”Túto pieseň stačí počúvať a každý si v nej nájde svoju interpretáciu.” Zuzana Mikulcová predstavuje nový klip k skladbe ‘Hovor mi’.

Speváčka a skladateľka Zuzana Mikulcová predstavuje fanúšikom nový videoklip k singlu Hovor mi z úspešného albumu Dievča, ktorý vyšiel pod hlavičkou vydavateľstva go2stage. Pri tvorbe speváčka, rovnako ako pri predchádzajúcich skladbách, zapojila svoju fantáziu, pieseň originálne reflektuje jej životné situácie. Inšpiráciou a aj dominantným prvkom skladby je odkaz na pieseň Deža Ursinyho s názvom Hovor mi do ucha, použitého v závere skladby.

Klip odráža životné situácie autorky

Pieseň a aj klip k skladbe Hovor mi je založený na fantázií, zároveň však vychádza zo Zuzaniných životných situácií ako väčšina tvorby umelcov.  Text symbolizuje určitú partnerskú túžbu, ktorá nebola tak úplne naplnená. “Hlavnou inšpiráciou a zároveň dominantným prvkom celej piesne je odkaz na Dežovu pieseň Hovor mi do ucha v závere skladby,” opisuje Zuzana. Ako hovorí, dôležité je sa do piesne poriadne započúvať a interpretovať si ju podľa seba. Výsledný pocit z nej si tak nájde každý sám za seba.

Inšpirácia u Scatmana Johna

Na tvorbe klipu k piesni sa nepodieľalo veľa ľudí, konkrétne len Zuzana, jej kapela a mladý fotograf, kameraman a strihač v jednej osobe, Dominik Janovský. Rovnako preto v klipe účinkovala iba kapela v zložení Andrej Hruška – gitara, perkusie, Ľuboš “Ežo” Ambrózai – bicie, perkusie, Michal Šelep – kontrabas, perkusie a samotná speváčka. Celé natáčanie sa odohrávalo v priestoroch štúdia, vizuálna podoba klipu bola od začiatku jasná,  ide o  kompozíciu viacerých záberov na jeden obraz. “Pôvodne mala byť pieseň nahratá len za pomoci hlasov a môjho skoro beat boxu, v tom prípade by vizuál mal jasné kontúry, keďže jednotlivé hlasy a zvuky by sa odkrývali na obraze veľmi podobne, tak, ako to je aj vo vtipne spracovanom videoklipe mojej cover verzie pesničky Hate on me od Jill Scott. V tomto klipe sa mi páčilo, že každý jeden hlas, vrstva a beat je viditeľný samostatne a znejú ako v reálnej nahrávke. Venuje sa tomu viacero muzikantov, napríklad aj môj obľúbený Jacob Collier, ten je podľa môjho názoru absolútny génius. No nakoniec sme pieseň spravili aj za pomoci nástrojov, čo túto pieseň neuveriteľne povýšilo, ale klip už preto nebolo možné urobiť podľa pôvodných plánov,“ priblížila Zuzana. Inšpiráciu nakoniec našla speváčka v klipe od Scatmana Johna, ktorý ju vraj vždy veľmi bavil, pôvodná myšlienka odkrývania nástrojov sa tam vyskytla taktiež.

Kapela natočila klip v rekordnom čase, a to za približne 5 hodín čistého nahrávania, ťažšia však bola postprodukcia. Tá trvala dlhšie ako zvyčajne a ako povedala Zuzana: “Na klipe je veľmi vidieť, ako si na tom strihač Dominik zamakal.”

 

Návrat na pódiá

Odozva na album Dievča, bola podľa slov Zuzany dobrá, chceli by začať viac koncertovať. Kapela mala totiž v poslednom období pauzu, a to hlavne z troch dôvodov – troch čerstvo narodených prírastkov do rodín troch členov kapely. Najbližší avizovaný koncert odohrá kapela v Košiciach na festivale Pucung 2019 – link https://www.facebook.com/events/2202726743312249/.

A aké novinky pre fanúšikov Zuzana chystá? “Na materskú sa nechystám :-)” Momentálne sa kapela teší najmä z nového klipu a taktiež aj návratu ku koncertovaniu a k stretnutiam s fanúšikmi.

 Autor textu: Elena Kvitkovičová / House of Ukulele