The Sailor, Na značky! a Biela na bielej sú tri dlhoočákavané slovenskédokumenty, ktoré v premiérach uvedie Art Film Fest.

V stredu 23. júna sa začína najväčší slovenský filmový festival Art Film Fest v Košiciach, ktorý vo svojomprograme uvedie exkluzívne v národných premiérach aj tri nové filmy z portfólia distribučnej spoločnosti Film Expanded. Ide o tri filmy slovenských režisérok, z toho dva debuty a jeden druhý celovečerný film, ktoré prinášajú do slovenského prostredia sviežu estetiku, inovatívne dokumentárne rozprávanie a témy, ktoré ďaleko presahujú lokálny rámec. Snímky The Sailor od Lucie Kašovej, Na značky! od Márie Pinčíkovej a Biela na bielej od Viery Čákanyovej mali predtým svetové premiéry na áčkových zahraničných festivaloch a krátko po slovenskej premiére na prestížnom Art film Fest-e vstúpia do širokej slovenskej distribúcie. 

„Máme obrovskú radosť, že Art Film Fest sa tento rok rozhodol uviesť tri filmy z nášho katalógu. Vôbec sa muvšak nečudujeme, keďže ide o to najlepšie, čo vzniklo na poli slovenského dokumentárneho filmu v poslednom roku. Ako významnú pridanú hodnotu pritom vnímame, že po dlhom a náročnom období druhej vlny pandémie a zavretých kín, sa naše nové tituly dostanú na striebornéplátno najväčšieho slovenského filmového festivalu,” vyjadril sa Matej Sotník, spoluzakladateľ Film Expanded.

„Tieto tri filmy sú unikátne tým, ako osviežujú slovenskú dokumentárnu tvorbu a prinášajú nové témy, optiky aj spracovania. Kým The Sailor pomocou podmanivého portrétu starého námorníka Johnsona žijúceho v ďalekom Karibiku hľadá odpoveď na otázku ‚Kde sú hranice medzi slobodou a sebeckosťou’, Na značky! v komediálnom retro štýle ukazujú vzrušujúce prípravy na svetovo známy Všesokolský zlet a v Bielej na bielejkontempluje v mrazivej Antarktíde režisérka Viera Čákanyová o vzťahu človeka k prírode v dobe globálnej klimatickej krízy,” dodal Sotník.

Výber distribútorov z Film Expanded pritom nie je náhodný. „So skupinou troch mladých režisérok a vychádzajúcich talentov slovenského dokumentu Máriou Pinčíkovou, Vierou Čákanyovou a Luciou Kašovou sme vo Film Expanded generačne spriaznení, a o to viac je nám cťou, že nám producenti a producentky týchto filmov zverili svoju dôveru, aby sme ich filmom mohli ušiť netradičnú distribučnú trajektóriu a svojich divákov si tak našli aj počas letných mesiacov, kedy všetky tri filmy vstúpia do kín,” doplnil Adam Straka, ďalší zo spoluzakladateľovFilm Expanded.

The Sailor. Príbeh o morskom vlkovi vyplavenom na breh 

The Sailor zobrazuje známeho námorníka Paula Johnsona, ktorý sa celý svoj život plavil na mori. Žil nespútane, opíjal sa, miloval a nikdy sa neusadil na pevnine. Teraz má osemdesiat a on, ani jeho loď, už nie súschopní vyplávať. Kým každý deň vypije liter vodky, uvažuje o živote

a smrti. Zdá sa, že cieľom jeho cesty je samota. The Sailor je film o vzťahu medzi slobodou a sebeckosťou.Režisérka Lucia Kašová v ňom hľadá odpoveď na univerzálnu otázku: Majú splnené sny vždy na svojom konci tak trpkú príchuť?

„Som námorníčka. Celý svoj život som chcela stráviť na mori. Stretla som ľudí, ktorí s moromkomunikujú a žijú. Nazývajú sa ,morskí cigáni‘. Na ich plavidlách nie sú vlajky ich rodných krajín, pretože ich národnosťou, náboženstvom i domovom je more. Ich spoločným znakom je pokora. Plavia sa už desiatky rokov a keď prehovoria, v ich hlase počuť rytmus vĺn. Keď som v minulosti začala študovaťfilmovú školu, bolo to kvôli tomuto filmu,” priblížila osobnú fascináciu témami svojho filmu režisérka Lucia Kašová, ktorá vstúpila do spoločenského povedomia ako autorka filmu o bývalom premiérovi Robertovi Ficovi.

The Sailor ma svetovú premiéru koncom apríla na presžítnom kanadskom festivale Hot Docs a distribučná premiéra ho čaká len pár dní po národnej premiére na košickom Art Film Fest-e, 1. júla.

Na značky! Na každom jednom záleží! 

