The Legits Blast opäť bodoval rekordným počtom tanečníkov a zúčastnených krajín. Medzi víťazmi je aj trinásťročný Slovák.

Uplynulý víkend patril v Banskej Bystrici kvalitným výkonom tanečníkov štýlu breaking. Vďaka medzinárodnému festivalu The Legits Blast zavítali na stredné Slovensko stovky bboys a bgirls z celého sveta. Medzi návštevníkmi nechýbali susední Česi, Poliaci, či Ukrajinci, ale ani Američania, Japonci či reprezentanti Kazachstanu. Premiéru však mali na festivale aj návštevníci z Grónska a Aljašky.

Piatkový program festivalu The Legits Blast odštartovali preliminačné battle, z ktorých sa postupne podarilo prebojovať sa do užšieho výberu reprezentantom z Brazílie, Venezuely, ale i Španielska, či Slovenska. Títo bboys a bgirls si porovnali svoje schopnosti v štyroch kategóriách. Titul šampiónov v súbojoch dvojíc si nakoniec v sobotu odniesla zmiešaná dvojica Flipside Technique, v ženských battloch po prvýkrát zvíťazila bgirl San Andrea z Francúzska.

V detskej kategórii zvíťazili reprezentanti z Ruska a víťazom projektu Undisputed 48 sa stal opäť Victor z USA, zastupujúcim Red Bull BC One All Stars.,,Máme za sebou opäť úžasný ročník plný nových rekordov. Ten padol, napríklad, aj v počte prihlásení sa do súťaže v kategórii mužov. Za ním však nezaostával ani vysoký počet registrovaných dvojíc, žien a detských dvojíc. Vyšší počet prihlásených tanečníkov sme zaregistrovali aj v Streetdance battli. Veľmi nás teší, že nám každý rok preukazuje dôveru stále viac a viac návštevníkov,“hovorí o účastníkoch usporiadateľ Miroslav Križan. V súťaži Rep Your Country zvíťazili po napínavých súbojoch reprezentanti z Ruska.

Sobotný program obohatil aj projekt Mladí sú budúcnosť, v rámci ktorého prebehlo v priestoroch Europa Shopping Center niekoľko verejných workshopov. Jednu z tanečných lekcií odučil aj legendárny slovenský tanečník Laci Strike. Popoludnie už patrilo finálovým battlom tanečníkov v Streetdance Battli, kde nechýbali ani Slováci. Spomedzi nich najviac vynikol tínedžer Wavy P zo Slovenska, ktorému sa podarilo zvíťaziť v kategórii Poppin´ 1vs1. ,,Sme veľmi radi, že aj na Slovensku máme stále viac a viac kvalitných tanečníkov, ktorí sa môžu porovnávať so svetovou elitou. Navyše nám tu vyrastá množstvo mladých talentov, ktoré majú možnosť načerpať veľa zážitkov, inšpirácie a učiť sa od tých najlepších práve na festivale The Legits Blast,“ sumarizuje Križan.

Organizátori hodnotia jubilejný desiaty ročník festivalu pozitívne. ,,Už po desiaty raz sa nám podarilo v Banskej Bystrici usporiadať akciu na svetovej úrovni. Našu snahu opäť ocenila aj verejnosť, ktorá prišla podporiť tanečníkov nielen na Námestie SNP, ale aj priamo na kúpalisko Aqualand a do Urban Spotu. Práve tento fakt je pre nás ukazovateľom, že je festival nepostrádateľný a do regiónu vnáša kus exotiky, ktorá tu chýba. Už teraz sa tešíme na ďalší ročník plný emócií a nezvyčajných zážitkov,“dodáva Križan.

Zdroj: Legits Blast