Tretí deň výročného Art Film Festu je za nami!

V poradí tretí deň festivalu sa niesol hlavne v rozruchu okolo filmu 360. O premiérovu snímku bol eminentný záujem a len šťastlivci, čo si na film v predstihu rezervovali miesta mali to šťastie ho vzhliadnuť. Pred uvedeným na tomto významnom festivale mal premiéru len na festivaloch v Londýne a Toronte. 
Na týchto zahraničných festivaloch robili promo aj naše Slovenské herečky, Lucia Siposová a Gabriela Marcinková. Už teraz môžeme povedať, že urobili vo svojich kariérach razantný krok a ich účasť na tomto medzinárodnom projekte je priam ukážková, svoje úlohy zahrali priam excelentne. Vo filme sme mali možnosť počuť aj náš rodný jazyk, dokonca prišlo aj na jednoduchšie dialógy v Slovenčine, doslova taká malá improvizácia ale v rámci danej situácie boli korektné. Na naše milé prekvapenie patril záver filmu Gabriele Marcinkovej a jej súhra s Rusom Vladimirom Vdovičenkovom bola oku lahodiaca. Ich krkolomne sa odvíjajúce dialógy(Angličtino-Slovenčino-Ruština) boli tým pravým sviežim odľahčeným vánkom dodávajúcim iskru ich rozvíjajúcemu priateľskému vzťahu. Suma sumárum záver filmu si proste Gabriela ukradla pre seba, jedným slovom bola roztomilá.
Sprievodný program - Art Film Fest
Na druhú stranu mala Lucia Siposová viac priamočiarejšiu úlohu, kde nebol priestor na hlbší charakterní rozvin, čo je aj škoda. Svoje kvality, ktoré môžeme brať v rôznych zmysloch musela ale ustáť v komprimujúcich scénach a tie dokázala slušne vykryť a ustáť. Filmu dosť vypomáha aj vizuálne poňatie, nápaditosť a prechody medzi scénkami. Forma prevedenia je pútavá, režisér sa miestami z divákom zahráva a necháva ho tápať v hádankách nad osudmi viacerých protagonistov, je to o akomsi rázcestí medzi dobrom a zlom, dokonca príde aj na účelové „malé“ zlo vymazávajúce „veľké“ zlo, ide o cestu ktorú si v daný zlomový moment vyberá jednotlivec, v cestu pretavujúcu v relatívne lepšie nasmerovaný život. Veľkým plusom je že naše herečky sa nestratili pri menách ako Anthony Hopkins, Jude Law, Rachel Weisz či Ben Foster.


Pred projekciou bolo badať že Lucia Siposová je mierne nervózna a po jej úvodných slovách: „Ako prvý Slováci uvidíte moje prsia!“ bolo pochopiteľné prečo. Po projekcii už bolo všetko v poriadku, publikum film prijalo s potleskom a nadšením. Jej nervozita opadla a opäť bola príjemne spontánna a ústretová. Odpovedala na otázky publika a opísala profesionálny prístup režiséra Meirellesa pri nakrúcaní, kde nerobil medzi obsadeným žiadne rozdiely a pri odvážnych scénach bol nanajvýš diskrétny a nechával na pľaci len potrebný personál v počte asi päť ľudí. Taktiež spomenula príhody s hercom Jude Law, ktorý pri nácviku spoločnej úvodnej scény v bare prišiel v teplákoch a neopomenula ani jej výstup na pódium v Londýne, kde ako prvý vystúpil Jude Law a Lucia prišla na radu hneď po ňom. Vypadá to že tento rok by mal byť v jej kariére zlomový, okrem spomínaného filmu 360, je jej dôvtipný rukopis cítiť na scenári k filmu Tigre v meste, taktiež sa ako herečka účastní na ďalších študentských projektoch, napríklad na krátkometrážnom Do You Love Me?


Art Film Fest


Po tom čo nám Gabriela Marcinková niečo málo prezradila, môžeme zhodnotiť že jej kariéra z ďaleka nekončí u tohto filmu a môžeme ju veselo aj keď v menšej úlohe očakávať vo filme Byzantium známeho režiséra Neila Jordana(Interview s upírom). Okrem toho príde na rad aj jej účinkovanie v pripravovanom seriály jednej veľkej Slovenskej televízie s premiérou určenou na september, takže sa máme na čo tešiť pokiaľ bude potvrdzovať kvality ponúknuté filmom 360.


Napísal: Matúš Gajdošech
Foto: Martin Magál – Maggi
Publikova: Redakcia GREGI.NET