TATA BOJS vystúpia v decembri v Prahe spoločne s kapelou Bez ladu a skladu

Tata Bojs + záver roka + legendárne pražské Divadlo Archa = rovnica bez neznámych so zaručene skvelým výsledkom. Platilo to v minulosti a platiť to bude i tento rok, konkrétne 7. decembra naposledy v legendárnom pražskom Divadle Archa tak ako ho návštevníci poznajú dnes. Tata Bojs sa spomínaným koncertom so súčasnou Archou symbolicky rozlúčia, keďže divadlo mení od budúceho roka svoj koncept, názov i tím. Očakávaný hudobný večer bude naozaj výnimočný okrem iného i vďaka špeciálnemu hosťovi – Tatáči si totiž prizvali spriatelenú slovenskú kapelu Bez ladu a skladu. Spoločne sľubujú nahliadnutie za Horizont audio-vizuálnych udalostí. A kto vie, možno zaznie i nejaká nová pieseň z pripravovaného albumu Tata Bojs

No, on ten názov znie tak trochu tajomne, ale v podstate som pri návrhu scény vychádzal z jedného môjho obrazu z poslednej doby. Volá sa Horizont udalosti to jednotné číslo je tam zámerne a na ploche s veľkosťou 2×3 metre pracujem s horizontálnymi štruktúrami. Takže trochu podobne riešime scénu, len namiesto akrylu na plátne sa bude v tomto prípade používať synchrónna projekcia a smart ledkové svetlá inštalované v horizontálnych pruhoch, hovorí k pripravovanému vystúpeniu Tata Bojs frontman Milan Cais a dopĺňa: Koncerty v divadle Archa sa za tie roky pre nás stali dosť výnimočnými nielen ich obsahom. V podstate by sa dalo povedať, že po klube Delta, kde sme boli doma v 90. rokoch, sme od krstu Futuretra v roku 2000 doma v Divadle Archa. Vždy sa nám tu snažili so všetkými našimi bláznivými nápadmi vyjsť v ústrety a to si veľmi ceníme. Tento koncert tak vnímame i ako akési poďakovanie Arche za tie roky skvelej spolupráce.

Pražská koncertná rozlúčka Tata Bojs s aktuálnym rokom tentokrát nebude mať žiadne vinylové súvislosti (ako to bolo napríklad vlani, keď sa krstila reedícia Kluci kde ste?). Fanúšikovia sa však môžu pokojne staviť o celú LP diskografiu TB, že aj tento koncert bude opäť niečím výnimočný. To by, predsa neboli Tata Bojs, aby si nepripravili nejakú špecialitu a prekvapenie.

Už nejakú dobu s veľkými pauzami pracujeme na nových skladbách na 11. radový album a nie je vylúčené, že na koncerte zaznie v úplnej svetovej premiére jedna alebo dve pesničky naživo. Pár dní pred koncertom máme naplánované sústredenie, tak by to snáď mohlo klapnúť. A ešte jedna veľká zaujímavosť sa chystá na 7. decembra. V spolupráci s pivovarom CLOCK sme uvarili tri TATA špeciály, ktoré všetky spája dozrievanie v dubových sudoch. Pivá majú výstižné názvy: Ležatá osmička (8°), Šťastnější (12°) a Léčitel (26°). Výslednú chuť sme ladili spolu s vrchným sládkom Jakubom Sychrom a ku každému pivu som urobil originálny akvarel, ktorý bude tvoriť etiketu. Je to limitovaná edícia, takže balíme iba 500 kusov tohto unikátneho horkého trojlístka. Na koncerte budú premiérovo v predaji v rámci nášho merch stánku a dokonca sme sa dohodli s Archou, že v baroch bude možnosť dať si Šťastnější i na výčape, aby si návštevníci koncert náležite užili a odchádzali z neho naozaj šťastnejší, prezrádza s úsmevom Milan Cais.

Okrem vyššie spomínaného však treba venovať patričnú pozornosť i výberu špeciálneho hosťa koncertu, ktorým bude slovenská formácia Bez ladu a skladu. Kapela vedená zakladateľom festivalu PohodaMichalom Kaščákom je od svojho vzniku hudobne i vizuálne výnimočným zjavom a jej koncerty sú obzvlášť vzácne, keďže formácia nevystupuje veľmi často.

Mišo je len nepatrne starší než my, ale v dobe, keď sme začínali, sme už k Bez ladu a skladu vzhliadali ako k zaslúžilej a hlavne skvelej kapele! Neskôr sme zistili, že majú i množstvo rovnakých idolov ako my (B-52´s, Talking Heads) a ešte neskôr sme sa s nimi zoznámili a skamarátili. Spoločné idolstvo tomu možno trochu napomohlo. Je pre nás ohromná česť, že jeden zo svojich prevelice vzácnych koncertov odohrajú BLaS s nami v Arche! Už len preto by som všetkým odporučil, aby si dátum 7.12. zapísali výrazne do diárov. A samozrejme modrým perom,komentuje súznenie Tata Bojs s Bez ladu a skladu i blížiaci sa spoločný koncert Mardoša.

„Čo viac si môžeme priať, ako odohrať koncert so spriaznenou kapelou v úžasnom divadle vo fantastickom meste? Tata Bojs sú zjavom, vždy sme s obdivom pozerali na ich energiou nabité koncerty. Obdivujem, ako to Mardošovi stále skáče a pritom skvele hrá, Milanovi parádne spieva a rovnako dobre búcha a ako dokážu so všetkými okolo vytvoriť dokonale fungujúci hudobný mechanizmus. To všetko s patričnou dávkou nadhľadu. Tešíme sa na spoločný koncert! Verím, že nás čakajú výnimočné pražské hudobno-priateľské slávnosti, dodáva Michal Kaščák.

Ak si tento unikátny večer nechcete nechať ujsť a lákajú vás výzvy skryté za horizontom, svoju účasť si môžete poistiť včasným nákupom vstupeniek, ktoré sú v predaji v sieti GoOut: GoOut.net/Horizont_audio-vizualnich_udalosti. Viac informácií nájdete na Facebooku a Instagrame Tata Bojs.

O Divadle Archa

Pražské Divadlo Archa vzniklo ako jedna z prvých českých platforiem alternatívneho umenia. Stalo sa vyhľadávanou divadelnou scénou súčasného scénického umenia a svoj viacúčelový priestor zároveň poskytovalo pre organizáciu verejných kultúrnych akcií. Divadlo Archa, tak ako ho diváci poznajú takmer 30 rokov, čaká od roku 2024 transformácia. Sídlo divadla prevezme nový tím, ktorý v ňom predstaví nový koncept pod novým názvom. Doterajší koncept Divadla Archa sa skončí v decembri tohto roka. Rozlúčka vyvrcholí programom The Cornerstones of the Future (Základy budúcnosti), venovaným domácim a zahraničným umelcom, ktorí tvoria zásadnú časť dramaturgie Archy.

Zdroj: TS