Témou 7. ročníka festivalu Moonride je Meteorit Košice!

Multižánrový festival Moonride, ktorý s podporou n. o. Košice – Európske hlavné mesto kultúry 2013 už po 7. krát pripravila TABAČKA Kulturfabrik, prinesie od 15. – 20. októbra 2012 prehliadku súčasného diania v hudbe, literatúre, umení, tanci a divadle.

Priestor dostane aj mladá slovenská scéna, inštalácie a performancie medzinárodných umelcov. V rámci siedmeho ročníka festivalu Moonride sa uskutoční aj prednáška vo Vedeckej kaviarni a konferencia zameraná na nezávislé hudobné infraštruktúry zo strednej a východnej Európy.

“Headlinermi tohto ročníka festivalu sú islandskí Gus Gus, ktorí festival otvoria v pondelok 15. septembra a nórsky hudobný projekt Biosphere pracujúci so zvukmi arktickej prírody, ktorý festival uzavrie v sobotu 20. septembra,” informoval riaditeľ Tabačky Peter Radkoff.

Ako pripomenul, organizátori každý rok vyberajú pre festival jednu tému z oblasti vesmíru, ktorá tvorí leitmotív daného ročníka. Minulý rok to bola Gagarinova návšteva Košíc, tento rok je témou festivalu Meteorit Košice. Dosiaľ najmladšiemu meteoritu na Slovensku, ktorého dopad astronómovia zaznamenali 28. februára 2010 západne od Košíc, a s ním súvisiacim kozmickým javom, bude v stredu 17. októbra venovaná populárno-vedecká prednáška  i tohtoročné vydanie festivalových novín.

Okrem spomínaných veľkých mien, festival premiérovo uvedie aj nové diela medzinárodných a miestnych umelcov, vrátane niekoľkých absolventov Fakulty umení TU v Košiciach. Patrí medzi ne hudobná performancia For You, Katrina fotografa a výtvarníka Jana Durinu a komorná performancia Nevesta košickej výtvarničky Michaely Knížovej, odohrávajúca sa v súkromnom byte pre limitovaný počet divákov. Festival prinesie aj dve medzinárodne ocenené tanečné predstavenia pražského súboru DOT504: Mah Hunt a Mason a tiež výstavu nazvanú O Nude v kuratele bratislavskej Galérie Hit. Pražské vydavateľstvo kvalitnej súčasnej literatúry Fra ponúkne večer autorského čítania, počas ktorého predstaví tvorbu súčasných slovenských spisovateľov a básnikov „zo svojej stáje.

Do bohatého programu organizátori zakomponovali aj inštaláciu holandského výtvarníka pracujúceho s drevom Mathijsa Lieshouta. V Košiciach bol na umeleckej rezidencii v rámci programu K.A.I.R (Košice Artist-in-Residence), ktorý je súčasťou projektu Košice – Európske hlavné mesto kultúry 2013. Pre festival Moonride pripraví inštaláciu v priestoroch bývalej Strednej odbornej školy strojníckej Aurela Stodolu. Lieshouta zaujalo mesto Košice a štruktúry, ktoré sa v ňom nachádzajú. Dielo, nazvané Citadela, je inšpirované niekoľkými známymi košickými budovami.

Viac informácií na www.moonride.sk a wwww.tabacka.sk.

Zdroj: Košice 2013