Transmission: The Machine Of Transformation – Videoreport

30. novembra 2013 sa konala na pražskom zimnom štadióne O2 Arena v poradí už desiata jubilejná edícia obľúbenej halovky Transmission organizovanej českou agentúrou United Music. Téma tejto edície sa niesla v znamení strojov a robotov, preto jej podtitul znel „The Machine Of Transformation“.

Vystúpili tu domáci Thomas Coastline, ďalej rezident Transmission Markus Schulz a line-up doplnili Ørjan Nilsen, Cosmic Gate, Arnej, Tomas Heredia a Sneijder. O namixovanie vopred pripraveného tradičného trance classics mixu – TRANSMIXu sa postaral The Thrillseekers, ktorý deň pred Transmission vystúpil na vydarenej warm-up party Trance Department: On The Way To Transmission v pražskom klube Mecca. Celý priebeh večera priebežne po anglicky moderoval MC Robson Da Silva, ktorý do setov DJov svojimi vstupmi nezasahoval príliš často a tak to našťastie nepôsobilo rušivým dojmom.

Transmission v tento večer navštívili cudzinci z viac ako 40 rôznych krajín sveta a po prvýkrát vo svojej histórii sa tak akcia mohla pochváliť kompletne vypredaným štadiónom. Naviac celá noc bola živo vysielaná na internete a sledovalo ju takmer 12.500 ľudí z rôznych krajín. Počas noci odznelo množstvo zaujímavých setov so sprievodnou veľkolepou vizuálnou show. Názory ľudí na sety, ktoré v túto noc odzneli sa líšia a tak sa potvrdilo pravidlo, že 100 ľudí, 100 chutí. Mňa osobne potešili Tomas Heredia, Ørjan Nilsen či Cosmic Gate, ktorí odohrali množstvo ich trackov aj z ich staršej produkcie, rovnako zabrdli do rôznych iných trancových klasík.

Na záver to najviac „rozbil“ Sneijder, od ktorého som však i napriek tomu čakal ešte väčší nášup, ktorý sa postupne dostavil až v druhej polovici jeho setu. Celkovo však všetci DJi mali ako nudnejšie, tak aj svetlejšie momenty vo svojich setoch, takže nemôžem nikoho vyslovene vychváliť či naopak skritizovať. United Music prichystali pre návštevníkov opäť megalomanskú vizuálnu a laser show (neviem presne koľko laserov bolo v túto noc použitých, ale určite ich bolo okolo 20), obrovské množstvo rotačných hláv,  na mieru vyrobené intrá, vizualizácie, pompéznu pyro show, chŕliace ohne, cryogenické delá, na ľudí padajúce balóny a LED steny, ktoré okrem hlavnej plochy nad stagom boli rozmiestnené aj po stranách dĺžky tanečnej plochy štadióna, čo bolo možné vidieť už napr. aj na Transmission 2009. K tomu všetkému nechýbala aj premiérovo použitá novinka sound systemu od Funktion One – Vero.

Okrem toho nechýbalo množstvo hostesiek, rôznych ochutnávok či iný zábavný sprievodný program po chodbách štadiónu O2 Arena. Celkovo bolo vidieť, že tu bolo použitej nepomerne viacej techniky ako na predošlých edíciach, no občas som nadobúdal dojem, že menej je niekedy viac. Práca osvetlovačov bola z môjho pohľadu nie vždy ideálna, keď počas laser show svietili aj LED steny, aj rotačné hlavy, prípadne dokonca aj blindre. Toto sa udialo viackrát za večer. Celá kvázi laser show tak neraz úplne zanikala. Občas som mal pocit, akoby chceli ukázať, čo všetko tam mali namontované. :-) Faktom je, že osvetlovači častokrát nevedeli správne dávkovať, resp. synchronizovať svetlá k hudbe. Všimol som si napríklad, že keď DJ dohral svoj set, hudba stíchla, no rotačné hlavy sa naďalej krútili na automatiku, miesto toho, aby boli osvetlovači pripravení na to, že set už končí a majú to na čas vypnúť. Nedá mi nespomenúť staré legendárne Trance Energy, kde team osvetlovačov pracoval tak neskutočne dokonale, že návštevník pri ich svietení mal pocit, akoby mali svetlá k setom jednotlivých DJov vopred predpripravené a zosynchronizované. Až tak precízne svietili. V tomto sa má teda tunajší team osvetlovačov ešte čo učiť. Viem, že väčšina bežných návštevníkov tieto pre niekoho možno zanedbateľné detaily ani nepostrehlo, no určite bolo niekoľko podobných nadšencov či fanatikov ako som ja.

