slovenska.

Dej nového príbehu Vojna policajtov sa odohráva počas temného obdobia mečiarizmu v košickom podsvetí 90. rokov. Diváci tak budú mať opäť možnosť nahliadnuť do reality nášho života, o ktorej možno ani len netušili. Alebo radšej tušiť nechceli.

Hlavnú postavu otrlého policajného vyšetrovateľa hrá známy a populárny slovenský herec Alexander Bárta. Jeho kapitán Miki Miko sa zručne pohybuje na hrane zákona v divokom prostredí východoslovenského podsvetia, kde si v krehkej symbióze nažívajú lokálne mafiánske gangy kryté tajnými dohodami so SIS, podnikatelia a miestna polícia, štedro odmeňovaná za privieranie očí pred zločinmi.

Dávid proti Goliášovi

Asi tak by sa dal opísať boj, ktorý povedie kapitán Miky Miko (Alexander Bárta), samotársky policajný operatívec. Prostredie Mika vyformovalo tak, aby nikomu neveril. Ale keď mu je pridelený systému “neposlušný” partner Igor Molnár (Juraj Loj), zistí, že sú si v mnohom podobní. Sú súčasťou mechanizmu, ktorý chcú zmeniť, pretože ich viac nebaví chytať zločincov, ktorí budú na druhý deň prepustení – aj s usvedčujúcimi dôkazmi.

Reakcia ohrozeného systému na seba nenechá dlho čakať a spustí sa sled udalostí, ktorý sa na polceste končí tragédiou. Ako to bude pokračovať, uvidia diváci až na veľkom plátne. Hovorí sa,  že pomsta je najlepšia motivácia, hoci niekedy prehra môže znamenať istú smrť.

www.vojnapolicajtov.sk
FB: https://www.facebook.com/vojnapolicajtov
IG: https://www.instagram.com/vojnapolicajtov/

Zdroj: TS