TOPFEST 2023: Vážení partneri, zástupcovia médií a priatelia dobrej zábavy.

Dovoľte, aby sme Vás privítali na prvom TOPFEST Warm Up -e. Je to jedna z našich noviniek, ktoré chceme aj do budúcnosti zachovať, aby sme boli v užšom kontakte s Vami prostredníctvom hudobných klubov, ktoré chceme aj touto formou podporiť, lebo sú základným kameňom vzniku, prezentácie a zachovania slovenskej autorskej tvorby. Chceme byť s Vami v rôznych slovenských regiónoch, zdieľať Vaše pocity, postrehy ale aj dobre mienené rady, ktoré nás posúvajú pri produkčnej a organizačnej práci a tvorbe našich festivalov, na ktorých už odrástla jedna celá generácia hudobných fanúšikov a vyrastá postupne ďalšia, ktorú máme v úmysle úplne prirodzene zaujať a zabávať.

Srdcom, dušou i hnacím motorom festivalového kolosu, ako všetci určite viete, je jeho zakladateľ Dušan Drobný. Nie sú to len festivaly s mnohotisícovými návštevnosťami ako TOPFEST či LODENICA, ale aj menšie festivalíky Hody Trebatice, Slávnosti v Červeníku či Jaslovských Bohuniciach a podobne. Portfólio jeho organizačných chápadiel obohacujú aj mnohé organizované turné slovenských či českých kapiel ako KABÁT, Horkýže Slíže, IMT Smile, Peter Nagy, Konflikt či Polemic, ale aj jubilejné koncerty slovenských hudobných velikánov, ako napríklad Kamil Peteraj alebo Jána Baláža, vysielané slovenskou televíziou. Jeho poctivú produkčnú a organizačnú skúsenosť využívajú viaceré samosprávy pri tvorbe svojich mestských či obecných dňoch, napríklad Žilina, Most pri Bratislave. Dosť bolo chvály, veď napokon za svoju činnosť bol už viackrát ocenený aj profesnými organizáciami na poli slovenskej kultúry. Najväčším ocenením pre Dušana sú aj tak predovšetkým spokojní návštevníci ním organizovaných podujatí.

Dnes a aj na ďalších TOPFEST WarmUp -och tu stojíme pred Vami, aby sme Vám priniesli to najčerstvejšie z našej produkčnej dielne. Bohužiaľ, nie je toho zatiaľ veľa, ale pracujeme na tých viac exkluzívnejších správach pre Vás. Počas leta nás čakajú viaceré podujatia, ktoré pre Vás organizujeme. Samozrejme najväčšími výzvami pre nás sú TOPFEST a LODENICA. Určite sa však uvidíme aj v Žiline na Staromestských slávnostiach, Hodoch vo Veľkých Kostoľanoch, Trebaticiach a aj Častkovciach, na festivaloch Ekofest v Trnave či Rodina feste vo Vrbovom, Slávnostiach v Jaslovských Bohuniciach a s letom sa rozlúčime v Moste pri Bratislave.

K festivalu LODENICA Vám zopár slov a informácií povie jej zakladateľ a programový riaditeľ festivalu, pán František Grebeči po príhovore. Má toho dosť, veď LODENICA bude oslavovať svoj 25. ročník.

TOPFEST má svoju históriu o nepoznanie dlhšiu, kde ešte fungoval pod inými názvami. Topfest najväčší rockový festival na Slovensku. Jeho história sa píše od roku 2003. Prvotný názov tohto festivalu bol Topvar Rock Fest a konal sa na Zelenej vode – Nové Mesto nad Váhom. Organizátorovi sa podaril vytvoriť projekt, ktorý patril medzi horné priečky veľkých európskych festivalov. A preto v roku 2009 festival dostal to správne meno – TOPFEST. Tento rok teda oficiálne oslávi svojich 20 rokov.

