Dnes vychádza nový album Longital!

Skupina Longital neverí na náhody. Každá udalosť v ich kariére mala svoj význam a posunula kapelu ďalej hráčsky aj ľudsky. Na konci roka sa Shine a Danovi prihodilo niečo, s čím nerátali. Do zostavy sa vrátil bubeník Marián Slávka, ktorý s nimi nahrával prvý “dlhodielsky” album “Tu”.

Vydarený koncert na Waves Bratislava v triu a vzájomný ľudský aj hudobný súzvuk, znamenal začiatok novej éry kapely. Dnes, 14. mája, Longital vydávajú nový akustický album “A to je všetko?”. Uzatvárajú tak jednu etapu a dovolili si trochu bilancovať. Ani zďaleka však nekončia a predstavujú sa v skvelej forme.

“V čase keď sme išli najviac v elektronike a dokonca sme boli ocenení v súťaži labelu Ninja Tune medzi top ten remixami kapely Coldcut, mal som zvláštny zážitok. Sadli sme si do čajovne v Prahe na Václaváku a bežala tam akustická muzika, ktorá ma úplne zhypnotizovala. Pripomenula mi mojich prvých desať rokov s akustickou gitarou. Cítil som v tej hudbe kov, vôňu dreva a odlietajúcich triesok, hudobnú i textovú pravdu,” popisuje Dano Salontay jeden z formatívnych momentov Longitalu na ceste k novému zvuku. Na mysli má kapelu Young Gods a ich album ‚Knock on Wood‘.

Longital_kredit Ivana Satanik

Dano vtedy odišiel úplne odrovnaný, s neodbytným červíkom v hlave, ktorý v ňom vŕtal dovtedy, až kým si na zakázku nedal postaviť malú akustickú gitaru Lakewood. “Chcel som takú gitaru, ktorá by sa čo najviac blížila k pocitu, ktorý som mal z mojej prvej detskej Cremony, ktorá by mi bola chvíľu sladkým drevom, útočiskom a chvíľu zase  zbraňou, divokým tátošom,” hovorí gitarista a spevák. Na Vianoce 2011 prišla z dielne a odvtedy sa začala akustická éra Longital bez elektroniky. Vyvrcholením je album “A to je všetko?”, obsahujúci jedenásť skladieb, ktorých ukážky si môžete vypočuť tu.

Popri zvukovej obrode novej nahrávky sa núka otázka, prečo Longital siahli na v minulosti vydané skladby. Speváčka a basgitaristka Shina vysvetľuje, že táto túžba v hudobníkoch zrela dlhšie. “Vždy sme si hovorili, že by bolo super niekedy nahrať pesničky, keď už sú aspoň trochu ohraté, že je v nich iná energia, ako keď práve vznikajú. Predtým sme všetky albumy robili tak, že zároveň hudba vznikala a hneď sme ju nahrávali. Nebol tam takmer žiadny čas medzitým. A vlastne ani odstup. Navyše texty mám už tak zažité a udialo sa toľko vecí, že viem presne, čo mi chceli povedať. A je to možno ešte celé tak, že zložíš pieseň, potom ju intenzívne hráš niekoľko rokov a všetko, čo v nej veľakrát opakuješ, sa stane. Kto vie,” premýšľa nahlas Shina.

“A to je všetko?” Longital nahrávali naživo, bez editovania a dodatočných laboratórnych úprav, čo sa pozdáva aj staronovému bubeníkovi Mariánovi Slávkovi. Zároveň bol takýto spôsob preňho výzvou. “Zavreli sme sa do jednej miestnosti a naraz hrali. Zachytili sme momenty a situáciu, v ktorej sa momentálne nachádzame a pri jej počúvaní som veľakrát zacítil hudbu ako takú. Niekedy sa cítim až cynicky, ale tá hudba ma jednoducho vťahuje späť. Má energiu a výpoveď, autentičnosť, čo je pre mňa veľmi dôležité,” uzatvára Marián.

Najbližšie môžete Longital vidieť v Bratislave na uvedení albumu v SNG Berlinka, kde určite zaznejú aj doteraz tri zverejnené single z novej štúdiovky.

Predpredaj albumu: https://www.slnkorecords.sk/longital/a-to-je-vsetko
Web: https://longital.com/sk
Facebook: https://www.facebook.com/Longital

KONCERTY LONGITAL NA SLOVENSKU:
20.05.2015 Bratislava, Berlinka SNG
28.05.2015 Žilina, Staromestské slávnosti
12.06.2015 Martin, Námestie
13.06.2015 Vráble, Jazz Fest

Longital cover

Zdroj: Slnko records
Foto: Ivana Šataník