Trenčianske Teplice sú oceňovanou destináciou. Úspešné novinky zo slávnych kúpeľov otestoval aj Vašo Patejdl.

Jedny z najnavštevovanejších kúpeľov na Slovensku potvrdzujú, že sú síce malou, zato unikátnou destináciou, ktorá aj napriek pandémii dokáže ponúknuť kvalitné služby, originálne produkty, ale tiež pestrú nádielku kultúrnych podujatí na vysokej úrovni.

Už na začiatku roka, v marci 2021, sa kúpele v Trenčianskych Tepliciach stali absolútnym víťazom ankety o Trenčianskom kraji s názvom Srdcu najbližší, ktorú vyhlásila krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Trenčín región. O to viac potešila čerstvá nominácia v rámci prestížnych ocenení CE ZA AR 2021 (Cena za architektúru), ktoré každoročne vyhlasuje Slovenská komora architektov. Jedným z horúcich kandidátov na víťaza v kategórii Občianske a priemyselné stavby je Likerka Trenčianske Teplice – bývalý meštiacky dom z 20. rokov minulého storočia, ktorý oživuje mestskú zástavbu na rozhraní pešej zóny a parku.

Nachádza sa tu aperitiv bar a kaviareň s dennou prevádzkou spolu s výrobňou vlastných produktov – remeselného ginu a likéru. „Od začiatku sme sa snažili, aby projekt našej vlastnej destilérky citlivo zohľadňoval hodnotu architektúry, tradícií a lokality. Nesmierne si vážime, že naše úsilie ocenili aj odborníci. Likerka zároveň potvrdzuje, že kvalitnou rekonštrukciou možno nielenže prinavrátiť život a funkciu starším objektom, ale takisto ponúknuť mestu, obyvateľom i kúpeľným hosťom skutočnú pridanú hodnotu v podobe príjemnej prevádzky, v ktorej budú všetci radi tráviť čas a do ktorej sa budú pravidelne vracať. Kaviarne a podniky totiž neodmysliteľne dotvárajú kolorit kúpeľnej destinácie,“ hovoria majitelia Likerky, Pavol SirotnýMichal Hajský, ktorí pri návrhu a realizácii projektu spolupracovali s ateliérmi Juraj Hubinský atelierKuklica Smerek architekti.

Degustácia spiritov v Likerke Trenčianske Teplice

V Likerke v lete odštartovali aj degustácie spiritov, remeselného ginu TOISON a bylinného likéru Dr.Kramer, ktoré sú spojené s prehliadkou samotnej teplickej destilérky. Túto príležitosť si nenechala ujsť ani legenda slovenskej populárnej hudby, Vašo Patejdl. Spoločne so skvelým hráčom na akustickú gitaru, Jurajom Burianom, vystúpili na koncerte v rámci 75. ročníka festivalu Hudobné leto Trenčianske Teplice. Po ochutnávke miestnych „spiritov“ nešetrili chválou. „Bol som milo prekvapený kvalitou a chuťou výrobkov Likerky. Gin som doteraz vnímal skôr ako súčasť long drinkov. Preferujem skôr čisté pálené destiláty a tento gin sa k nim zaradil,“ vyhlásil Vašo Patejdl.

Počas prehliadky sa môžu jednotlivci, ale aj skupiny prejsť výrobou, prezrieť si špičkové destilačné zariadenie Holstein a okrem samotných destilátov ochutnať aj cocktaily z obidvoch lahodných spiritov. Samotný TOISON získal ocenenie za chuť v medzinárodnej súťaží IWSC, bronz v svetovej súťaži obalového dizajnu Pentawards a dostal sa aj na shortlist prestížnej britskej dizajnovej súťaže D&AD Awards.

Pobyt v rekonštruovanom kúpeľnom Hoteli Slovakia

Vašo Patejdl počas svojho pobytu využil aj služby čerstvo zrekonštruovaného kúpeľného Hotela Slovakiav centre mesta, ktorý po rozsiahlej obnove otvorili 1. júna 2021. Hotel má vytvorené nové dvojpodlažné medicínske wellness centrum, ako aj čerstvo vybudované prepojenie s kúpeľným hotelom Krym, takže hostia sa suchou nohou dostanú k tradičným liečebným a kúpeľným procedúram „Cítil som sa tu veľmi dobre, škoda, že som z časových dôvodov nemohol využiť všetky možnosti wellness centra a bazénu,“ dodal umelec. Vašo Patejdl však nevynechal návštevu Hammamu, slávnej stavby v orientálnom maurskom slohu, vybudovanej ešte v roku 1888 podľa vzoru pravých tureckých kúpeľov.

„Veľmi si vážim, že som mohol v rámci Hudobného leta tohto roku v Trenčianskych Tepliciach vystúpiť. Kúpeľní diváci sú špecifickí, na koncert často prídu aj tí, ktorí by normálne neprišli. O to je to náročnejšie ich „zabaviť“. Atmosféru kúpeľov mám však veľmi rád, nie je taká hektická, ako v „normálnych“ mestách,“ dodáva Vašo Patejdl, ktorý nie je jediným vzácnym hosťom tohtoročného jubilejného festivalu Hudobné leto. V Trenčianskych Tepliciach sa počas augusta môžeme tešiť aj na hercov a spevákov z muzikálu Frida – maľovať a milovať, slovenských „beatlesákov“ The Backwards, či umelecký súbor Lúčnica s viac ako 65 účinkujúcimi.

Zdroj: CULTURA o.z.