Traja kamaráti kuchári objavujú chuť Grécka

Gordon, Gino a Fred. To sú mená troch kamarátov, ktorí sú zároveň preslávení svojimi kuchárskymi show. Po úspechu predchádzajúcich dvoch sérií „Gordon, Gino a Fred na cestách“ znovu spojili svoje sily a vyrazili do slnečného Grécka. Páni tu okúsili nielen to najlepšie z gréckej gastronómie, ale zakúsili aj trochu adrenalínu a dozvedeli sa niečo o miestnej kultúre, ktorá historicky ovplyvnila celý svet. Premiérové časti Gordon, Gino a Fred na cestách môžete sledovať na TV Paprika 19. augusta o 19-tej.

Pamätáte si na prostorekého anglického šéfkuchára Gordona Ramsayho, ktorý nikdy nešiel po drsné slová ďaleko? Za vzor pri tvorbe českej verzie relácie Áno, šéfe! si ho vzal sám Zdeněk Pohlreich. Z Gordona ide obvykle veľký rešpekt a keď na svojich kuchárov v kuchyni zvýši hlas, stuhne im krv v žilách. V kuchárskej road show Gordon, Gino a Fred na cestách je to ale úplne inak. Samozrejme by to nebol Gordon, keby občas nepovedal nejakú štipľavú poznámku na adresu svojich súputníkov Gina D’Acampa a Freda Sirieixa, inak sa ale relácia nesie vo veľmi priateľskom duchu plnom kulinárskeho umenia, kultúrnych aj adrenalínových zážitkov a histórie. V novej sérii tentokrát z gréckych ostrovov a Atén.

Ani Gino S’Acampo s Fred Sirieix nie sú v kuchárskych show na televíznych obrazovkách žiadni nováčikovia. Gino, ktorý sa narodil v Taliansku v meste Torre del Grecco, síce začínal ako bežný kuchár v televíznej rannej show, jeho vlastná relácia na seba ale nenechala dlho čakať. Fred Sirieix sa zase vyučil kuchárskemu remeslu vo francúzskej michelinskej reštaurácii, potom sa odsťahoval do Londýna a jeho televízna kuchárska kariéra mohla naplno začať.

V tretej sérii relácii Gordon, Gino a Fred na cestách sa spoločne s kuchármi vydáme do Grécka. V prvej časti preskúmame grécke ostrovy, kde sa páni ponoria hlbšie do miestnej kultúry a zvyklostí nielen pri sporáku. Grécka kuchyňa je typická tým, že je ľahko stráviteľná, údajne je prevenciou infarktu a cukrovky, je bohatá na zeleninu, olivy, ryby alebo aj na mastné pokrmy typu gyros, ktoré Gréci radi ochucujú napríklad škoricou alebo hrozienkami. Často sa tu využívajú aj bylinky. Milovníci vína si tiež prídu na svoje. Grécko je slávne svojím výborným cyperským vínom a celkovo za rok vyprodukuje až 5 miliónov hektolitrov.

Nebude ale chýbať ani trocha adrenalínu. Okrem vzájomného podpichovania kuchári na chvíľu odložia zástery a nahodia plavky. Zúčastnia sa totiž pretekov na jetski, ktoré si náležite užijú a dostanú sa aj do tajomných gréckych morských vôd, kde preskúmajú vraky, ktoré sa nedočkali doplávania do svojho prístavu a miesto toho sa potopili. Po premiestení do hlavného mesta Atén, kde sa bude odohrávať druhá časť relácie, sa kuchári dotknú starej gréckej kuchyne a gastronomických zvyklostí, ktoré stáli pri zrode gréckej civilizácie.

Gordon, Gino a Fred na cestách poodhalia krásy Grécka a tamojšej kuchyne v piatok 19. augusta o 19-tej hodine na televíznej stanici TV Paprika.

Zdroj: AMC