Transmission je skutočne prepracovanou party a preto by mal organizátor dbať na každý detail, vrátane takýchto. Vyzdvihnúť musím však to, že lasermi a ich svietením počas noci nešetrili a ešte počas záverečného setu dominovala fantastická laser show, čo na predošlých ediciách nebolo zvykom. Všeobecne som bol ale trošku sklamaný z potenciálu témy Machine Of Transformation, z ktorej som myslel, že vyťažia Vision Impossible viac. Očakával som niečo špeciálnejšie pri príležitosti 10. edície Transmission, nejaké pohyblivé LED obrazovky, ako bolo možné vidieť na Armin Only, niečo, čo by z nich možno vytvarovalo nejakého robota v štýle Transformera. Moje predstavy a očakávania boli od 10. edície zrejme niekde úplne inde ako skutočnosť. Príbeh tu nebol prakticky žiaden a vizualizácie, ktoré boli síce graficky pekne spracované neboli ničím dajako extra ohurujúce. V tomto musím vychváliť predošlé edície, kde naozaj priebeh večera bol jeden krásny príbeh, ktorý postupoval vpred každým nasledujúcim DJom. Teraz som mal pocit, akoby sa u Transmission zastavil vývoj niekde pred 2 rokmi. Transmission navštevujem pravidelne každý rok od ich druhej edície, ale napriek všetkým vychytávkam musím stále tvrdiť, že sa mi doposiaľ najviac páčila edícia z roku 2009, kde boli vysunuté tanečné kocky pre tanečnice priamo na plochu a následne ročník 2008 a potom 2010.

Pomerne viac som očakával aj od TRANSMIXu – tzv. megamixu zloženého z trancových klasík, ktorý vopred namixoval The Thrillseekers. Čakal som megamix v štýle Sensation, kde by v priebehu pár minút bolo nasekané väčšie množstvo trackov. Tento TRANSMIX sa však tváril ako obyčajný výrez z nejakého trance classics setu, kde track trval štandardných 5 minút a za ním nasledoval ďalší. Výberu skladieb ani sprievodnej vizuálnej + pyro show nemám čo vytknúť, len škoda, že ten mix jednoducho nebol dynamickejší, resp. že neobsahoval viac kratších trackov, ako to poznáme zo Sensation megamixov. Hudobne som si však celkovo užil oveľa viac warm-up party Trance Department s headlinerom The Thrillseekers, kde sa celá noc niesla v duchu čistého trancu a žiadnych „trouse-elektro-vŕzganicových“ experimentov, ktoré na Transmission sem tam bolo možné u niektorých DJov počuť. Celkovo táto Transmission nesklamala, no určite sme mnohí od 10. edície mali špeciálnejšie očakávania a dúfali, že uvidíme a zažijeme niečo, čo sme na žiadnej z predošlých TM nevideli. Organizačne bola akcia zvládnutá úplne na jednotku a je vidieť, že United Music majú za tie roky už skutočne veľa skúsenosti.

Záverom ostáva už len dodať, že 15. 3. 2014 sa Transmission historicky po prvýkrát presunie za hranice a to priamo na Slovensko, kde s tématikou „The Spiritual Gateway“ z predošlej edície roztancuje Bratislavu v Slovnaft Arena (štadión Ondreja Nepelu). Akciu bude zastrešovať slovenský skúsený promotér rôznych veľkých komerčných podujatí Vivien v spolupráci s United Music a Ministry. Verím, že sa je na čo tešiť a neviem ako vy, ale ja tam určite chýbať nebudem. Vidíme sa!

Výber videí:

Celkový zoznam videí: https://www.youtube.com/playlist?list=PLdG_aHFfYWj_h9LOF31sNEXIYjV_V7eXF

Napísal: Ivo Ninja
Video: Ivo Ninja