TU / Trey Gunn & Pat Mastelotto, duo z King Crimson v septembri na Slovensku.

Bláznivé, choré, ťažké, elektronické, hlasné, surové melódie a improvizácie od rytmickej časti King Crimson. Toto hudobne dokonalé „šialenstvo“ môžete zažiť exkluzívne v septembri v Barmuseum Martin. Len jeden koncert v rámci Slovenska, len jedna možnosť vidieť a počuť motor King Crimson.

Svetoznáme hudobné duo TU určite netreba predstavovať hudobným fajnšmekrom. Ten kto miluje inštrumentálnu dokonalosť už tuší, že tento koncert bude hotový hudobný zážitok.

Trey Gunn a Pat Mastelotto sa predstavia 14. septembra 2017 už v spomínanom martinskom Barmueum, avšak POZOR! Kapacita sály je obmedzená. Vstupenky si môžete rezervovať cez e-mail rezervacie@barmuseum.eu alebo si ich zakúpiť priamo v Barmuseum. Pri rezervácii vás budeme obratom kontaktovať a informovať o objednávke a platbe za vstupenky.

 

Trey Gunn

Už od siedmich rokov hral Gunn na klavír a postupne sa začal zaujímať aj o ďalšie hudobné nástroje ako gitary, basgitary či klávesy. Po presťahovaní z Texasu do Oregonu začal pôsobiť v rôznych punkových skupinách. Na University of Oregon vyštudoval kompozíciu klasickej hudby a neskôr sa presídlil do New Yorku, kde rozbehol svoju profesionálnu hudobnú kariéru.

V polovici 80. rokov strávil nejaký čas v škole Guitar Craft, ktorú založil Robert Fripp, s ktorým začal Gunn úzko spolupracovať. Stal sa členom The League of Crafty Guitarists, neskôr pôsobil v projekte zvanom Fripp, Fripp. Podieľal sa tiež na spoločnom projekte Frippa a Davida Sylviana.

V roku 1993 vydal svoj prvý sólový album.

V roku 1994 ho Fripp prizval do obnovených King Crimson, neobvyklého sextetu so všetkými nástrojmi zdvojenými tzv. „dvojitého tria“ (druhým hráčom na basgitaru a Chapman Stick bol Tony Levin). V tejto podobe skupina nahrala a vydala EP VROOOM a album THRAK, následne sa rozpadla a roztrúsila do niekoľkých rôznych projektov (ProjeKcts). Aktivity skupiny boli obnovené v roku 1999, tentoraz už len vo štvorici hudobníkov (odpadol bubeník Bill Bruford a Tony Levin). King Crimson vydali štúdiové albumy The ConstruKction of Light (2000), The Power to Believe (2003) a EP Happy with What You Have to Be Happy With (2002). Po turné k albumu The Power to Believe, Gunn v roku 2003 opustil skupinu a založil si novú vlastnú skupinu pod názvom The Trey Gunn Band. V skupine ho opäť nahradil Tony Levin.

Okrem toho začal pôsobiť v niekoľkých ďalších hudobných projektoch ako napríklad Quodia, TU, KTU alebo UKZ. Gunn tiež spolupracuje s ďalšími hudobníkmi či skupinami, ako sú  Tool, Puscifer, Robert Fripp, Sean Malone a Gordian Knot, David Sylvian, Vernon Reid, John Paul Jones, Eric Johnson, talianska speváčka Alice, Azam Ali, Matt Chamberlain, Michael Brook, Bill Rieflin, David Hykes a mnohé ďalšie.

Pat Mastelotto

Mastelotto začal hrať na bicie vo svojich 10 rokoch a už ako šestnásťročný hral v rôznych miestnych kapelách. Po presťahovaní sa do Los Angeles v polovici 70. rokov 20. storočia začal pôsobiť ako štúdiový hráč. Postupne spolupracoval s Alom Jarreauom, The Pointer Sisters, Patti LaBelle, Kenny Logginsom či Martikou; koprodukoval aj dvakrát platinový album Rockland (1989) kanadského gitaristu Kima Mitchella.

V roku 1983 bol spoluzakladateľom pop-rockovej skupiny Mr. Mister, ktorá vydala tri albumy, z ktorých Welcome to the Real World (1985) sa začiatkom roku 1986 umiestnil na prvom mieste v rebríčku Billboard 200. Po rozpade Mr. Mister v roku 1989 opäť pôsobil ako štúdiový hudobník. Hral s XTC, The Sugarcubes, Hall & Oates, The Rembrandts, Eddiem Moneym, Tinou Arenou, Davidom Sylvianom a ďalšími.

Práve u Sylviana sa zoznámil s Robertom Frippom, ktorý ho v roku 1994 prizval ako druhého bubeníka do obnovenej progresívno-rockovej skupiny King Crimson. V polovici 90. rokov nahrala skupina EP VROOOM (1994) a album THRAK (1995).

Po následnej prestávke, kedy pôsobili v tzv. projeKty (ProjeKcts) a po zredukovaní počtu hudobníkov, začali King Crimson znovu pôsobiť v roku 1999 a postupne vydali album The ConstruKction of Light (2000), EP Happy with What You Have to Be Happy With (2002) a album The Power to Believe (2003). Po turné v roku 2003 k poslednému albumu odišiel zo skupiny Trey Gunn, naopak sa vrátil Tony Levin, ale kapela neskôr prestala aktívne pôsobiť. Až v roku 2008 odohrala menšie americké turné aj s novým členom a to bubeníkom a perkusionistom Gavinom Harrisonom (pôvodne bubeník Bill Bruford odišiel už v roku 1997, takže medzi tými rokmi bol Mastelotto jediným bubeníkom King Crimson).

Mastelotto priebežne spolupracuje napríklad s Terrym Bozziem, Tonym Levinom a California Guitar Trio. Spoločne s Treyom Gunnom je členom projektov „TU“ a „KTU“. V roku 2008 vznikla superskupina HoBoLeMa, v ktorej tiež pôsobí. V súčasnosti hrá s projektom Stick Men Tonyho Levina a zoskupením KOMARA so slovenským gitaristom Davidom Kollárom.

Podujatie Barmusea z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

TU / Trey Gunn & Pat Mastelotto – BARMUSEUM MARTIN
14. september 2017, o 20:00 hod.
Udalosť: https://www.facebook.com/events/372342536501160
TU / Trey Gunn & Pat Mastelotto: https://tumusic.bandcamp.com/
BARMUSEUM: www.barmuseum.eu

Zdroj: TS