„Jedinec nič, celok všetko! – V zdravom tele zdravý duch! – Buďte verní sebe, pravde a spravodlivosti!” To súlen niektoré z hesiel sokolského hnutia, ktoré vzniklo v roku 1862 a dodnes združuje tisícky nadšencov z celého sveta. Každých šesť rokov sa stretávajú v Prahe, aby predvedením veľkolepých masových cvičení demonštrovalisilu svojho hnutia a jeho hodnôt.

Na značky! sú filmom o radostiach a strastiach Sokolov odhodlaných vytvoriť z nedokonalých jedincov dokonalý celok.

Pred tromi rokmi som o Sokole nevedela nič. Náhodou som sa dostala do telocvične, kde som videla stovky ľudí ako trénujú na masové vystúpenie. Predstavte si to. Pätnásťtisíc ľudí trénuje šesť rokov kvôli osemminútovémuvystúpeniu. Všetci v rovnakých dresoch. Prišlo mi to neuveriteľné. Úžasné. Absurdné. Zaujalo ma to medzigeneračné spojenie. Na jednej strane deti, na druhej deväťdesiatroční ľudia. Preto som si za protagonistov vybrala mladého Radka a trénera Mirka,“ popisuje režisérka Mária Pinčíková svoju motiváciu nakrútiť svoj prvý celovečerný film práve o Hnutí Sokol.

Na značky! mali v máji medzinárodnú premiéru na portugalskom Doclisboa a po národnej premiére na ArtFilm Fest-e budú nasadené do kín, rovnako ako The Sailor, 1. júla.

„Táto krajina je čistá monochromatická droga.” 

Snímka Biela na bielej od Viery Čákanyovej formou videodenníka dokumentuje pobyt režisérky na poľskej antarktickej stanici, kde v roku 2017 nakrúcala snímku FREM, ktorej hlavnou postavou je umelá neurónová sieť. Počas pobytu vedie autorka chatové konverzácie s umelou inteligenciou, ktoré sa dotýkajú povahy filmu, umeniaa zmyslu života a odhaľujú spôsob myslenia oprostený od ľudskosti a emocionality, nútiaci k hlbokej introspekcii.Vo filme je zachytený súboj s vlastným telom a mysľou v extrémnych podmienkach.

„Ako sa dá myslieť niečo principiálne neľudské? Nakrúcam film o umelej inteligencii, ale je to čoraz ťažšie,absurdnejšie. Antarktická krajina funguje ako droga. Chodím v bielej tme a hľadám pocit úľavy? Som hmota s vedomím, ďaleko od termodynamickej rovnováhy. To je jediné, o čom viempodať správu,” hovorí režisérka a zároveň producentka filmu Viera Čákanyová o Bielej na bielej.

Čákanyovej film sa stal koncom minulého roka víťazom hlavnej ceny na najväčšom stredo- avýchodoeurópskom festivale dokumentárnych filmov MFDF Ji.hlava, nedávno zvíťazil v českej súťaži pražského Jedného sveta a v súťažných sekciách ho uviedli aj významné svetové festivaly ako ZagrebDox či Sheffield Doc/Fest. Po premiére na Art Film Fest-e otvorí Film Expanded Bielou na bielej bratislavské Ozveny Ji.hlavy (29.jún) a distribučná premiéra film čaká 8. júla.

 

Distribúciu filmov The Sailor, Na značky! a Biela na bielej podporil Audiovizuálny fond.

 

The Sailor / Dátum, čas a miesto premietania vstupenky na webe Art Film Festu: Sobota, 26. jún o 20:30, Kino Úsmev https://cinepass.sk/aff/sk/movie/608a3e972e7056000c9dded1

 

Na značky! / Dátum, čas a miesto premietania vstupenky na webe Art Film Festu: Štvrtok, 24. jún o 16:30, Kino Úsmev https://cinepass.sk/aff/sk/movie/608b88512e7056000c9ddf70

 

Biela na bielej / Dátum, čas a miesto premietania vstupenky na webe Art Film Festu: Sobota, 26. jún o 14:30, Kino Úsmev https://cinepass.sk/aff/sk/movie/608a3a3f2e7056000c9ddecc

 

* * *

 

V sekciách jednotlivých titulov na našom webe nájdete: trailer, synopsu, fotografie z filmu,fotografie režisérok aj obsiahle presskity.

Klikajte na odkazy nižšie

 

The Sailor https://filmexpanded.com/the-sailor/ Na značky! https://filmexpanded.com/na-znacky/ Biela na bielej

https://filmexpanded.com/biela-na-bielej/

 

Facebook stránka The Sailor: https://www.facebook.com/thesailorfilm Facebook stránka Naznačky!: https://www.facebook.com/onyourmarks.film Facebook stránka distribútora:https://www.facebook.com/filmexpanded

 

PR kontakt / pr.filmexpanded@gmail.com / 0903875877