Tím diabetikov bude po prvý raz súťažiť  na cyklistických pretekoch Okolo Slovenska!

„Sme diapozitívni, ale dokážeme všetko!“, odkazujú členovia tímu cyklistov majúcich cukrovku, ktorí sa po prvý raz zúčastnia pretekov Okolo Slovenska.

Bratislava, 10. septembra 2019 – Medzinárodné preteky Okolo Slovenska budú toho roku špeciálne. Po prvý raz sa ich zúčastní profesionálny  tím zložený z cyklistov – diabetikov – Team Novo Nordisk.  Aj na Slovenskuchcú dokázať, že sú schopní dosahovať rovnako veľké výsledky ako  športovci bez diabetu. Ich účasť inšpirovala organizátorov pretekov Okolo Slovenska, aby spolu s pacientskymi organizáciami a lekárskymi spoločnosťami pripravili pre verejnosťpodujatie upozorňujúce na rastúci problém diabetu a prezentujúce pohyb ako jeden z najúčinnejších spôsobov prevencie vzniku a zvládania diabetu. Vyvrcholením podujatia  bude cyklistická jazda verejnosti po oficiálnej trase časovky ulicami Bardejova.

Diabetes je pandémiou tretieho tisícročia a  patrí k najväčším hrozbám západnej civilizácie.  Nárast počtu ľudí s diabetom súvisí najmä s epidémiou obezity a nezdravým životným štýlom. Ak bude trend nárastu pokračovať, v roku 2030 bude žiť na Slovensku viac ako  600 000 ľudí s diabetom, čo znamená, že v priemere u nás  pribudne viac ako 60 nových diabetikov denne.

Diabetes 1. typu sa obyčajne vyskytuje u mladých ľudí a u detí.  Do určitej miery je náchylnosť na vznik diabetu 1. typu zdedená, vznik ochorenia nemôže človek nijako ovplyvniť. Diabetes 2. typu je však niečo úplne iné –  vyskytuje sa najmä u dospelých ľudí vyššieho veku, stále častejšie sa ale diagnostikuje už aj u mladých ľudí.  Rizikové faktory napomáhajúce vzniku a rozvoju diabetu 2. typu sú spojené s nesprávnym životným štýlom – najmä s obezitou, sedavým spôsobom života, nedostatkom pohybu a nevhodným stravovaní. Životný štýl diabetika dokáže ovplyvniť priebeh choroby až z 80 percent.

POHYB – preventívny aj terapeutický prostriedok cukrovky.

Pravidelná fyzická aktivita, najlepšie vo forme pravidelného športu, je v prevencii cukrovky jedným z kľúčových faktorov. Odporúčané športy sú napr. rýchlejšia chôdza, beh, cyklistika, plávanie, tanec, tenis, lyžovanie, turistika a podobne, optimálne na čerstvom vzduchu. Ideálne je, pokiaľ sa športu venujeme denne. „Za priaznivé minimum sa považuje cvičenie v trvaní aspoň 45-60 minút strednej intenzity každý druhý deň, pri ktorej dochádza k zrýchleniu pulzu (cca 100-140/min podľa veku) a miernemu zadýchaniu,“vysvetľuje prezident Slovenskej diabetologickej asociácie, Doc. MUDr. Emil Martinka, PhD.

Šport je však aj terapeutickým prostriedkom pri už prítomnom diabete, obzvlášť druhého typu. Zlepšuje viaceré metabolické funkcie, spaľuje kalórie, prispieva k poklesu telesnej hmotnosti, viscerálneho tuku, upravuje hladinu glykémie, krvných tukov, zlepšuje citlivosť na inzulín, redukuje stres, prispieva k lepšej kontrole krvného tlaku, zlepšuje psychickú pohodu, spánok, redukuje riziko srdcovocievnych príhod a ochorení, odvápňovania kostí, a tiež niektorých onkologických ochorení, buduje svalstvo  zlepšuje náladu uvoľňuje stres a napätie. „Je dokázaný  vzťah medzi fyzickou aktivitou a úmrtnosťou, keď nedostatok aktivity  a nízka zdatnosť patria k prediktorom chorobnosti a úmrtnosti,“ dodáva  Doc. MUDr. Emil Martinka, PhD.

