Transylvánske tance a jazzové Plus

Skupina Alma Pannonia predstavuje svoj debutový album Transylvánske tance. Zoskupenie hudobníkov z Maďarska, Bulharska a Slovenska, pod vedením Erika Rothensteina nahralo album čerpajúci z maďarských, židovských a moldavských ľudových piesní z oblasti Transylvánie. Spolu s ním vychádza aj jazzový album Plus trubkára Ondreja Jurašiho.

Erik Rothenstein so svojou kapelou Erik Rothenstein band pôsobí na jazzovej scéne už takmer dve desaťročia. Podnetom k spolupráci s Balászom Dongó Szokolayom, Gézom Fábrim (HU), Kirilom Stoyanovom (BG), bolo ich vzájomné dlhoročné priateľstvo. Szokolay a Fábri spolu účinkujú už dlhé roky. Ich špecialitou sú aj „foklórne ľudové diskotéky“ v Maďarsku ale aj v Sedmohradsku. Po niekoľkých spoločných koncertoch s Rothensteinom prizvali k spolupráci aj Stoyanova, ktorého znalosť balkánskeho folklóru a schopnosť improvizácie doplnila toto netradičné zoskupenie.  

Na albume sa mieša židovská, maďarská a moldavská tradícia.

Špeciálne stretnutie štyroch umelcov rôzneho zamerania našlo spoločnú reč pri interpretácii a spracovaní ľudových skladieb z oblasti Transylvánie. Géza Fábri zbiera a oživuje kobozovú hudbu. Strunový nástroj koboz je považovaný za predka všetkých typov lutien a gitár. Balász Dongó Szokolay sa venuje transylvánskej flautovej hre a štýlovej improvizácii prameniacej z ľudových tém. Kiril Stoyanov je majstrom balkánskych rytmov a jedinečného bulharského perkusívneho nástroja t’pan. Erik Rothenstein sa okrem jazzu venuje klezmerovému klarinetu, ktorý sa dá vhodne uplatniť aj vo folklórnej hudbe iných národov.  Toto kvarteto spojila láska a záujem o pôvodné ľudové piesne. Všetky spomenuté hudobné prvky a vplyvy, individuálny prístup a špecifický štýl hudobníkov sa prejavil v skladbách tvorených vo „veľkom panónskom kotle“.

Hudobníci sa snažili zachovať autenticitu. Ich stretnutie, koncert a následné nahrávanie malo intuitívny, hravý ale zároveň autentický, folklórny charakter bez zbytočných príkras a balastu.

Album Transylvánske tance obsahuje aj skladbu zo zbierky ľudových piesní Rumunské tance Bélu Bartóka, Tanec z Butschumu. Hudobníci chceli takto vzdať poklonu za jeho úsilie pri zbieraní ľudových skladieb národov Uhorska a jeho skladateľskému géniovi. Nachádza sa na nej aj známa pieseň Kohút zakikiríkal od  Rabbiho Yitzchaka Isaaca Tauba. 

„Po celom Sedmohradsku hrali hudobníci pre Maďarov, Rumunov, Rómov a Židov bez ohľadu na ich národnosť. Maďarské a židovské ľudové piesne, rómske ornamentálne motívy, skrášlené zvukom transylvánskej flauty, sa dobre prelínajú s klezmerovým klarinetom, s bulharským bubnom t’pan a kobozom“, vysvetľuje pozadie projektu Balász Dongó Szokolay.

 „Najskôr s Dongóm ale neskôr i s Gézom sme koncertne niekoľkokrát vystúpili a cítili sme sa v tejto zostave veľmi dobre. Preto sme sa rozhodli že nahráme album a prizvali sme aj Kirila, s ktorým sme odohrali jeden koncert a následne nahrali album. Kirilove perkusie a jeho cit pre ľudové piesne presne zapadli do nášho konceptu živého, drsného hrania, idúceho priamo k jadru skladby“, dopĺňa Erik Rothenstein.

Balász Dongó Szokolay je samouk. Hrá najmä ľudovú a improvizovanú hudbu inšpirovanú ľudovými skladbami na gajdách, flaute a saxofóne. Spolupracuje s mnohými hudobníkmi z Maďarska ale i zo susedných krajín. Popri koncertovaní sa venuje aj komponovaniu (hudba pre tanečné a bábkové divadlo).

