Biela noc/Nuit Blanche 2013 bude mať svetový rozmer.

V roku 2013, keď je metropola východného Slovenska zároveň jednou z dvoch metropol európskej kultúry, patrí medzi TOP podujatia v Košiciach nepochybne Biela noc/Nuit Blanche. Už 4. ročník tohto najrozsiahlejšieho a najnavštevovanejšieho projektu súčasného umenia na Slovensku sa v Košiciach uskutoční v sobotu 5. októbra 2013.

„Týmto ročníkom Bielej noci sa nám podarilo prekročiť európsky kontinent. Po prvý krát budú v našej krátkej histórii vystavovať aj traja umelci z Japonska a jeden z Austrálie. Celkovo sa v Košiciach predstaví štyridsať umeleckých inštalácií,“ uviedla kurátorka Bielej noci Zuzana Pacáková.  Vystaviť svoje diela prídu aj umelci z Anglicka, Česka, Francúzska, Talianska, Maďarska, Slovenska a Španielska.

Osobitné miesto tento rok patrí Francúzsku, zastúpenému až šiestimi umelcami. Rok 2013 je pre vzájomné vzťahy Francúzska a Slovenska významným rokom najmä preto, že Marseille je košickou „dvojičkou“ v projekte Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2013. „Hlavným partnerom Bielej noci 2013 je práve Francúzsky inštitút na Slovensku, ktorý sa na našich aktivitách podieľa už niekoľko rokov a rovnako významnú pomoc nám poskytuje aj Francúzska aliancia v Košiciach,“ dodala.

Ako vlani kurátorka Bielej noci prisľúbila, návštevníci sa tento rok „neuchodia“, ale o to viac zabavia. Trasu oproti minulému roka zúžila a site specific inštalácie koncentrovala do štyroch zón v centre mesta – okolo Tabačky, na Hlavnú ulicu, do Kasární/Kulturparku a po ročnej prestávke aj do Mestského parku. Podľa Z. Pacákovej tým zareagovali na odozvy návštevníkov. „Podľa mnohých bol vlaňajší okruh veľmi široký a náročný, čo sa ukázalo aj na návštevnosti okrajových častí. Preto budú tento rok inštalácie umiestnené na ľahko dostupných miestach a v akýchsi štyroch zhlukoch. Opäť oživíme Mestský park, kde boli vždy zaujímavé svetelné inštalácie, na ktoré sa ľudia tešili,“ povedala.

Medzi tohoročné novinky, o ktorých budeme postupne informovať, patrí aj sprievodný program v podobe hudobných vystúpení. Návštevníci Bielej noci 2013, ktorí po prehliadke „zakotvia“ v Kasárňach/Kulturparku, sa môžu od 22:00 hodiny tešiť na koncert britských priekopníkov ambient house music The Orb. Tradičný slogan: Garantujeme, že nezaspíte, bude tento rok platiť doslovne.     Od polnoci totiž začne veľká After Party Bielej noci a „kasárenské“ pódia obsadia známi dídžejovia.         Bude to príležitosť nielen na zábavu, ale aj stretnutie s vystavujúcimi umelcami a neformálne diskusie až do rána. Kultúrny maratón v Košiciach tak zrejme veľkolepo nadviaže na nedeľný štart jubilejného             90. ročníka Medzinárodného maratónu mieru.

Čo je Biela noc?

Európsky projekt NUIT BLANCHE/BIELA NOC je zhmotnením túžby po (znovu)objavovaní urbanistického prostredia, ktoré nadobúda prostredníctvom umenia nový rozmer. Mesto sa počas jednej noci premení  na interaktívny priestor, ktorého bežný, každodenný nočný cyklus na niekoľko hodín  prestáva existovať. Hudobné a svetelné inštalácie súčasného umenia vdýchnu svetlo, zvuk a život nočnému mestu a noc sa tak stáva bielou.

Počas Bielej noci mnohé kultúrne, či verejné priestory otvárajú svoje dvere širokej verejnosti a pripravujú atypickú kultúrnu ponuku. Mesto sa stáva otvoreným priestorom plným umenia dostupného pre všetkých. Od roku 2002 sa projekt teší veľkej obľube návštevníkov (parížsku Nuit Blanche navštevujú približne dva milióny ľudí). Z Paríža, kde projekt vznikol, sa počas niekoľkých rokov presunul aj do ďalších miest, okrem iných do Bruselu, Ríma, Madridu, Rigy, Bukurešti, Petrohradu, Los Angeles, Toronta….

www.biela-noc.sk

Zdroj: SOUL FOR SHOW