Triumf Cigána v Karlových Varoch!

Trojminútovým standing ovation skončila v utorok na festivale v Karlových Varoch svetová premiéra nového filmu Martina Šulíka Cigán. Lístky na premiéru boli preč prakticky vzápätí potom, čo sa objavili v predaji. Diváci zaplnili nielen všetkých 1200 sedadiel v najväčšej karlovarskej kinosále, ale aj schodisko.

Režisér Martin Šulík si triumf na otvorenej scéne vychutnal v spoločnosti svojich všetkých hlavných rómskych hereckých predstaviteľov a aj jediného „bieleho“ hereckého zástupcu Attilu Mokosa. Ohlas Cigána, kvalitného i bez hereckých hviezd, bol vo Varoch až nečakane vrelý.

Cigan

Predprípravou na večerný úspech bola už raňajšia prvá projekcia pre novinárov, filmových profesionálov a návštevníkov festivalu, ktorá skončila rovnako – potleskom preplnenej sály. Vstupenky na premietanie si záujemcovia rozchytali hneď po spustení predaja a kapacita menšej sály viditeľne nestačila. Drámu z autentického rómskeho prostredia prijali kladne aj českí kritici v prvých recenziách.

Cigan

Lidové noviny vyzdvihujú autentickosť filmu, režisérov cit pre timing a fakt, že sa tvorcom úspešne podarilo vyhnúť sa rôznym klišé, ktoré sú spojené s Rómami. Recenzenti tiež oceňujú herecký výkon titulného predstaviteľa 15-ročného Janka Mižigára z Krížovej Vsi, pre ktorého bola spolupráca s Martinom Šulíkom vôbec prvou hereckou skúsenosťou. Objavili sa dokonca názory, že by mohol byť jedným z adeptov na festivalovú hereckú cenu.

Cigan

Janko Mižigár si spolu so svojou hereckou partnerkou Martinkou Kotlárovou zatiaľ vo Varoch vyskúšali aspoň na pár hodín oslňujúcu časť života ozajstných filmových hviezd vrátane príchodu po červenom koberci. Ďalšiu predpremiéru, tentokrát rómsku, absolvujú v utorok 12. júla v osade Richnava pri Krompachoch, kde sa film nakrúcal. Dovtedy už bude známe, či film samotný, alebo niektorý z jeho tvorcov zabodujú aj u festivalovej poroty a odnesú si niektorú z cien. Medzinárodný filmový festival Karlové Vary zverejní výsledky už túto sobotu.
Martin Šulík súťaži vo Varoch po tretíkrát. Cigán je na práve prebiehajúcom 46. ročníku zároveň jediným zástupcom českej a slovenskej kinematografie v hlavnej súťaži. Do slovenských kín sa dostane už onedlho 14. Júla.

Cigan

Zdroj: GARFIELD FILM
Foto: Film Servis Festival Karlove Vary
Publikoval: Redakcia GREGI.NET