Géza Fábri sa narodil v srbskej Vojvodine a od mladosti spieval v rôznych zboroch. Ako svoj sprievodný nástroj si vybral koboz, čo bol odvážny krok, pretože tento nástroj, kedysi známy v celom maďarsky hovoriacom svete i v zahraničí, dnes používa len málokto. Venoval sa piesňam Čáangó Maďarov a celkovo ľudovej hudbe etník bývalého Uhorska. Vystupuje ako sólista i ako sideman s rôznymi skupinami a spevákmi.

Kiril Stoyanov je perkusionista a hráč na marimbu a vibrafón. Pochádza z Bulharska, venuje sa rôznym štýlom hudby, momentálne pôsobí ako hráč na bicie nástroje v Slovenskej filharmónii. Tiež aranžuje a komponuje. Pôsobil v Rakúsku a spolupracuje s rôznymi telesami a interpretmi na medzinárodnej úrovni.

Erik Rothenstein je barytónový saxofonista, skladateľ, aranžér a pedagóg. Venuje sa jazzovej a klasickej hudbe. Vedie svoju vlastnú skupinu Erik Rothenstein band s ktorou nahral štyri albumy a vystupoval v Európe a Južnej Amerike. Jeho tvorba pramení z koreňov hudby stredovýchodnej  Európy  (slovanský a balkánsky folklór, klezmer) v prepojení s jazzovou tradíciou. V posledných rokoch sa predstavuje ako líder originálnych projektov. Jeho tvorbu charakterizuje hľadanie nového hudobného výrazu a možností spájania rôznych vplyvov. V minulosti predstavil so svojou kapelou fúziu jazzu, klezmerovej hudby a skladieb ovplyvnených ľudovou hudbou. Zakladal teleso Lento Ad Astra venujúce sa  komornej klasickej hudbe a world music, skupinu Babelel Beat Band. Bol spoluzakladateľom Pressburger Klezmer bandu.

Album Transylvánske tance vydáva spoločnosť Bebe Rebe zameraná na produkciu world music, jazzu, vážnej a súčasnej hudby a príbuzných žánrov. V súčasnosti vydáva tiež jazzový album Plus trubkára Ondreja Jurašiho, ktorý prichádza po jeho debutovom CD a po siedmych koncertných sezónach.

Podobne ako pri predošlom albume, nebolo Jurašiho zámerom napísať komplikované a sofistikované skladby. Autor sa cíti dobre pri interpretácii logických melódií podporených kvalitnou rytmickou sekciou. Jeho zámerom bolo vytvoriť  hudbu, ktorá spája retro štýl a groove, v ktorej je cítiť tanečný nádych podčiarknutý džezovými improvizáciami a jednoduchou melódiou.

Autor čerpá z dlhoročných skúseností ako lead trubkár v známych orchestroch ako Orchester Gustava Broma alebo CZ-SK Big Band Matúša Jakabčica. Čerpal aj zo skúsenosti pri spolupráci s Bennym Golsonom, Ericom Marienthalom, Jamesom Morrisonom a Billom Evansom. Jeho kompozície majú funkový charakter o ktorý sa postarali hudobníci, s ktorými dlhodobo spolupracuje. Basista Michal Šimko, bubeník Michal Fedor a klavirista Ľuboš Šrámek tvoria zohratí tím, ku ktorému sa pripojil gitarista Roman Mečiar.

https://ondrejjurai.bandcamp.com/album/plus

ALMA PANONNIA/Transylvánske tance: Balász Dongó Szokolay transylvánske píšťaly Géza Fábri spev, koboz Erik Rothenstein klarinet, basový klarinet, baritónový saxofón Kiril Stoyanov t’pan, darbuka Adam Kolčák video Noemi Kolčáková art work Jano Oriško sound, mixing, mastering nahrávané august 2023

PLUS: Ondrej Juraši trúbka, krídlovka Luboš Šrámek keybords Roman Mečiar gitara Michal Šimko  basová gitara Michal Fedor bicie nástroje Igor Baar zvukový inžinier, mastering Ondrej Juraši ml. foto, cover design

Projekty z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Zdroj: TS