Trutnovský Open Air se uskutoční aj tento rok!

S počátkem nového roku, v nadějném čase, kdy naše wigwamy a teepee obchází radost z volby knížete, který se přiblížil převzetí Náčelníkovy štafety, v měsíci sněhu vybubnováváme – Open Air Festival Trutnov, přezdívaný Český Woodstock, se uskuteční i letos na tradičním místě “Na Bojišti”!

Odehrávat se bude na den přesně 44 let po svém slavném předchůdci Woodstocku. Datum 15. – 18. srpna 2013 bylo vybráno s pomocí astrologa podle hvězd. Na Bojišti se uskuteční i přesto, že na pozemcích, na nichž se festival pořádá a které trutnovská radnice vyčlenila změnou územního plánu k zastavění, již stojí první betonová stavba s překladištěm balíků.

Český Woodstock na den přesně 44 let po svém slavném předchůdci

Ve stejných dnech, 15. – 18. srpna, jako se právě před 44 lety poblíž města Bethel v americkém státě New York odehrál legendární festival Woodstock – tři dny hudby, míru, svobody, květin a lásky – se uskuteční i letošní Open Air Festival Trutnov přezdívaný Český Woodstock. K odkazu legendárního amerického předchůdce se známý a kultovní festival hlásí již od svých undergroundových počátků v roce 1987. Probíhat bude opět na tradičním místě Na Bojišti, i přesto, že na pozemcích, na nichž se festival pořádá a které trutnovská radnice vyčlenila změnou územního plánu k zastavění, již stojí první betonová stavba s překladištěm balíků. „I když rozhodnutí radnice změnilo budoucnost festivalu a první stavba protnula louky napříč přesně v místech, kde byl hlavní vchod do stanového města a v blízkosti jedné ze scén, festivalové setkání uskutečníme! Náš kmen už je na ledacos zvyklý. Symbolické je, že tuto první průlomovou stavbu projektovala rodinná firma místního radního, inženýra Vokatého, který spolurozhodoval i o změně územního plánu,“ uvádějí k tomu pořadatelé nejstarší čtyřdenní hudební přehlídky v zemi.

Nepříjemnosti…? Tak zazpíváme tu prorockou píseň Joni Mitchell

„Bohužel nemůžeme vyloučit ani další nepříjemná překvapení. Problémy totiž mohou přijít z jakékoliv strany,“ říká Eva Navrátilová, jedna z mluvčích festivalu. Pozemky v těsné blízkosti samotného areálu, na nichž stojí dvě pódia a několik stánků, totiž vlastní stavební firma, která zkrachovala dříve, než na nich stačila začít něco stavět, a je nyní v konkurzu. Pozemky se tak mohou stát předmětem majetkového vyrovnání s věřiteli.

Pro letošní rok organizátoři festivalu počítají s přemísťováním scén i stanového města. „Budeme si muset najít nové stezky a camp posunout, donekonečna to však nepůjde. Bojiště nemá budoucnost, alespoň ne tu festivalovou. My si můžeme jen broukat melodii přes čtyřicet zim staré písničky Joni Mitchell Big Yellow Taxi s prorockým refrénem ,Vydláždili ráj a postavili na něm parkoviště´,“ říká k tomu s úsměvem Martin Věchet, zakladatel festivalu, který v roce 1987 rozehnala komunistická státní bezpečnost, když mnohé účastníky včetně organizátorů pozatýkala a jeho tehdejší pozemky postříkala močůvkou.

Datum festivalu bylo vybráno podle hvězd

Trutnovský festival sice provází nepřízeň místních radních, hvězdy mu však přejí. „Woodstockovské datum jsme vybírali intuitivně, ale i podle hvězd. Festival se posune a začne o pár dnů dříve, než bývalo poslední roky zvykem. Patnáctý až osmnáctý srpen by měl být pod shovívavým dohledem planet. A to je z pohledu věčnosti víc, než pomíjející pozemská moc,“ uvádějí s úsměvem pořadatelé.

Horoskop festivalu již před rokem sestavil a interpretoval ve Festivalovém samizdatu renomovaný astrolog Pavel Turnovský, který také společně s pořadateli hledal nejvhodnější datum pro další ročník podle postavení hvězd. „Celé toto období je pokryto Jupiterovým tranzitním sextilem vůči Slunci festivalu. Lze tedy očekávat úspěch a prosperitu,“ očekává astrolog Pavel Turnovský. „Ovšem prosperitu takovou, jaká je možná za současné hospodářské krize,“ dodává hořce. „Sobota večer a neděle by mohly být poznamenány lehkým napětím, protože začíná Marsova opozice k Luně. Jelikož k přesnému aspektu dojde až v pondělí, mělo by se to dát zvládnout a navíc i použít či vybít při úklidu,“ uzavírá humorně známý astrolog.

První kapely

Český Woodstock již vybubnovává svými tam-tamy také první účinkující, kteří potvrzují charakteristické žánrové rozpětí festivalu. K neodmyslitelnému „inventáři“ již patří česká undergroundová legenda The Plastic People of the Universe či zpívající herec Jiří Schmitzer, kteří vystoupí například vedle Hany a Petra Ulrychových s jejich Javory Beat či kapely Psí vojáci, obnovené jen nedávno v původním složení. Nebudou chybět Vlasta Třešňák Band, punkoví SPS, představitelé novodobé  alternativy Čokovoko a Kazety či pestrost programu stvrzující Horňácká cimbálová muzika Petra Mičky.

Zdroj: Geronimo Agency