Český Woodstock obohatia punkoví The Dammed, alžírsky etno rocker Rachid Taha a reggae potomok Boba Marleyho Julian.

V čase začínajících prázdnin, rozkvetlých luk, vody a slunka, v měsíci hromu vybubnováváme punkové The Damned, návrat alžírsko-francouzského ethno rockera Rachida Tahy a syna slavného krále reggae Boba Marleyho Juliana, jenž svými kolébavými rytmy propojí mosty žánrovosti letošního festivalového setkání. Historicky poprvé svoji elektronikou a hip-hopem pokřtí podhorské ležení WWW v neobvyklém složení s bubeníkem Pavlem Fajtem,“ zní z podhorského wigwamu.

Praotec českých festivalů Trutnov Open Air Festival se uskuteční  od 15. do 18. srpna v Trutnově na Bojišti. Letošní festival pořadatelé věnují obětem násilného poválečného odsunu. A s odsunem bojuje i nejstarší hudební přehlídka svého druhu v zemi. Okolní louky, na nichž stanují návštěvníci festivalu a kde stojí dvě pódia, totiž trutnovští radní změnou územního plánu určili k zastavění a stojí na nich již první betonová stavba. „Každý rok může být tím posledním, kdy to však bude, sami nevíme…,“ říkají pořadatelé, kteří se sami připravují na odsun z Trutnova.

Trutnovský Woodstock opět propojuje několik světů

Festival je známý svojí ojedinělou atmosférou, historií, dedikacemi a vyznačuje se svéráznou a neotřelou dramaturgií s charakteristickými zvraty a vtipem, která svými výstřelky předurčila tvář tuzemským festivalům. Navštěvují jej zajímaví hosté a má i mimohudební poslání. Ctí tradice a připomíná různé osobnosti či události z historie, které jsou mu blízké. Pořadatelé mluví o tom, že festival není jen o hudbě, ale i o názoru. Ani letos tomu nebude jinak. Festival je věnován obětem násilného poválečného odsunu a různorodá skladba účinkujících mnohé napovídá. Návštěvníci jsou označováni za spiklence a atmosféra za magickou. Často se stává, že z hudebníků se stávají návštěvníci a stanou se součástí spikleneckého kmene.

Alžírský zpěvák a aktivista Rachid Taha přiletí podpořit se svým afro beatem trutnovský Woodstock

Jedním z takových spiklenců je právě francouzsko-alžírský zpěvák Rachid Taha, který se po třech letech vrací na podhorské území potřetí. Alžírský rocker a aktivista, vedle již ohlášené Natachy Atlas, přiveze do podhorského ležení ethno prvky a world music a říznými riffy rozčeří kůže na podhorských wigwamech. Při svých minulých návštěvách kromě vlastního divokého koncertu zaujal i jamováním s různými hudebníky, čímž docházelo k výjimečným propojením a koncertům. „Rachid zcela neplánovaně procházel křížem krážem festivalové území a přidával se během večera k vystupujícím kapelám. Ušetřen nebyl ani alternativní Pavel Fajt s Emilem Viklickým, či duo Jessie Evans s bubeníkem Iggy Popa Toby Dammitem přímo na hlavním pódiu. Skončil nad ránem při setu DJ Scratchyho z Anglie, kdy společně s Jessie Evans vytvořili na druhé scéně nezapomenutelnou dvojku a skvělý, originální a zcela neplánovaný koncert. Rachid řádil jako černá ruka. Nakonec odjížděl s druhou půlkou honoráře, kterou si nechal v Paříži ve schránce, kde ji už ale nikdo nikdy nenašel. Ve srovnání s počtem, kolikrát se na pódiích objevil, hrál Rachid téměř zadarmo,“ říká s úsměvem Martin Věchet alias Geronimo. „Navíc vše už začalo v Paříži – plánovaný let Rachid nestihl, protože se musel z letiště vrátit zpět domů pro zapomenutý pas. Do Trutnova dorazil čtvrt hodiny před svým koncertem. Rachid je už dnes náš festivalový kumpán…“ doplňuje zakladatel festivalu.

Julian Marley – potomek slavného otce reggae Boba Marleye

„Na srpnové oslavě míru a přátelství zazní i reggae v jeho nejryzejší podobě – od syna slavného otce Boba Marleye Juliana, který je navíc nejen hlasem věrnou kopií svého otce,“ říká Martin Věchet. I když Julian navazuje na dědictví svého otce, jeho reggae zní osobitě, má svůj styl i podobu. Třetí a zatím poslední album Juliana Marleyho Awake z roku 2009 bylo nominováno na cenu Grammy v kategorii nejlepší reggae album.