Bohužiaľ udalosti posledných rokov znamenali a stále znamenajú problém pre kultúrnu sféru. Po dvoch pandemických letách a súčasnej ekonomickej a energetickej kríze sú tieto problémy stále aktuálne. Neistota vo firmách doterajších partnerov prekáža podpore podobných podujatí presne tak, ako  stále neexistujúci sponzorský zákon z dielne Ministerstva kultúry. Návštevnosti podujatí všeobecne klesli a nákup vstupeniek v predpredajoch naďalej stagnuje. Rozumieme tomu, sme optimisti, vieme to robiť – o čom svedčia naše skúsenosti, avšak bez Vašej podpory je to stále ťažšie. My to však rozhodne nevzdáme a pracujeme ďalej. Preto Vás žiadame takto verejne o vašu podporu. Podporu v mediálnom priestore.

Je treba spomenúť ešte jeden fakt. Minulý rok, pán Dušan Drobný pribral k organizácii svojich festivalov nových spoločníkov z dôvodu, ktorý mu ponúkali. Okrem finančnej istoty, z ktorej napokon nebolo nič, sľubovali a načrtli nový a lepší festivalový rozmer a zásah, kde zostalo tiež len pri náčrte. Dušanove skúsenosti napokon v spolupráci s festivalovým tímom, podujatia zachránili. Bohužiaľ, s veľkými stratami. Najväčšou stratou je boj o značku TOPFEST s bývalým spoločníkom, ktorý si ju dal neoprávnene zaregistrovať. Ochranná známka je v konaní a veríme, že kompetentný úrad rozhodne v prospech Dušana Drobného. Nebudeme menovať mená, nakoľko sme presvedčení, že sa sami v najbližšej budúcnosti vyfarbia a všetci pochopia o koho a s akým úmyslom ide. My pracujeme ďalej.

Naďalej sme optimisti a pracujeme na skvelých hudobných menách, ktoré Vám na festivale predstavíme. Ešte chvíľku vydržte. Skvelou správou je návrat do areálu na Zelenej vode v Novom meste nad Váhom. Festival je vždy predovšetkým o zážitkoch, priateľoch, nových priateľstvách, či rodinnej atmosfére pri skvelej hudobnej a voľnočasovej aktivite.  Prinesieme skvelé slovenské či zahraničné, možno aj menej známe hudobné mená na troch pódiách. Z potvrdených mien ponúkneme české stálice ako ALKEHOL, DOGA či MIRAI, zo slovenských nebudú chýbať Slobodná Európa, Helenine oči, Smola a Hrušky. Pre veľký úspech si zopakujú návštevu Topfestu maďarský KISS  Forever band. Rokovania s headlinermi festivalu sú na spadnutie a budeme Vás o nich určite informovať.

Ďakujeme všetkým, čo ste si našli čas a ste sa zastavili. Sme Vám počas večera k dispozícii na osobné debaty rôzneho charakteru. Sériou TOPFEST WarmUp -ov pokračujeme aj naďalej. 31.03. sa stretneme v Klube za rampami v Novom Meste nad Váhom a 22.04. v Žiline v Smer klube 77. Vždy sa budeme snažiť predstaviť Vám menej známeho interpreta, ktorého hudobné počiny si zaslúžia Vašu pozornosť. Dnes naše pozvanie zabaviť Vás prijala domáca bratislavská formácia BULLET HOLES, s ktorú sa určite stretnete aj na TOPFESTE. Svojim priamočiarym rokenrolom už presvedčili aj porotcov Rockovej maturity, kde sa stali víťazmi a taktiež aj Zväz autorov a interpretov v roku 2019 ako Objav roka. Dnes Vám prinesú aj úplné novinky zo svojho druhého pripravovaného albumu.

Sme za Dušana a stojíme pri ňom. Prosíme, podporte DUŠANA aj vy.

Nech žije pravý TOPFEST!

Zdroj: NK Factory
Foto: Dušan Gajdoš