Třeboňská nocturna přináší zimní koncerty klasické hudby

26. ročník zimních Abonentních koncertů Třeboňských nocturen začíná. Během šesti večerů od října do března uvede nejen klasickou hudbu od baroka po současnost v provedení vynikajících souborů v empírovém Divadle J. K. Tyla v Třeboni.

„V rámci zimní sezóny Jižních Čech se jedná o jedinečnou koncertní sérii. Přivítáme české umělce, kteří stojí na prahu své kariéry, i ty, kteří jsou na vrcholu. Během letošního ročníku si budeme moci vyslechnout hudbu od baroka až po současnost, bude představeno dílo Bohuslava Martinů, Clauda Debussyho, ale i Jiřího Temla či Lukáše Hurníka. Vše v podání sólistů či komorních a vokálních uskupení,“ říká ředitelka festivalu Třeboňská nocturna, Irma Mrázková.

Úvodní koncert flétnistky Sylvie Schelingerové a klavíristy Matouše Zukala 20. října připomene “Hudbu sladké Francie”, tedy francouzské skladatele Alberta Roussela, Clauda Debussyho, Georgese Bizeta a dalších, ale i významného českého komponistu Bohuslava Martinů, jehož život byl s Francií spojen.

Ve čtvrtek 24. listopadu předvedou virtuózní skladby W. A. Mozarta sopranistka Eva Benett, houslista Milan Al-Ashhab a klavírista Lukáš Klánský. 15. prosince zazní vrcholná díla  smyčcové kvartetní literatury. Skladby Rafaela Kubelíka, Alexandra Porfirjeviče Borodina či Jiřího Temla v podání Sedláčkova kvarteta, vítěze mnoha mezinárodních soutěží.

Progresivní klavírní Trio Euterpé je komorním setkáním tří vynikajících hudebníků – houslistky Olgy Šroubkové, violoncellisty Štěpána Filípka a pianisty Ondreje Olose. 26. ledna představí tvorbu Mendelssohna Bartholdyho, Schuberta či Šostakoviče.

V rámci večerního setkání vyzpovídá 23. února moderátorka Martina Kociánová geologa a spisovatele Václava Cílka. Koncertní řadu zakončí 23. března pásmo Madrigal včera a dnes s Ensemble Baroque Quintet. Zimní večery uvede moderátorka a hudební vědkyně Eva Hazdrová-Kopecká.

20. ročník letního festivalu Třeboňská nocturna proběhne ve dnech 11. – 15. července 2023.

YouTube: https://youtu.be/71oAsrwggKA
Vstupenky: itrebon.cz/zimni-rada-trebonskych-nocturen_595.html
trebonskanocturna.cz
facebook.com/trebonskanocturna
instagram.com/trebonskanocturna

Zdroj: TS