The Stage: DUALISM – naživo vždy improvizujeme!

Zatiaľ čo v pozadí hral jeden z ich Lush videopodcastov, zasadli sme spolu s Dualism ku krátkemu rozhovoru na rôzne témy. Prvá otázka logicky smerovala k téme zdroja  avantgardných a sexy videokoláží sprevádzajúcich ich typický minimalový sound v tomto dvojhodinovom Youtube videosete.

„Nuž, venujeme sa videu a máme teda svoje zdroje… ale v skratke – zaberie to veľa času, úsilia a výskumu. Ešte predtým, než Dualism vznikli sme robili rôzne veci v oblasti grafiky. Teraz pracujeme nezávisle a sústredíme sa na animáciu a film. Hlavne na animáciu, čo znamená všetko okolo, vrátane animácie samotnej až po postproduciu a tak.“

S takým backgroundom je iba prirodzené, že toto švajčiarske duo úplne prirodzene osciluje medzi audio a video umením s finesou vyplývajúcou z rokmi nazbieraných skúseností. Nejaké nedávne projekty?

„Pred pár mesiacmi sme dokončili 70-minútový dokument o istom umeleckom projekte. K nemu sme tiež zložili soundtrack 11-tich trackov, ktorý onedlho vyjde na našom labeli Numbolic. K dokumentu sme robili všetko od kamery, cez príbeh, strih, posprodukciu, hudbu až po grafiku.“

Samotný soundtrack, pozostávajúci hlavne z kľudného a melodického chill-outu nie je celkom to, čo by od nich človek očakával. Takže Dualism nie sú iba o techne?

„V skutočnosti soundtrack naozaj nemá veľa spoločného s technom. Myslíme, že časom sa veľa vecí v našich produkciách zmenilo. Všetko, čo nás ovplyvňuje má vplyv na našu hudbu. Napríklad ten francúzsky film Martyrs… Onur Senturk – turecký animátor… Malé časti niečoho vlastne nudného ako brána pri prechode cez ulicu alebo pekné pestrofarebné videá… takéto veci. Tiež sa dnes cítime pohodlnejšie pri nižších hodnotách BPM ako kedysi. Tiež sa nám dosť páčia štýly ako electronica a triptech a dosť spolupracujeme s vokalistami. Môžeme povedať, že od Dualism budete v blízkej dobe počuť veľa rôznych zvukov. Samozrejme však budeme pokračovať v našom takzvanom minimal techne.“

Ohľadne minimalu – veľa ľudí si tento výraz automaticky asociuje s nudou. Niektorí tvrdia, že človek by mal byť schopný zapískať melódiu aby bol schopný si ju zapamätať a kedykoľvek si ju vybaviť. S minimalistickou hudbou môže byť dosť ťažké vôbec niečo také dosiahnuť. Dualism však toto prakticky vôbec neberú do úvahy a namiesto toho volia úplne iný prístup k veci:

„Nuž, toto popiskovanie pesničiek naozaj nie je naša šálka kávy. Samozrejme, je pekné keď si ľudia tvoju hudbu zapamätajú, ale toto nie je náš štýl. Skôr nám ide o to dostať ľudí do určitej nálady, voviesť ich do príbehu. Je to podobné dobrému filmu, z ktorého ti v spomienkach zostanú iba nálada a celková atmosféra… je to viac o tom pocite, ktorý zostane. Zoberieme ľudí na výlet a to je to, čo si na konci zapamätajú.“  Apropos filmy – táto dvojica (minimálne jej jedna polovica) je, zdá sa, dosť zažratá do horrorov tak ako ja a tak sme niekoľko nasledujúcich minút strávili v typickej „…a tento poznáš?“ výmene. Už predtým spomínali Martýrov ako zdroj inšpirácie a po niekoľkých obojstranných „Jasné, poznám…“ pokusoch konečne obaja nájdeme film, ktorý si možme odporučiť. Zatiaľ čo ja ich lákam na Amer kvôli podobnosti z ich vlastnými video materiálmi a podobnému filmárskemu prístupu, oni mne na oplátku odporúčajú Tusk. „Celkom uletený  príbeh, ale istým spôsobom špeciálny.“ (Po zhliadnutí tejto podivnosti môžem naozaj iba súhlasiť.)

Keď na stagei vystupujú dvaja dji súčasne, výsledkom je zväčša štandardný back-to-back set, ale ako je to keď dvojica vystupuje naživo?

„Keď vystupujeme naživo, musíme sa oveľa viac počúvať pretože hráme obaja v rovnakú dobu. To je veľmi dôležité, pretože naživo vždy improvizujeme. Pri živom vystúpení máme obaja k dispozícii niekoľko stoviek samplov pre prípad, že by nám vypadla synchronizácia alebo sa stalo niečo iné a nečakané.“ A nepredvídaným okolnostiam sa nedá úplne vyhnúť ako sami potvrdzujú: „Áno, deje sa to pomerne často. Raz nám to úplne spadlo počas vystúpenia tu vo Švajčiarsku a raz na festivale v Kanade! Väčšinou jednoducho musíme improvizovať a snažiť sa z danej situácie čo najlepšie vykorčuľovať. Popri tom všetkom  samozrejme aj pôsobiť kľudne a nad vecou aby nikto nevedel, že sa niečo prihodilo. :)“.

Dúfajme teda, že nič podobné sa nestane na ich dvoch najbližších vystúpeniach 17. apríla v Re:fresh klube v Bratislave a na druhý deň v Beach Bare v českom Havířově!

Facebook events:
https://www.facebook.com/events/724411574342233/
https://www.facebook.com/events/915203908531126/

10854297_10204063144238634_5618086408140318664_o

Zdroj: The Stage