Julian Marley se narodil v roce 1975 v Londýně a byl požehnán otcovým dědictvím i talentem. Vyrůstal v multikulturní komunitě a od chvíle, kdy v pěti letech nahrál svůj první song v domě rodiny Marleyů v Kingstonu, stal se zručným hudebníkem – samoukem, který ovládá hru na  basovou kytaru, bubny a klávesy. V roce 1989 vydal první album Uprising, podle kterého pojmenoval i svoji kapelu.  Poté se přestěhoval na Jamajku, kde vzniko jeho druhé album Lion in the Morning. Bylo produkováno v roce 1996 společností Ghetto Youths, kterou založili Marleyho sourozenci Stephen a Ziggy. Rodinné propojení funguje dál – Julian s bratrem Damianem se objevili jako součást severoamerického turné „Marley Magic“ v roce 1996. Julian Marley se i přes své mládí stal reggae veteránem a vystoupil na slavných jamajských i světových festivalech jako jsou Sumfest a Sunsplash či evropské Roskilde.

The Damned – doplňují vedle Toy Dolls a Marky Ramoneho letošní punkový trojlístek

Kultovní punková kapela The Damned je u nás k vidění velmi zřídka. Naposledy tomu bylo v Praze před šesti lety. Punkoví průkopníci vznikli v Londýně roku 1976 a jsou považováni za zakladatele žánru zvaného gothic rock. Svým osobitým pojetím se odlišovali od většiny punkových skupin. Do své hudby zakomponovali mnoho vlivů včetně garage rocku, psychedelického rocku ale také kabaretu. Jsou prvními pankáči z Londýna, kteří vydali singl a uspořádali koncertní turné po USA. „Legendární The Damned doplňují vedle Toy Dolls a Marky Ramoneho letošní punkový trojlístek, který nám vyrostl při našich cestách pod rukama. Každý festivalový den odtrhneme jeden jeho lístek, “ říká k tomu Martin Věchet.
The Damned se během let mnohokrát rozešli, skončili a po letech se opět objevili v obměněné sestavě. Jedinou konstantou zůstává zpěvák Dave Vanian, který také vymyslel „upírskou“ teatrálně strašidelnou podobu pódiových vystoupení kapely, s křídově bílým make-upem, formálními obleky a specifickým stylem zpěvu. Tak byly víceméně neúmyslně položeny základy gothic rocku.

K poslednímu „znovuzrození“ kapely došlo v roce 1996, kdy se ke kapele přidala také bývalá basistka Sisters of Mercy Patricia Morrison. V roce 2008 vystřídal Patricii, která se mezitím vdala za zpěváka Vaniana, Stu West. V současnosti tedy The Damned tvoří Dave Vanian, Captain Sensible, Monty Oxy Moron, Pinch a Stu West. „Milovníci říznějších rytmů a punku se mají letos na co těšit, už dlouho se nám takováto různorodá, ale přitom spřízněná skupinka pod horama nesešla,“ říká k tomu Eva Navrátilová.

WWW s Pavlem Fajtem – poprvé na podhorském území

Z českých luhů a hájů poprvé svými rytmy červenou půdu pokřtí elektro hiphopoví WWW ve výjimečném složení s alternativním bubeníkem, známým spoluprací s Ivou Bittovou nebo výraznou brněnskou kapelou Dunaj, Pavlem Fajtem. Rytmy smíchanými ze směsi atomů, sekyr a neurobeatů a spojenými s alternativním bubeníkem otevírá trutnovský festival dveře novodobým směrům v moderní hudbě, kdy elektronické základy doplňují a obohacují běžné hudební nástroje a živí hudebníci. Kapela vznikla na počátku devadesátých let a soustředila kolem sebe první české nadšence hiphopové kultury. Byla jednou z prvních rapových kapel u nás, avšak v pozdějších letech začali pracovat s živými nástroji, kapela působila jako posthiphopový big band a pozvolna se odklonila od klasické rapové produkce. Wéčka Welcome!

Další potvrzené kapely aneb kdo další přijede

Lonely  Kamel – bluesoví huňáči z Norska, Capitan Tifus – jižanská krev z Marodonova území Argentiny, Jasná páka s Davidem Kollerem, DG 307 s programem Uměle ochuceno, Monika Načeva a Justin Lavash, Malignant Tumour, Matěj Ptaszek & Dobrý ráno blues a další.

Vstupenky na dobírku se díky podpoře mecenáše Zdeňka Bakaly prodávají třetím rokem za stejnou cenu 980 Kč a lze je objednat na stránkách festivalu www.festivaltrutnov.cz

Při objednání deseti vstupenek se dostává jedenáctá zdarma. V předprodejích lze potom lístky koupit za 1100,-Kč a na místě je jejich cena 1250,-Kč.

Zdroj: OAF Trutnov