Rytmus predstavil titulnú skladbu k thrilleru Vojna policajtov

Akčný thriller Vojna policajtov príde do kín už 1. februára. Uvidíte v ňom jedinečné herecké výkony, a to nielen skvelých slovenských hercov, ale aj rapera Patrika Rytmusa Vrbovského, ktorý vo filme stvárni hlavnú negatívnu postavu. Vytvoril aj titulnú skladbu k filmu, ktorá nesie meno jeho postavy – Berci. 

“90. roky boli smutné, nikdy znova,” rapuje vo svojej novej skladbe Rytmus. Song Berci sa stal titulným k akčnému thrilleru Vojna policajtov. Rytmus v ňom podáva svoje osobné svedectvo o 90. rokoch na Slovensku, čo je práve obdobie, v ktorom sa odohráva film. “Bol som pri tom, keď padla opona a nastal chaos, prvé drogy, Rusi, Albánci, mafia a žiadna znalosť, korupcia na dennej báze, do karát len hralo, únosy a vraždenie, nikto nechápal, čo sa tu stalo,” vykresľuje dianie na Slovensku a v skladbe ďalej dodáva, “Stratení chlapci mali v tej dobe len jeden cieľ – ako sa dostať do mafie a splniť si sen.”

Rytmus si vo filme zahral práve mafiánskeho bossa, ktorý sa na východ presťahoval z Bratislavy, aby si podmanil dianie na východe Slovenska, kde bolo v tej dobe, zdá sa, možné takmer všetko. Postavu vo svojej knihe Hnev, ktorá sa stala predlohou k filmu, vytvoril spisovateľ a scenárista filmu Arpád Soltész, ktorý sa k Rytmusovmu obsadeniu vyjadril takto: “Rytmus určite nie je ten mafiánsky boss, ktorého som ja písal. Na druhej strane Rytmus určite je mafiánsky boss. Má tú danosť, že keď vojde do priestoru, tak si ho všetci všimnú, aj keby práve stáli chrbtom.”

Prvé reakcie Rytmusovych fanúšikov na nový song sú výborné. Videoklip prináša aj nové zábery z filmu, poodhalí dialógy a odkryje nové scénky.

Akčný thriller Vojna policajtov prináša príbeh inšpirovaný skutočnými udalosťami z 90. rokov na východe Slovenska. Dianiu kraľovala mafia, ktorá bola veľmi úzko prepojená nielen na políciu, ale aj na SIS. Nakrúcalo sa v Košiciach, Spišskej Novej Vsi, Žehre, Poprade, Sedliackej Dubovej, Turni nad Bodvou, Hosťovciach a v Banskej Štiavnici. Z východu pochádza aj približne 350 komparzistov, ktorí si vo filme zahrali, často dokonca role im vlastné, napríklad kukláčov si zahrali reálni kukláči. Film vznikol ako samostatná režisérska prvotina producenta a režiséra Rudolfa Biermanna počas 33 filmovacích dní. Prináša informácie o modernej slovenskej histórii, na ktorú by sme nielen podľa tvorcov, ale aj podľa hercov nemali zabúdať. “Mrazí ma predstava, že Vojna policajtov bola nakrútená podľa skutočných udalostí,” povedal Rytmus, “Ale myslím si, že život v 90. rokoch taký bol. Najhoršie na tom ale je, ako je to dnes, pretože si myslím, že veľký rozdiel nie je.”

Podobne to vníma aj Ady Hajdu, ktorý vo filme stvárnil SISkára. “Takto sa táto republika nastavila a stále to pokračuje, nie je to koniec,” myslí si, “Republiku prevzali bývalí komunisti, Štbáci, SISkári a, nanešťastie, nevieme sa toho zbaviť. Udalosti, ktoré sa vtedy diali, mafia, ktorá bola v uliciach, prebehla do parlamentu a na sudcovské miesta a riadila tento štát, hoci už v kravatách. Preto si to treba pripomínať, aby sme nezabudli, z čoho sme vznikli a kam sa už nechceme vrátiť.”

Hlavnú postavu vo filme stvárnil herec Alexander Bárta, ktorý 90. roky strávil práve v rodných Košiciach. Jeho policajného partnera si zahral Juraj Loj a partnerku Anežka Petrová. Okrem nich diváci vo filme uvidia aj Roba Jakaba, Mariána Mitaša, Broňu Kováčikovú, Petru Dubayovú, Jakuba Štáfeka, Jakuba Rybárika, Barboru Švidraňovú, Annamáriu Janekovú, Dušana Cinkotu a ďalších. Film v kinách uvedie distribučná spoločnosť CinemArt SK už 1. februára. Ešte predtým sa ale 27. januára uskutoční slávnostná premiéra za prítomnosti tvorcov a hercov v košickej Steel aréne. Lístky sú k dispozícii v sieti predpredaj.sk.

VOJNA POLICAJTOV
Réžia: Rudolf Biermann
Scenár: Arpád Soltész
Produkcia: Rudolf Biermann, Marek Jeníček, Vanessa Biermannová, Tomáš Janísek
Dramaturgia: Peter Nagy
Kamera: Martin Štrba
Zvuk: Richard Fulek
Kostýmová výtvarníčka: Katarína Štrbová-Bieliková
Architekt: Peter Čanecký
Hudba: Vladimír Martinka
Strih: Ondrej Azor
Masky: Juraj Steiner, Martin Blizniak
Hrajú: Alexander Bárta, Juraj Loj, Róbert Jakab, Patrik Vrbovský, Jakub Štáfek, Marián Mitaš, Jakub Rybárik, Ady Hajdu, Petra Dubayová, Bronislava Kováčiková, Martin Nikodým, Matej Marušin, Barbora Švidraňová, Anežka Petrová, Annamária Janeková, Jevgenij Libezňuk, Branislav Bystriansky, Erik Ollé
Štúdio: InFilm, CinemArt
Film podporil: Audiovizuálny fond
Distribútor: CinemArt SK
Premiéra: 1. 2. 2024
Žáner: dráma, thriller, akčný film
Minutáž: 150 minút
Formát: 2D 5.1. DCP
Prístupnosť: 18+

www.vojnapolicajtov.sk
FB: https://www.facebook.com/vojnapolicajtov
IG: https://www.instagram.com/vojnapolicajtov/

Zdroj: TS