Tím Novo Nordisk  – inšpiratívni diabetici

Poslaním cyklistického  tímu Novo Nordisk je inšpirovať, vzdelávať a povzbudzovať každého, kto má diabetes.  Sam Brandz Veľkej Británie, jeden z cyklistov tímu Novo Nordisk,  nepovažuje diabetes
za niečo,  čo by mu znemožňovalo byť profesionálom a zmenšovalo jeho túžbu po víťazstve: Každý z nás v tíme Novo Nordisk vždy súťaží tak, aby vyhral. Byť jazdcom prvého svetového profesionálneho  cyklistického tímu, v ktorom sú iba diabetici, je skvelá príležitosť, ako ukázať svetu, čo všetko je možné s diabetes dosiahnuť.”

Predseda občianskeho združenia DIADOR, ktoré pomáha diabetikom,  MUDr. Ľubomír Barák , CSc. slová Sama Branda potvrdzuje. „Považujem účasť profesionálov – diabetikov na vrcholnom podujatí za dôkaz, že pri dobrých výsledkoch riadenia cukrovky šport u diabetika  nie je vylúčený ani  na vrcholovej úrovni.“

Výkony a odhodlanie diabetikov cyklistického tímu Novo Nordisk môžu byť inšpiratívne pre každého diabetika.  „Športovať s diabetom sa dá prakticky bez obmedzení. Musíme dodržiavať doporučený režim od diabetológa a riadne sa pripraviť. Ale stojí to za to.“dodáva diabetik Matúš Stankovič z Bratislavy, ktorý sa  pravidelne zúčastňuje olympijských triatlonov, crossových diaľkových behov, súťaží v bežeckom lyžovaní a ďalších aktivít.

SME DIAPOZITÍVCI. Dokážeme všetko, keď máme diabetes pod kontrolou.

Preteky Okolo Slovenska sa začínajú v Bardejove na Radničnom námestí v stredu 18. septembra o 9:00 štartom 130 km etapy.   Aktivity pre verejnosť budú prebiehať na Radničnom námestí od 10:00 do 17:00 hod. v edukačnom stánku DIAPOZITÍVCIOV. Ich hlavné motto inšpirované tímom profesionálnych cyklistov-diabetikov znie: „Dokážeme všetko, keď máme diabetes pod kontrolou.“  Návštevníci z radov verejnosti i diabetikov si môžu nechať zmerať  glykémiu a poradiť sa s lekármi. Súčasťou aktivít bude  cyklistická jazda verejnosti a DIAPOZITÍVCOV po originálnej trase časovky ulicami Bardejova v dĺžke 6,7 km plánovaná na 14:00 hod. Zúčastnia sa jej známi lekári, zástupcovia pacientskych organizácií, známe osobnosti a široká verejnosť.

„Medzi diabetikmi je veľa  vrcholových športovcov, dokonca aj olympijských víťazov. Našim cieľom je odkázať tým, čo ešte stále váhajú, že život môže byť aj s diabetom v pohode a že športovanie bude jeho súčasťou. Veríme, že účasť na pretekoch Okolo Slovenska bude takým motivačným faktorom, ako sú pre slovenský šport výsledky Petra Sagana, Petry Vlhovej, Veroniky Velez-Zuzulovej, Jána Volka, či iných. Tak ako vzniká pozitívne šialenstvo medzi ľuďmi s rastúcimi úspechmi našich reprezentantov, veríme, že aj úspešný vstup tohto profesionálneho cyklistického tímu, ktorý je zložený z mladých ľudí s diabetom z celého sveta, povzbudí našich členov a zároveň aj pacientov k  väčšej chuti prekonávať problémy,“ uzatvára predseda občianskeho združenia DIADOR, ktoré pomáha diabetikom  MUDr. Ľubomír Barák , CSc.

Generálnym partnerom podujatia je spoločnosť Novo Nordisk. Partnermi podujatia sú pacientske organizácie DIADOR, Spišiačik, Zväz diabetikov Slovenska, odborné lekárske spoločnosti Slovenská diabetologická spoločnosť a Slovenská diabetologická asociacia, akciu podporilo mesto Bardejov.

Zdroj: TS