Teleso Lento Ad Astra klaviristky Zity Sopkovej a saxofonistu Erika Rothensteina vydáva album MADE IN SK

Nový album je podporou slovenskej pôvodnej hudby, jeho dramaturgia sa sústredí na klasický saxofón v klasickej hudbe, v dielach skladateľov Ľuboša Bernátha, Egona Kráka, Viliama Gräfffingera a Eugena Suchoňa. Skladby MADE IN SK predstavia hudobníci na koncerte v Bratislave. 

Lento Ad Astra nahralo album MADE IN SK, na ktorom interpretuje kompozície pre saxofón od slovenských skladateľov. Obsahuje skladby napísané na objednávku od Viliama Gräffingera: Danza, Ľuboša Bernátha: Partita pre barytónový saxofón a klavír (inšpirované hudbou francúzskych impresionistov) a Egona Kráka: Carnivore II, A piece for Baritone sax and recording. Keďže rok 2023 je pamätným rokom Eugena Suchoňa, teleso sa rozhodlo nahrať aj transkripciu jeho skladby Malá suita s pasacagliou opus 3 (pre altový saxofón a klavír upravil Viliam Gräffinger). Album obsahuje aj sólovú klavírnu kompozíciu Metamorfóza č.4, Larghetto.

Kompozície MADE IN SK si budú môcť vypočuť návštevníci koncertu telesa Lento Ad Astra, ktorý sa uskutoční 4. novembra 2022 o 19.00 hod. v kostole Klarisiek v Bratislave.

„Vzhľadom na blížiaci sa rok Eugena Suchoňa (v roku 2023 uplynie 115 rokov od narodenia a 30 rokov od úmrtia), sme sa rozhodli do dramaturgie albumu zaradiť jeho Larghetto z Metamorfózy č.4 a upraviť jeho Malú suitu s pasacagliou pre saxofón a klavír. Na nahrávke okrem Suchoňovej Pasacaglie, ktorá je interpretovaná na altovom saxofóne, môže poslucháč počuť barytónový saxofón,“ povedal o novom albume Erik Rothenstein.

Spomínaný typ saxofónu, ktorý je aj vo svetovom meradle zriedkavejším sólovým nástrojom klasickej hudby, si dvojica vzhľadom na jeho zvukovosť vybrala zámerne. Už dlhší čas oslovuje slovenských skladateľov, aby jej skladby komponovali na mieru, práve pre tento nástroj.

 „Svojím konceptom chceme rozširovať hranice poznaného a spájať rôzne podnety vo svojom repertoári. Lento Ad Astra – pomaly ku hviezdam – je dlhodobou hudobnou cestou telesa,“ hovorí Erik Rothenstein.

Teleso Lento Ad Astra vzniklo v júni 2011, keď sa klaviristka Zita Sopková a saxofonista Erik Rothenstein rozhodli využiť svoje doterajšie muzikantské skúsenosti a vyskúšať spolu realizovať niekoľko koncertov. Najskôr sa sústredili na klasický altový saxofónový repertoár. Postupne sa však zamerali na kompozície pre baritónový saxofón. Či sú to transkripcie violončelových prelúdií Johana Sebastiana Bacha alebo originálne kompozície, interpreti sa snažia zaujať vlastným vkladom a skúmaním nových možností. Toto komorné zoskupenie prináša novú koncepciu pri zachovaní vysokej interpretačnej kvality. Svoj priestor dostáva aj improvizácia, štýlové zaranžovanie a prispôsobenie skladieb pre potreby telesa. Teleso spolupracuje s rôznymi hosťami a skladateľmi súčasnej vážnej hudby. Snaží sa tak rozširovať pôvodnú slovenskú tvorbu pre saxofón a propagovať ju na koncertných pódiách. MADE IN SK, ako aj predchádzajúci album Playing „šach“ with Mr. Bach, vydalo vydavateľstvo Real Music House.

http://www.lentoadastra.com/

Luboš Bernáth: Partyta pre barytónový saxofón a klavír
Egon Krák: Carnivore II, A piece for Baritone sax and recording
Viliam Gräfffinger: Danza
Eugen Suchoň: Malá suita s pasacagliou opus 3 (pre altový saxofón a klavír upravil Viliam Gräffinger)
Eugen Suchoň: Metamorfóza č.4, Larghetto

Vstupenky na koncert MADE IN SK, 4. novembra 2022 19.00 hod. v kostole Klarisiek v Bratislave je možné rezervovať si na adrese beberebemusic@gmail.com

Cena vstupenky: 5 €

Vznik CD nosiča MADE IN SK z verejných zdrojov podporili
Fond na podporu umenia
Bratislavské kultúrne a informačné stredisko
SOZA a Hudobný fond

Zdroj: TS